Σε υψηλά επίπεδα έχει ανέβει το θερμόμετρο της έντασης στη Βρετανία. Αιτία η βίαιη διάλυση από την αστυνομία το Σάββατο (13/3) το βράδυ, αγρυπνίας στη μνήμη της 33χρονης, Σάρα Έβεραρντ. Η οποία, απήχθη και φέρεται να δολοφονήθηκε στις 3 Μαρτίου από εν ενέργεια αστυνομικό.
Η εκδήλωση, μ’ επίκληση των περιορισμών λόγω Covid-19, είχε απαγορευθεί από τη Μητροπολιτική Αστυνομία. Χιλιάδες πολίτες, κυρίως γυναίκες, αψήφησαν την απαγόρευση. Και πήγαν να τιμήσουν τη μνήμη του θύματος στο κέντρο του πάρκου του Κλάπαμ (νότιο Λονδίνο). Μεταξύ αυτών και η Δούκισσα του Κέμπριτζ, Κέιτ Μίντλετον, η οποία επισκέφθηκε το σημείο χωρίς προαναγγελία.
Το βράδυ η αστυνομία διέλυσε βία την αγρυπνία. Βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν άνδρες αστυνομικούς να απομακρύνουν βιαίως γυναίκες. Τέσσερις εκ των οποίων προσήχθησαν για διατάραξη της δημόσιας τάξης και παραβίασης των κανόνων του lockdown.
Η στάση της αστυνομίας έχει προκαλέσει γενικευμένη κατακραυγή και φωνές για την παραίτηση της διοικήτριας στη Μητροπολιτική Αστυνομία, Κρεσίντα Ντικ, καθώς και της αρμόδιας υπουργού Εσωτερικών, Πρίτι Πατέλ.
Η οποία, δήλωσε πως οι εικόνες που κυκλοφόρησαν προκαλούν «αναστάτωση» και ζήτησε «πλήρη αναφορά» από τη Μητροπολιτική Αστυνομία.
Τους αστυνομικούς χειρισμούς επέκρινε και ο δήμαρχος Λονδίνου, Σαντίκ Καν, που έχει τη δικαιοδοσία της αστυνόμευσης στη βρετανική πρωτεύουσα. Ανέφερε πως η στάση της αστυνομία «δεν ήταν αρμόζουσα ούτε αναλογική». Και ζητάει εξηγήσεις από τη διοικήτρια της Μητροπολιτικής Αστυνομίας.
Εκπρόσωπος της Σκότλαντ Γιαρντ υπεραμύνθηκε της αστυνομικής επέμβασης λέγοντας ότι η παρουσία πλήθους κόσμου στο πάρκο παραβίαζε τους όρους του lockdown και έθετε σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.
Το συμβάν λαμβάνει επιπρόσθετες πολιτικές διαστάσεις, καθώς οι Εργατικοί της αντιπολίτευσης ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι θα καταψηφίσουν τη Δευτέρα το νομοσχέδιο περί αστυνόμευσης που προωθεί η κυβέρνηση. Θεωρώντας ότι το νομοσχέδιο επιβάλλει δυσανάλογα αυστηρούς ελέγχους στο δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης και στο δικαίωμα διαμαρτυρίας, κάτι που έχουν επισημάνει αρκετοί επικριτές.
Η κυβέρνηση αντιτείνει ότι το νομοσχέδιο επιτρέπει την προληπτική λήψη μέτρων ώστε να αποτρέπονται όχι μόνο επεισόδια αλλά και σοβαρή διατάραξη της ομαλής καθημερινότητας την πολιτών.