Οι αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στην Γερμανία και οι ενδεχόμενες διακοπές στην Γαλλία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία προκαλούν προβληματισμό και ανησυχία για ενδεχόμενη επέκταση στην  υπόλοιπη Ευρώπη.

Η Γερμανία θεσπίζει πλαφόν στην τιμή του ρεύματος από τον Ιανουάριο προκειμένου να ανακουφίσει τον πληθυσμό από τις δραματικές αυξήσεις και να δώσει κίνητρα για μείωση της κατανάλωσης.

Ήδη σημαντικές αυξήσεις έλαβαν τις τελευταίες ημέρες οι λογαριασμοί ρεύματος στην Γερμανία.

Για παράδειγμα μία εταιρεία στην Κολωνία πρόκειται να υπερδιπλασιάσει τις τιμές της τον Ιανουάριο. Ακόμη, ζητούν από τους πελάτες της (στην Γερμανία προπληρώνουν το ρεύμα) 55 λεπτά ανά κιλοβατώρα, που αντιστοιχεί με αύξηση 130% σε σύγκριση με τους τελευταίους μήνες του 2022

Η διαδικτυακή πύλη σύγκρισης τιμών Check24 καταγράφει ήδη περισσότερες από 580 περιπτώσεις αυξήσεων στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος από τον Ιανουάριο που ξεπερνούν κατά μέσο όρο το 60%.

Βέβαια η άνοδος των τιμών ρεύματος διαφέρει από κρατίδιο σε κρατίδιο.

Σημειώνεται ότι και πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία οι τιμές ρεύματος στην Γερμανία έχουν αυξηθεί σημαντικά με την αλλαγή του χρόνου.

Ανησυχούν οι Γάλλους για πιθανά μπλακ άουτ

Στην Γαλλία ανησυχία προκαλούν στους πολίτες τα σχέδια του υπουργικού συμβουλίου για πιθανές ωριαίες διακοπές ρεύματος το χειμώνα με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας, την ώρα που ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν φροντίζει με δηλώσεις του να καθησυχάζει τον κόσμο.

Μπορείτε να διαβάσετε τι δημοσιεύσαμε νωρίτερα.

https://tomanifesto.gr/anisychia-sti-gallia-gia-pithanes-diakopes-reymatos-akoma-kai-se-scholeia/