Ενέργεια: «Μάχη» στην Ευρώπη για πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου – Οι θέσεις της Ελλάδας

Την Παρασκευή η κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας – Χωρισμένη στα τρία η Ευρώπη – Το προσχέδιο της Κομισιόν

Σε θρίλερ εξελίσσεται η Ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, καθώς οι 27 δεν βρίσκουν κοινό μέτωπο για συμφωνία, γεγονός που έχει σοβαρό αντίκτυπο συνολικότερα στις οικονομίες.

Λίγα 24ωρα πριν τη σύσκεψη των υπουργών Ενέργειας, οι οποίοι θα εξετάσουν τη νέα πρόταση της Κομισιόν, τα ευρωπαϊκά κράτη δείχνουν να εμφανίζουν διαφορετικές απόψεις, με τον χρόνο να πιέζει, πλέον απελπιστικά. Η πρόταση της Κομισιόν περιλαμβάνει μέτρα για τον περιορισμό της ζήτησης στην ηλεκτρική ενέργεια, καθώς και για τη φορολόγηση των υπερκερδών.

Ωστόσο, στο προσχέδιο συζήτησης δεν περιλαμβάνεται το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Το συγκεκριμένο ζήτημα θεωρείται κομβικό, ακόμη και για την ενότητα της ΕΕ, καθώς οι χώρες είναι χωρισμένες στα τρία. Κάποιες θεωρούν ότι δεν πρέπει να μπει καθόλου πλαφόν, κάποιες θεωρούν ότι πρέπει να μπει πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο και κάποιες άλλες θεωρούν ότι πρέπει να οριστεί πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου συνολικά (και όχι μόνο του ρωσικού).

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ευρώπη σκέφτεται να βάλει στον «πάγο» το πλαφόν στο φυσικό αέριο. Και αυτό διότι υπάρχουν αντιρρήσεις από χώρες (το δημοσίευμα αναφέρει χαρακτηριστικά την Ουγγαρία και την Κύπρο), ενώ η Μόσχα έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της, δηλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο, ότι αν επιβληθεί πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, θα κλείσει τις στρόφιγγες.

Την Παρασκευή, οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε μία συμφωνία, σε ένα αρχικό σχέδιο. Κάποιες χώρες, ωστόσο, εικάζεται πως θα προτείνουν με επιστολή τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να ενταχθεί στη συζήτηση το πλαφόν, με τέτοιο τρόπο, ώστε να διασφαλιστεί η ροή προς την Ευρώπη, να διασφαλιστεί η επάρκεια των προμηθειών και ταυτόχρονα να επιτευχθεί ο στόχος της μειωμένης ζήτησης και κατανάλωσης.

Η πρόταση της Κομισιόν 

1. Η Κομισιόν προτείνει τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας. Σύμφωνα με το σχέδιο, προβλέπεται ότι οι εταιρείες θα φορολογηθούν με 33%, ενώ το ποσό που θα προκύψει, θα κατευθυνθεί στην στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

2. Νέος δείκτης αναφοράς στο φυσικό αέριο. Μπορεί η πρόταση της Κομισιόν να μην περιέχει τελικά πλαφόν στην τιμή του ρωσικού  φυσικού αερίου, παρόλα αυτά προτείνει έναν νέο δείκτη αναφοράς, αφού το ΤΤF του Ολλανδικού Χρηματιστηρίου δεν είναι αντιπροσωπευτικό της νέας αγοράς φυσικού αερίου. Μετά τον πόλεμο στην Ευρώπη, πλέον οι ποσότητες του LNG είναι πολύ μεγαλύτερες από το φυσικό αέριο μέσω των αγωγών.

3. Επιπλέον, η Επιτροπή προτείνει ως ανώτατο όριο εσόδων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

4. Στην πρόταση περιλαμβάνεται και η υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τουλάχιστον 5% τη διάρκεια επιλεγμένων ωρών αιχμής, ενώ προτείνεται στα κράτη μέλη να επιδιώξουν τη μείωση της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τουλάχιστον 10% έως τις 31 Μαρτίου 2023.

Οι θέσεις της Ελλάδας

Σε ό,τι αφορά τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας, η Ελλάδα ήδη φορολογεί τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών και θα προχωρήσει και στην έκτακτη «φορολόγηση των εταιρειών πετρελαίου και των διυλιστηρίων.

Ενώ για την ύπαρξη ενός πιο αντιπροσωπευτικού δείκτη στην αγορά του φυσικού αερίου ο Πρωθυπουργός έχει αναφερθεί πολλές φορές στην ανάγκη καθιέρωσης ενός περισσότερο αντιπροσωπευτικού δείκτη για την αγορά φυσικού αερίου, την ανάγκη διαφύλαξης των όρων ανταγωνισμού και τη γρήγορη αλλαγή του ενεργειακού μείγματος με έμφαση στις ΑΠΕ.

Για την υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης του 5%, η Ελλάδα φαίνεται πως προσανατολίζεται να εξοικονομήσει αυτό το 5% μέσω του σχεδίου που έχει ανακοινώσει για το Δημόσιο και προβλέπει εξοικονόμηση 10%, με το σχέδιο βέβαια έως τώρα να μην προχωρά πολύ γρήγορα. Tο βάρος φαίνεται να σηκώνουν οι βιομηχανίες της χώρας όπου θα κληθούν να υποβάλλουν η κάθε μια το δικό τους σχέδιο εξοικονόμησης με το κράτος να τους αποζημιώνει.