Οι τελευταίοι οκτώ μήνες εκτόξευσης της τουρκικής παραβατικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και η μεταφορά των ελληνοτουρκικών στο επίκεντρο και της κυβερνητικής ατζέντας οδήγησαν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη δημιουργία μιας ομάδας κρούσης μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και έξω από αυτό, με σκοπό τον ταχύτερο συντονισμό και την αποτελεσματικότητα.
Πέρα φυσικά από τον βασικό θεσμικό συνομιλητή του πρωθυπουργού για τα ζητήματα αυτά, δηλαδή τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, στην καθημερινή επεξεργασία των θεμάτων κεντρικό ρόλο έχει, βεβαίως, η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή, από την οποία περνάει και η τελευταία λεπτομέρεια. Υπενθυμίζεται ότι η κ. Σουρανή είναι το πρόσωπο που συμμετείχε στην πρώτη τριμερή με τον διπλωματικό διευθυντή της Αγκέλα Μέρκελ, αλλά και τον εκπρόσωπο του Τούρκου προέδρου, Ιμπραχήμ Καλίν.
Τις τελευταίες εβδομάδες τον πρωθυπουργό συμβουλεύει η κ. Μάνια Τελαλιάν, με πολυετή εμπειρία στη διαχείριση ιδιαιτέρως ευαίσθητων ζητημάτων. Η κ. Τελαλιάν (από τον κλάδο των εμπειρογνωμόνων) ήταν προϊσταμένη της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών επί σειράν ετών και έχει χειριστεί σχεδόν το σύνολο των θεμάτων που έχουν κατά καιρό απασχολήσει την εξωτερική πολιτική, μέσα όχι μόνο από την εθνική, αλλά και την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Δεν είναι λίγοι όσοι περιγράφουν την κ. Τελαλιάν ως θεσμική μνήμη του υπουργείου Εξωτερικών και έναν άνθρωπο που γνωρίζει όσο λίγοι λεπτά τεχνικά θέματα σε βάθος. Το σιδηρούν τρίο των γυναικών που συμβουλεύουν τον πρωθυπουργό συμπληρώνει η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου. Παρά το γεγονός ότι η κ. Παπαδοπούλου βρίσκεται στην Ουάσιγκτον, η επικοινωνία με τον πρωθυπουργό είναι τακτική, καθώς οι ΗΠΑ αποτελούν κρίσιμη παράμετρο, προβληματική αυτή τη στιγμή, στην επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών. Η κ. Παπαδοπούλου δεν ήταν παρούσα στην Αθήνα μόνο κατά την προχθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και στις πρώτες ημέρες της κρίσης του Αυγούστου στην Ανατολική Μεσόγειο.
Παράλληλα, πλήρη εικόνα των εξελίξεων έχουν ο Γρηγόρης Δημητριάδης, διευθυντής του πρωθυπουργικού Γραφείου, και ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης. Ο κ. Δημητριάδης είναι πιο «επιχειρησιακός», ενώ ο κ. Γεραπετρίτης συμβουλεύει τον πρωθυπουργό κατά κύριο λόγο για ζητήματα νομικής υφής, τα οποία έχουν κεντρική θέση στις ελληνοτουρκικές διαφορές, ενώ ενίοτε διατυπώνει δημόσια τη γραμμή του Μαξίμου σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Σε επίπεδο υπουργείου Εξωτερικών, στις τακτικές επαφές ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον κ. Δένδια, είναι σχεδόν πάντα παρών ο γ.γ. του ΥΠΕΞ Θεμ. Δεμίρης, η εμπειρία του οποίου είναι πολύτιμη.