Το πράσινο φως για να πέσουν οι «τίτλοι τέλους» σε μια περιπέτεια που κράτησε πάνω από 10 χρόνια για την Ελλάδα αναμένεται να ανάψουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στη συνεδρίαση της ερχόμενης Πέμπτης στο Λουξεμβούργο. Κι αυτό καθώς το Eurogroup θα «απαντήσει» στο αίτημα της Αθήνας για λήξη του καθεστώτος ενισχυμένης εποπτείας τον Αύγουστο. Παράλληλα, θα καθοριστεί ο «χάρτης» βάση του οποίου θα πραγματοποιηθεί η εκταμίευση των δύο δόσεων που απομένουν συνολικού ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

Η εβδομάδα όμως ξεκινά με την επίσκεψη ενός ακόμη γερμανού αξιωματούχου στη χώρα μας. Την Τρίτη θα βρίσκεται στην Αθήνα ο υπουργός Οικονομικών κ. Κρίστιαν Λίντνερ και θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα.

Στη συνέχεια τα βλέμματα θα στραφούν στο Λουξεμβούργο όπου την Πέμπτη 16 Ιουνίου συνεδριάζει το Eurogroup. Εκεί με βάση και την θετική έκθεση των θεσμών στο πλαίσιο της 14ης αξιολόγησης της Ελλάδας υπό το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, οι υπουργοί Οικονομικών θα κληθούν να  δώσουν την πολιτική έγκριση για έξοδο της χώρας από το συγκεκριμένο καθεστώς στις 20 Αυγούστου. Παράλληλα, θα καθοριστεί και το χρονοδιάγραμμα εκταμίευσης της δόσης ύψους 748 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο των παρεμβάσεων για το χρέος και μίας ακόμα δόσης αντίστοιχου ύψους που εκκρεμεί από το 2019.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην έκθεση των θεσμών , επισημαίνεται για πρώτη φορά ότι «η επιτυχής υλοποίηση του μεγαλύτερου μέρους των δεσμεύσεων πολιτικής και η αποτελεσματική εφαρμογή μεταρρυθμίσεων βελτίωσαν την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας και ενίσχυσαν τη χρηματοπιστωτική της σταθερότητα. Αυτό έχει μειώσει σημαντικά τους κινδύνους δυσμενών δευτερογενών επιπτώσεων σε άλλα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ, αντιμετωπίζοντας έτσι αποτελεσματικά την προϋπόθεση στην οποία βασίζεται η εφαρμογή της Ενισχυμένης Εποπτείας». Αναφέρεται πως «οι (ελληνικές) αρχές παραμένουν προσηλωμένες στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και στην ολοκλήρωση των εκκρεμών πεδίων» και «βάσει αυτών των εκτιμήσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να παρατείνει την ενισχυμένη επιτήρηση μετά τη λήξη της στις 20 Αυγούστου 2022».

Όσον αφορά τη δόση που εκκρεμεί από το 2019, η απόφαση για την εκταμίευση της τοποθετείται για το τέλος του έτους, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης που θα πραγματοποιηθεί το Φθινόπωρο (αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το Νοέμβριο) με την Ελλάδα να βρίσκεται πλέον στο ίδιο καθεστώς παρακολούθησης με τις υπόλοιπες χώρες-μέλη που πέρασαν από μνημόνια.

Για να θεωρείται επιτυχής η συγκεκριμένη αξιολόγηση θα πρέπει η  Ελλάδα να έχει ολοκληρώσει μια σειρά από προαπαιτούμενα τα οποία έχουν ως ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Οκτώβριο. Τα προαπαιτούμενα σχετίζονται με το κλείσιμο μια σειρά δεσμεύσεων οι οποίες καθορίστηκαν στο Eurogroup του Ιουνίου του 2018 και δεν έχουν ακόμα αναληφθεί πλήρως.

Η χώρα μας με βάση την 14η έκθεση αξιολόγησης των θεσμών δεν έχει ακόμη εκπληρώσει στο σύνολό τους τις δεσμεύσεις που ανέλαβε το 2018. Γι΄ αυτό θα επιχειρηθεί να ολοκληρωθούν έως τον Οκτώβριο προκειμένου να αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης των 748 εκατ. ευρώ που εκκρεμεί από το καλοκαίρι του 2019.

Όσον αφορά τις δεσμεύσεις που πρέπει να ολοκληρωθούν αφορούν, μεταξύ άλλων, την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, την πρόοδο στο clawback, το σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, τη σύσταση του φορέα ακινήτων, τις υποθέσεις του  Ν. Κατσέλη, το Κτηματολόγιο και τους δασικούς χάρτες, αλλά και βήματα για το Υπερταμείο και το πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων.

από τη naftemporiki