Δεδομένη θεωρούν στην Αγκυρα μια συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, και φαίνεται μάλιστα να προσδιορίζουν ένα τετ α τετ των δύο ηγετών στο προσεχές μέλλον. Οι πρώτες συνεννοήσεις, όπως όλα δείχνουν, έγιναν κατά τη συνάντηση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και του τούρκου προέδρου με τον Νίκο Δένδια, την περασμένη εβδομάδα. Για την Αθήνα, πάντως, ο χρόνος μιας συνάντησης κορυφής παραμένει προς το παρόν αδιευκρίνιστος, γράφουν Τα Νέα.
Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, σε εκτενή συνέντευξή του σε τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο, υποστήριξε πως με τον έλληνα ομόλογό του συμφώνησαν για τα επόμενα βήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και μεταξύ αυτών συμπεριέλαβε και μια συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Συμφωνήσαμε σε έναν οδικό χάρτη στη συνάντηση με τον πρόεδρό μας. Ο Δένδιας θα με προσκαλέσει στην Αθήνα. Μετά τη συνάντησή μας, θα κανονίσουμε και συνάντηση του προέδρου με τον έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη. Θα αποφασίσουμε για αυτό αργότερα». Ο τούρκος ΥΠΕΞ κατέληξε δε, λέγοντας πως ο Ερντογάν «είναι πάντα έτοιμος να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη». Οι Τούρκοι πάντως εξακολουθούν να εστιάζουν στη σκληρή δημόσια αντιπαράθεση Δένδια – Τσαβούσογλου στην Αγκυρα και κυρίως τη σθεναρή στάση που κράτησε ο έλληνας υπουργός παρουσιάζοντας ένα προς ένα όλα τα στοιχεία της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας. Ο Μελβούτ Τσαβούσογλου αφού τις πρώτες ημέρες επιχείρησε να διαστρεβλώσει όσα έγιναν ισχυριζόμενος ότι απάντησε όπως έπρεπε στον Νίκο Δένδια τώρα βγαίνει… παραπονούμενος. Στην ίδια συνέντευξη κατηγόρησε την ελληνική πλευρά για ανειλικρίνεια. «Η ελληνική πλευρά μάς είπε ότι δεν θα έκαναν δηλώσεις για να μην προκληθούν αντιπαραθέσεις και ότι περίμεναν την ίδια προσέγγιση κι από εμάς. Τους είπα ότι φυσικά πρέπει να λύσουμε τις διαφορές απόψεών μας εποικοδομητικά και χωρίς αλληλοκατηγορίες. Οι δηλώσεις που έκανα ως οικοδεσπότης ήταν πολύ εποικοδομητικές. Αλλά η ελληνική αντιπροσωπεία και ο Δένδιας δεν ήταν ειλικρινείς» υποστήριξε.
Στο μεταξύ, οι ισχυροί κλυδωνισμοί της τουρκικής οικονομίας φαίνεται ότι επηρεάζουν και το πολιτικό σκηνικό της γείτονος. Μετά από μια έντονη φημολογία προχθές για ευρύ ανασχηματισμό ο τούρκος πρόεδρος προχώρησε στην αντικατάσταση της υπουργού Εμπορίου Ρουχσάρ Πεκτζάν.
Τη θέση της πήρε χθες το στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Μεμέτ Μους. Παράλληλα χωρίστηκε σε δύο υπουργεία το υπουργείο Οικογένειας, Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ρουχσάρ Πεκτζάν αντικαταστάθηκε μετά από το αίτημα που είχε διατυπώσει η αντιπολίτευση για παραίτησή της. Την κατηγορούσαν πως το υπουργείο της αγόραζε εφόδια από εταιρεία που ανήκει στην οικογένειά της.
Σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά εξάλλου προχώρησε η ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα αναφορικά με το ζήτημα του γαλλικού ωκεανογραφικού πλοίου «L’Atalante». Η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει πως το πλοίο έπλεε εντός ορίων ελληνικής αρμοδιότητας και γι’ αυτό και η σχετική NAVTEX εκδόθηκε από τον σταθμό του Ηρακλείου Κρήτης. Σημειώνεται ότι οι Τούρκοι μόλις εκδόθηκε η ελληνική NAVTEX είχαν εκδώσει αντι-NAVTEX ισχυριζόμενοι πως οι έρευνες του γαλλικού πλοίου ήταν σε περιοχή τουρκικής υφαλοκρηπίδας, όπου την ευθύνη έκδοσης NAVTEX έχει η Αττάλεια.