Θερμό καλοκαίρι με αποκορύφωμα τον Σεπτέμβριο αναμένεται στα ελληνοτουρκικά με την Άγκυρα να προαναγγέλει τα επόμενα βήματά της. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται αποφασισμένος να τραβήξει τα άκρα επενδύοντας μεταξύ άλλων στις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου.

«Ο Ερντογαν επιλέγει αυτή την χρονική περίοδο να προβεί στις παράνομες ενέργειες του, λόγω συγκυριών στο εσωτερικό της Τουρκίας (πέφτει η δημοτικότητα του, η οικονομία, παρά τις διεθνείς ενέσεις, είναι σε κάθοδο, η αντιμετώπιση της πανδημίας δεν είναι και η καλύτερη), κυρίως όμως λόγω των επικείμενων εκλογών στις ΗΠΑ. Οι αμερικανικές εκλογές θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο, με τον νύν Πρόεδρο Trump να υπολείπεται κατά 11 μονάδες του επίσης υποψηφίου για το χρίσμα του Προέδρου Bayden. Αυτό το γνωρίζει ο Ερντογαν, ο οποίος αντιλαμβάνεται πως ότι είναι να κάνει θα πρέπει να το κάνει έως τον Νοέμβριο, επιβάλλοντας τετελεσμένα σε Αιγαίο, Κύπρο και ΝΑ Μεσόγειο» γράφει σε άρθρο του ο επίτιμος Α/ΓΕΣ Κωνσταντίνος Ζιαζιάς.

Ο Τούρκος πρόεδρος έδειξε για ακόμα μια φορά τις προθέσεις του σε ένα τηλεοπτικό σόου στη δημόσια τηλεόραση οπότε και κάλεσε την Ελλάδα να καταλάβει «ποια είναι η θέση της» και ποια είναι τα όρια της, ενώ όσον αφορά στην προοπτική μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, είπε πως δεν πρόκειται να ζητήσουμε την άδεια τους.

Στην εκπομπή που προβλήθηκε από το TRT, ο Ερντογάν παρουσίασε χάρτες με τις περιοχές ευθύνης που συμφώνησε με την κυβέρνηση της Λιβύης, λέγοντας πως «Η Ελλάδα εκτοξεύει κενές απειλές κατά της Τουρκίας. Θέλω να πω, έχουν επίγνωση σε ποιά χώρα απευθύνονται; Τέτοιου είδους κουβέντες μπορούν να λέγονται για την Τουρκία; Ποιον κοροϊδεύετε; Καλύτερα να μαζευτείτε και να μάθετε τη θέση σας. Εάν δεν ξέρετε τα όρια σας, τότε αυτό που θα κάνει η Τουρκία είναι προφανές».

Όσον αφορά στην Αγία Σοφία, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε: «Η Ελλάδα μας λέει τώρα πως η Αγία Σοφία δεν πρέπει να γίνει ποτέ τζαμί. Εσείς κυβερνάτε την Τουρκία ή εμείς; Η Τουρκία δεν θα σας ζητήσει την άδεια για να το κάνει», συμπληρώνοντας πως θα περιμένει την ετυμηγορία του τουρκικού ΣτΕ πριν προχωρήσει τη διαδικασία.

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος Υπουργού Ενέργειας, μιλούσε για 3-4 μήνες για την έναρξη των ερευνών που θα προκαλέσουν ακόμη μία κρίση μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας.Το χρονικό διάστημα των 3-4 μηνών προκύπτει και από τον πίνακα της Γενικής Διεύθυνσης Μεταλλευμάτων όπου κατατέθηκε η αίτηση της ΤPAO κι έχει τεθεί ως προθεσμία για υποβολή αίτησης και από άλλους ενδιαφερόμενους η 27/8/2020.

Μετά θα αξιολογηθούν οι άλλες αιτήσεις και θα γίνει η αδειοδότηση περί τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Οι χάρτες που έδειξε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας:

Απαντώντας ο υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, Στρατηγός ε.α., στις δηλώσεις Ερντογάν σημείωσε η Ελλάδα και μπορεί και ξέρει και είναι πανέτοιμη να κάνει ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.
«Το ότι το κάνει (σ.σ.: την παρουσίαση με τους χάρτες) ο πρόεδρος μιας χώρας πρέπει να μας απασχολήσει. Γιατί το κάνει; Αισθάνεται ανασφάλεια; Δεν εμπιστεύεται τους από κάτω; Θεωρεί εαυτόν δυνατό; Αν δούμε τα μέτωπα που έχει ανοίξει, τόσο περιφερειακά, όσο και των πολυμερών σχέσεων με τον αραβικό κόσμο, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, τις ιδιαίτερες σχέσεις με Ρωσία, Ισραήλ, παλεύει να κρατήσει σε όλα αυτά μία ισορροπία» είπε ο Αλκιβιάδης Στεφανής.
Στη συνέχεια ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, αναφέρθηκε στις προετοιμασίες το Γενικού Επιτελείου, στην επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να απαντηθεί με τρόπο καταλυτικό, κάθε τουρκική πρόκληση, επισημαίνοντας ότι : «Ένα επιτελείο σχεδιάζει το χειρότερο δυνατό σενάριο. Εμείς αυτό κάνουμε. Και το χειρότερο δυνατό σενάριο αντιμετωπίζεται με πληθώρα επιλογών, τις οποίες έχουμε αναπτύξει. Ξεκινάμε από το απλό επίπεδο της αύξησης του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας και προχωράμε ανάλογα. Η ετοιμότητα αυξάνεται με δύο τρόπους. Η όλες οι Ε.Δ. ή σημειακά. Κάνουμε καθημερινά ένα πακέτο ασκήσεων, για να αυξήσουμε το επίπεδο ετοιμότητας. Δεν πρέπει να παρασυρόμαστε και να χάνουμε αυτοσυγκέντρωση και ψυχραιμία. Παρακολουθείς κάτι με ψυχραιμία όταν έχεις απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνατότητές σου, τις οποίες έχεις μετρήσει με ξεκάθαρα επιχειρησιακά αποτελέσματα».
Επίσης, πολλοί αναλυτές, εκτιμούν ότι οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες, να ανακηρυχθεί η Ελληνική ΑΟΖ και οι συνορεύουσες θαλάσσιες ζώνες μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.
Τα γεγονότα και την ένταση στην ελληνοτουρκική «ατζέντα» σχολίασαν στο «MEGA Mag» o βουλευτής της ΝΔ και διεθνολόγος, Τάσος Χατζηβασιλείου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός, Γιάννης Μπαλάφας και ο αντιστράτηγος ε.α. Γιάννης Μπαλτζώης.

 

Σχολιάζοντας τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ο «γαλάζιος» βουλευτής έκανε λόγο για «αστείες δηλώσεις», υπογραμμίζοντας ότι «δεν αλλάζει εύκολα ένα μνημείο χρήση. Ειδικά ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Θα κινητοποιήσουμε UNESCO». Παράλληλα, τόνισε πώς η Ελλάδα δεν λειτουργεί κατευναστικά έναντι της Τουρκίας. «Τον Μάρτιο στείλαμε ένα μήνυμα αποφασιστικότητας στον Έβρο. Το ίδιο θα κάνουμε και νότια της Κρήτης εάν χρειαστεί» ξεκαθάρισε.

Από την πλευρά του, ο κ. Μπαλάφας υποστήριξε ότι η πολιτική κατευνασμού της Τουρκίας δεν μπορεί να προσφέρει λύσεις.

«Τα πράγματα χρειάζονται ψύχραιμη αντιμετώπιση αλλά και αποφασιστικότητα, την οποία ορισμένες φορές δεν βλέπω. Όπως με την είσοδο των Τούρκων στρατοχωροφυλάκων στον Έβρο» σχολίασε, επισημαίνοντας την ανάγκη να επιζητήσει η κυβέρνηση οικονομικές κυρώσεις από πλευράς ΕΕ σε βάρος της Τουρκίας.

Ακόμα, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «είναι προσεκτικός στα εθνικά θέματα», ζητώντας άμεση σύγκλιση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

Με τη σειρά του, ο κ. Μπαλτζώης, σημείωσε ότι δεν παραβιάστηκε η εθνική κυριαρχία στον Έβρο, αντιθέτως «παραβιάστηκε η κοινή λογική, μια και πιαστήκαμε από τα fake news των Τούρκων».

«Η συνεχιζόμενη πολιτική κατευνασμού που ακολούθησε διαχρονικά η Ελλάδα έναντι της Τουρκίας είναι εγκληματική και οδηγούμαστε σε γεωπολιτικό ακρωτηριασμό των εθνικών μας δικαιωμάτων» ανέφερε ο αντιστράτηγος.

Τέλος, χαρακτήρισε πολύ σημαντικό γεγονός την οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας, εκφράζοντας την ελπίδα να συμβεί το ίδιο και με την Αίγυπτο, κάτι που θα ήταν «καταλυτικό» για τη χώρα μας.