«O κύριος αυτός είναι πολίτης της Δημοκρατίας της Αλβανίας. Οφείλει να είναι ίσος έναντι του νόμου με κάθε άλλον Αλβανό πολίτη. Να λογοδοτεί όπως όλοι», δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα. Ο «κύριος» στον οποίο αναφέρεται ο Αλβανός πρωθυπουργός είναι ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρης, ο οποίος παραμένει φυλακισμένος εδώ και μήνες, μη μπορώντας, ταυτόχρονα, να ορκιστεί και να αναλάβει τα καθήκοντά του.
Μάλιστα, πρόσφατα απορρίφθηκε και το αίτημα αποφυλάκισής του από αλβανικό δικαστήριο, παρατείνοντας με αυτόν τον τρόπο την παραμονή του στη φυλακή. Ο Φρέντι Μπελέρης έχει μιλήσει για αυτή την αδική, με πιο ενδεικτικά τα λόγια που έστειλε μέσα στον Αύγουστο από τη φυλακή, με μήνυμά του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης: «Ο "καλός" Έντι Ράμα, επίσης, δεν θα μάθαινε ότι στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου αναφέρθηκαν 35 περιπτώσεις εκλογικών παρατυπιών. Μόνο εγώ έχω συλληφθεί και έχω προφυλακιστεί».
Σχετικά με την υπόθεση Μπελέρη, ο Έντι Ράμα, από πλευράς του, πρόσθεσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης: «Δεν μπορεί να υπάρχουν δύο Δικαιοσύνες, μία για τους Αλβανούς πολίτες αλβανικής καταγωγής και μία άλλη για Αλβανούς πολίτες ελληνικής καταγωγής. Υπάρχει μία Δικαιοσύνη. Ακόμα κι αν αυτή δεν είναι τέλεια, η Δικαιοσύνη αυτή ισχύει για όλους».
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας αναφέρθηκε και στην ελληνική μειονότητα στη χώρα του, η οποία, σύμφωνα με τον Φρέντι Μπελέρη, «αναγνωρίζει μόνο την παρουσία Ελλήνων στους δήμους Finiq και Dropull» και όχι στη Χειμάρρα, όπως είχε τονίσει σε ανάρτησή του στα ΜΚΔ πριν λίγο καιρό.
Ράμα: Συνεχίζω να είμαι αφοσιωμένος στη φιλία μου με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας
Όπως είπε ο κ. Ράμα, «πιστεύω επίσης ότι η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία αποτελεί θησαυρό για τον πολιτισμό της συνύπαρξής μας και μια αναντικατάστατη γέφυρα για να καλλιεργήσουμε και να ενισχύσουμε τη φιλία μεταξύ των δύο λαών, μεταξύ των δύο κρατών και κυβερνήσεων, ανεξάρτητα από το ποιος κυβερνά στα Τίρανα και στην Αθήνα».
Ακόμα, ο Αλβανός πρωθυπουργός μίλησε και για τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας, επισημαίνοντας: «Αλλά ένα πράγμα θέλω να πω στο τέλος. Η Ελλάδα που θεωρεί ότι η μπάλα είναι σε αυτό το γραφείο, υπονοώντας ότι εάν η μπάλα δεν πάει προς την κατεύθυνση που θέλει η Αθήνα, θα εκδικηθεί την Αλβανία, παρεμποδίζοντας τη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ, αυτό δεν είναι ευρωπαϊκό και είναι πολύ ξεπερασμένο κατά τη γνώμη μου».
Στο τέλος, κατέληξε, προσθέτοντας: «Έχουμε πολύ σημαντικά στρατηγικά συμφέροντα, που είναι απολύτως συμβατά με την αναγκαιότητα μιας φιλικής και μιας στρατηγικής εταιρικής σχέσης με την Ελλάδα. Κι αυτό ισχύει για όλα τα προβλήματα, από τα θαλάσσια σύνορα μέχρι την άρση του "εμπολέμου" από την Ελλάδα. Σε αυτό παραμένω προσηλωμένος. Και συνεχίζω να είμαι απόλυτα σίγουρος και αφοσιωμένος στη φιλία μου με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας».