Τον οδικό χάρτη για την επανεκκίνηση ερευνών για την αξιοποίηση εγχώριων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, αναμένεται να παρουσιάζει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα επισκεφθεί την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων και θα συμμετάσχει σε σχετική συνάντηση εργασίας.
Στο επίκεντρο βρίσκεται η νοτιοδυτική Κρήτη και το Ιόνιο, με την κυβέρνηση να φέρεται αποφασισμένη να μη μείνουν ανεκμετάλλευτοι οι υπαρκτοί πόροι και να προχωρήσει σε διευκολύνσεις που προκαλεί η γραφειοκρατίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει τη σύσταση μιας ενιαίας εταιρίας που θα αναλάβει για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου τόσο τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων όσο και τη συμμετοχή της ΔΕΠΑ στους διεθνείς αγωγούς που μεταφέρουν φυσικό αέριο.
Επιπρόσθετα, προς τις εταιρίες που ήδη δραστηριοποιούνται και έχουν πάρει άδειες για την εκμετάλλευση συγκεκριμένων περιοχών, αναμένεται να τους καλέσει να προχωρήσουν σε επενδύσεις και το ελληνικό δημόσιο από την πλευρά του θα τις “διευκολύνει” προκειμένου να τρέξουν πιο εύκολα και να καμφθούν γραφειοκρατικά εμπόδια στις διαδικασίες αδειοδότησης. Επειδή ακριβώς η κυβέρνηση δίνει μεγάλη σημασία στην απλοποίηση των διαδικασιών ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιθανότατα θα ανακοινώσει τις τροποποιήσεις που χρειάζονται στην αδειοδοτική νομοθεσία της χώρας.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και στο πως το κράτος θα συνδράμει ώστε να προχωρήσουν και οι σεισμικές έρευνες και στο να θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση για επιτάχυνση των διαδικασιών έγκρισης των περιβαλλοντικών μελετών σε υπάρχουσες παραχωρήσεις και μείωση του χρονικού ορίου θετικής γνωμοδότησης από τις τοπικές κοινωνίες.
Έως σήμερα σε πιο προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι έρευνες στην περιοχή Νότια της Κρήτης, όπου συνεργάζεται η γαλλική Total με την αμερικανική ExxonMobil και τα ΕΛΠΕ. Έρευνες γίνονται όμως και δυτικά της Κρήτης με τη συμμετοχή της Total Energies, της Exxon Mobil και των ΕΛΠΕ.
Έρευνες επίσης διεξάγονται στον Κυπαρισσιακό κόλπο με αποκλειστικό μισθωτή τα ΕΛΠΕ και στο οικόπεδο δυτικά της Κέρκυρας όπου συμμετέχουν η Energean και τα ΕΛΠΕ.
Σε κάθε περίπτωση οι διαδικασίες ερευνών και αναλόγως των ευρημάτων και εξόρυξης είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες και αναμένεται να διαρκέσουν χρόνια. Οι εκτιμήσεις των αρμοδίων μάλιστα λένε πως εφόσον ολοκληρωθούν επιτυχώς οι σεισμογραφικές έρευνες και στη συνέχεια οι ερευνητικές γεωτρήσεις ,σε επόμενη φάση θα μπορούσε να ξεκινήσει το στάδιο της εξόρυξης και παραγωγής, κάτι που χρονικά δεν τοποθετείται νωρίτερα από το 2028-2029, αν όλα πάνε καλά.