Με το βλέμμα στραμμένο στο τετ α τετ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κινείται πλέον η Αθήνα, μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος, δίχως να κομίζει κάτι καινούργιο, κινήθηκε σε πλαίσιο που επέτρεψε μια συζήτηση που επιβεβαίωσε τις διαφορές, αλλά και τη βούληση για ένα «ήσυχο καλοκαίρι».
Όπως γράφει η Καθημερινή, η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στις 14 Ιουνίου, οδηγεί την ελληνική πλευρά σε συγκρατημένη αισιοδοξία για το ενδεχόμενο οι επόμενοι μήνες να κυλήσουν όσο γίνεται πιο ήρεμα. Η προφανής ανησυχία της Αθήνας είναι να μην επαναληφθεί ένα νέο μπαράζ έντασή, αντίστοιχο με εκείνο του 2020. Στις Βρυξέλλες θα υπάρχει και συνάντηση του κ. Ερντογάν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν (γίνονται προσπάθειες ώστε να κλειστεί συνάντηση και με τον κ. Μητσοτάκη) και είναι απολύτου προφανές ότι η βούληση να μειωθεί η ένταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο είναι αλληλένδετη με την τουρκική «επιχείρηση γοητείας» με στόχο την Ουάσιγκτον.
Επί της ουσίας, οι χθεσινές συναντήσει επιβεβαίωσαν την απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές. Καμία πλευρά δεν υποχώρησε από τις υφιστάμενες θέσεις. Ενδεικτικό της ατμόσφαιρας που υπήρχε πριν από τις χθεσινές συναντήσεις είναι ότι τα μέλη των δύο αντιπροσωπειών τα οποία συναντήθηκαν στο πλαίσιο των επαφών ήταν μάλλον αμήχανα. Είχε προηγηθεί και ο δημόσια εκδηλωμένος -διά του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρου Παπαϊωάννου- εκνευρισμός της Αθήνας για τις δηλώσεις περί «Τούρκων» της Θράκης από τον κ. Τσαβούσογλου. Η επικράτηση χαμηλών τόνων, ιδιαίτερα όταν πραγματοποιήθηκαν οι δημόσιες δηλώσεις των κ. Δένδια και Τσαβούσογλου, ήταν ενδεικτική της ουσιαστικής σύγκλισης στην κατεύθυνση της εκπομπής ενός μηνύματος διαλόγου, έστω και μετ’ εμποδίων.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την τουρκική πλευρά, στην Αγκυρα εκτιμάται ότι η φιλοξενία που επιφύλαξε η Ελλάδα ήταν καλύτερη από την αναμενόμενη, καθώς είχε προηγηθεί το «θερμό επεισόδιο» μεταξύ του Νίκου Δένδια και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις 15 Απριλίου. Οι ίδιες πηγές επισήμαιναν ότι ο διάλογος που έγινε στην Αθήνα ήταν όπως αρμόζει σε δύο γειτονικές χώρες και αποδείχθηκε ότι η ύπαρξη διαφορών και διαφωνιών μεταξύ των δύο χωρών δεν είναι εμπόδιο για τη συνέχιση του διαλόγου. Η τουρκική πλευρά έθεσε όλα τα ζητήματα που συνηθίζει. Σε σχέση με τις συνομιλίες στην Αγκυρα έγιναν πιο αναλυτικές συζητήσεις για το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο αλλά και το Κυπριακό και η τουρκική πλευρά εξέφρασε τις γνωστές θέσεις της. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι «τα προβλήματα δεν μπήκαν κάτω από το τραπέζι», ωστόσο το ύφος και η μεθοδολογία έχουν σημασία. Σύμφωνα με τους Τούρκους αξιωματούχους στην Αγκυρα, η κάθε πλευρά εξέφραζε τις θέσεις της, ενώ στην Αθήνα υπήρχε προσπάθεια δημιουργίας κλίματος συνεργασίας και εξομάλυνσης των διαφορών. Και στην τουρκική πλευρά υπάρχει απόλυτη συμφωνία πως σημείο καμπής θα είναι η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στις Βρυξέλλες, καθώς για να μπορέσουν να προχωρήσουν οι συζητήσεις θα πρέπει να υπάρχει και η πολιτική βούληση από τους δύο ηγέτες. Και κατέληγαν ότι δεν χρειάζεται υπεραισιοδοξία, καθώς απαιτείται να διανυθεί ακόμα αρκετή απόσταση για να προχωρήσουν τα θέματα.