Στο Μέγαρο Μαξίμου ότι η πορεία και η εξέλιξη της πανδημίας σας προσεχείς εβδομάδες θα είναι παράμετρος καθοριστική για το πολιτικό κλίμα της περιόδου.

Υπό αυτό το πρίσμα, η κυβέρνηση έχει ήδη δώσει ένα πρώτο δείγμα γραφής για τις διαθέσεις της ως προς τη διαχείριση του αντιεμβολιαστικού κινήματος, γνωρίζοντας ότι αυτό μπορεί να σημάνει και το άνοιγμα μετώπων. Τα μέτρα περιορισμού δραστηριοτήτων των ανεμβολίαστων πολιτών ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και τα αποτελέσματά τους μένει να φανεί αν θα αποτυπωθούν και στους ρυθμούς των εμβολιασμών. Ως στόχος της προσπάθειας αναφέρεται πάντως η αύξηση του εμβολιασμένου πληθυσμού κατά ένα εκατομμύριο τον επόμενο μήνα και έως τις αρχές Οκτωβρίου, καθώς θεωρείται ότι έτσι θα είναι εφικτό ένα ικανοποιητικό επίπεδο ανοσίας.

Την ίδια στιγμή, όμως, είναι φανερό ότι το ζήτημα της διεύρυνσης της υποχρεωτικότητας και σε επιπλέον κατηγορίες συζητείται στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται μια σχετική απόφαση για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας. Χαρακτηριστικό ήταν ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ανέφερε ότι «το ενδεχόμενο επέκτασης της νποχρεωτικότητας είναι πάντα στο τραπέζι», ενώ ειδικώς για τους ενστόλους περιορίστηκε να αναφέρει ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια σχετική απόφαση και δεν πρέπει να υπάρξει σύγχυση».

Δεν κρύβουν, πάντως, συνεργάτες του Πρωθυπουργού τον προβληματισμό τους για τον πολιτικό αντίκτυπο τέτοιων αποφάσεων. Οπως αναφέρουν, προκύπτει ένα ζήτημα από το γεγονός ότι οι ομάδες που αναδεικνύονται ως οι πλέον συμπαγείς και αμετακίνητες έχουν συγκεκριμένα πολιτικά χαρακτηριστικά, ενώ την ίδια στιγμή παρατηρείται και η επαμφοτερίζουσα στάση του ΣΥΡΙΖΑ ή η πιο ξεκάθαρη άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, που επιχειρούν να προσεταιριστούν τους αρνητές του εμβολίου. Γνωρίζουν ωστόσο στο επιτελείο της Ηρώδου Αττικού 19 ότι, παρά τις πιέσεις αυτές, δεν υπάρχουν πολλά χρονικά περιθώρια και ότι οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν σύντομα. Η έναρξη της λειτουργίας των σχολείων στις 13 Σεπτεμβρίου είναι καθοριστικής σημασίας ημερομηνία και μια ενδεχόμενη νέα διακοπή της διά ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας θα έχει με βεβαιότητα μεγάλη και αρνητική πολιτική επίδραση.

Πηγή: Το Βήμα