Ένταση σημειώνεται αυτή την ώρα στην Αγία Παρασκευή, μετά την απόφαση της αστυνομίας να κλείσει την πλατεία Αγίου Ιωάννου για την αποφυγή συγχρωτισμού όπως αποφάσισε η κυβέρνηση.
Οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει την πλατεία και βρίσκονται σε επιφυλακή για την αποτροπή των αυτοσχέδιων πάρτι σε πλατείες που αποτελούν υγειονομικές βόμβες, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες. Πάντως, αρκετοί είναι αυτοί που συγκεντρώθηκαν εκ νέου στο σημείο, με αποτέλεσμα το κλίμα να είναι τεταμένο.
Πληροφορίες κάνουν λόγο για περίπου 150 άτομα, τα οποία οι αστυνομικές δυνάμεις καλούν να αποχωρήσουν. Οι συγκεντρωμένοι αντιδρούν με συνθήματα, «έξω απ’ την πλατεία η αστυνομία», με την ατμόσφαιρα να μυρίζει μπαρούτι.
Οι αστυνομικοί με ντουντούκα ενημερώνουν τις ώρες που θα είναι κλειστή η πλατεία και ζητούν να αποχωρήσουν για λόγους δημόσιας υγείας, για την αποφυγή διασποράς της νόσου του κορωνοϊού.
Το κλείσιμο της πλατείας πάντως μετά τις απαράδεκτες εικόνες από το πάρτι νεαρών, με πάνω από 300 άτομα, καθώς και από τα επεισόδια που ακολούθησαν φαίνεται πως ήταν μονόδρομος για την κυβέρνηση, η οποία θέλει να στείλει το μήνυμα ότι είναι πρόθυμη να προβεί στη λήψη αυστηρότατων μέτρων όταν και όποτε χρειαστεί.
Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής: Χαίρομαι που κλείνει η πλατεία Αγίου Ιωάννου
Σχολιάζοντας την απόφαση των αρχών για κλείσιμο της πλατείας, ο δήμαρχος της περιοχής, Βασίλης Ζορμπάς, εμφανίστηκε θετικά διακείμενος.
Όπως είπε, είναι χαρούμενος γι’ αυτή την απόφαση, καθώς στην εν λόγω πλατεία μαζευόταν πλήθος ατόμων, αφού ενδεικτικά μόνο για τη Δευτέρα υπολογίζεται πως στο σημείο συγχρωτίστηκαν πάνω από 500 άνθρωποι.
«Μας θορύβησε αυτό, κι ακόμη περισσότερο εμένα που είμαι πνευμονολόγος» τόνισε ο δήμαρχος, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
«Αντιλαμβάνομαι πολύ καλύτερα από αρκετούς άλλους τι σημαίνει όλο αυτό» πρόσθεσε, αναφέροντας πως πάρα τις συστάσεις των αρχών, ο κόσμος συνέχισε απτόητος να συνωστίζεται στην περιοχή και την επόμενη μέρα.
Παράλληλα, ο δήμαρχος έκανε εκ νέου αναφορά στα φαινόμενα διακίνησης ναρκωτικών στην εν λόγω πλατεία.
Οι φόβοι των επιστημόνων
Σημειώνεται πως οι ειδικοί βλέποντας τις παραπάνω εικόνες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στους πολίτες και επισημαίνουν πως, όχι μόνο αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση η πορεία της επιδημίας στη χώρα μας θα χειροτερέψει, αλλά και πως αυτή η εικόνα αρμόζει σε χώρα που δεν έχει πάρει καθόλου μέτρα.
Μάλιστα, οι περισσότεροι τονίζουν πως το έργο έχει επαναληφθεί, καθώς στην Ιταλία τα πάρτι ήταν ένας λόγος που άνοιξαν… οι πύλες της κολάσεως, ενώ στην Αυστρία μολύνθηκαν 1.000 άτομα με αποτέλεσμα να υπάρξει επανεξέταση των μέτρων. Το αποτέλεσμα, όχι μόνο θα μας γυρίσει πίσω, αλλά μπορεί να γίνει η αφορμή ώστε να χάσουν άνθρωποι τη ζωή τους.
Εκτός αυτού, καθηγητές και γιατροί συμφωνούν στο γεγονός πως δεν είναι τυχαίο το μέτρο που εξακολουθεί ακόμη να ισχύει περί απαγόρευσης συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων σε δημόσιους χώρους, καθώς -όπως λένε χαρακτηριστικά- στον κορωνοϊό αρέσουν πολύ τα… πάρτι.
«Η στάση αυτή είναι τόσο επικίνδυνη όσο πριν πάρουμε τα οποιαδήποτε μέτρα» προειδοποιεί η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, μιλώντας στο MEGA.
Η καθηγήτρια δίνει ένα απλό παράδειγμα, τονίζοντας πως αν υπάρχει ένας εκεί που φέρει τον ιό, στο τέλος του μήνα θα έχουμε 460 νέα κρούσματα. Αν λοιπόν έχουμε δύο, τρεις σε μία πόλη που δημιουργήθηκαν θέματα, τότε αυτό σημαίνει πως συνολικά μπορεί τα κρούσματα να φτάσουν τα 1.500 και από εκεί 20 με 30 θανάτους.
«Το ζητούμενο είναι να αποκλείσουμε γενικώς τον ιό και όχι να βρούμε με ιχνηλάτηση μικρό αριθμό ατόμων. Το σημαντικό είναι να απαγορεύσουμε τις συγκεντρώσεις για να μην το μετανιώσουμε αργότερα» επισημαίνει.