Eπιστολή στα προεδρεία των Επιτροπών Εξωτερικών, Βουλής και Γερουσίας έστειλε το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο ΑΗΙ, ζητώντας από τους νομοθέτες που είναι υπεύθυνοι για τις διεθνείς πωλήσεις όπλων να μην επιτρέψουν ενδεχόμενη πώληση F-35 στην Τουρκία.

Στην επιστολή, που έχει αποδέκτες τους Γερουσιαστές Μπεν Κάρντιν και Τζιμ Ρις και τους Βουλευτές Μάικλ Μακ Κόλ και Γκρέγκορι Μικς, τονίζεται χαρακτηριστικά «ανησυχούμε βαθύτατα για τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν προσπαθούν να καταλήξουν σε συμφωνία με την Τουρκία που θα της επέτρεπε να εισέλθει ξανά στο πρόγραμμα F35 Joint Strike Fighter», σύμφωνα με το ERTnews.gr

Ο κ.Νικ Λαρυγγάκης Πρόεδρος του ΑΗΙ εξηγεί στην επιστολή ότι «οι κυρώσεις CAATSA που επιβλήθηκαν στην Τουρκία για την αγορά των ρωσικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400 δεν πρέπει να αρθούν, ακόμη και αν τα συστήματα απομακρυνθούν από την χώρα ή μείνουν αποθηκευμένα, καθώς η ίδια η απόφαση της Τουρκίας να τα αγοράσει καταδεικνύει την έλλειψη αξιοπιστίας της. Συνεπώς, οι ΗΠΑ θα πρέπει να απορρίψουν κατηγορηματικά την πιθανότητα επανένταξης στο πρόγραμμα των F-35 υπό οποιεσδήποτε συνθήκες».

Στην επιστολή αναφέρονται αναλυτικά οι πρόσθετοι λόγοι για τους οποίους η Τουρκία δεν πρέπει να λάβει τα μαχητικά , «ο πρόεδρος Ερντογάν ενισχύει τον αντιαμερικανισμό και έχει αντιδυτικό προσανατολισμό όπως αποδεικνύεται από την στενή σχέση του με τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Χαμάς και από την συνεργασία του με το Ιράν και τη Ρωσία.

Συνεχίζει τις στρατιωτικές ενέργειες κατά των συμμάχων των ΗΠΑ, των κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία, την στρατιωτική κατοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας και εξακολουθεί να διατηρεί εχθρική στάση έναντι της Ελλάδος. Για δεκαετίες, η Τουρκία χρησιμοποιεί τακτικά τα F-16 της στον εναέριο χώρο της Ελλάδας και κάθε φορά που το πράττει παραβιάζει τη νομοθεσία των ΗΠΑ, και ειδικότερα την AECA και τους όρους που ισχύουν για την πώληση και χρήση στρατιωτικού εξοπλισμού των ΗΠΑ σε ξένες χώρες».

Ο κ. Λαρυγγάκης προσθέτει πως «το 1974, η Τουρκία παραβίασε την αμερικανική νομοθεσία, όταν χρησιμοποίησε παράνομα όπλα που προμήθευαν οι ΗΠΑ, για να εισβάλει στην Κυπριακή Δημοκρατία. Το AHI υποστήριξε τότε ότι η Τουρκία παραβίασε τον Νόμο για την Εξωτερική Βοήθεια των ΗΠΑ του 1961 (FAA) και το Νόμο περί Ξένων Στρατιωτικών Πωλήσεων (FMSA) μέσω της παράνομης χρήσης όπλων και εξοπλισμού που προμήθευσαν οι ΗΠΑ. Την πεντηκοστή επέτειο της συνεχιζόμενης κατοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας η Τουρκία δεν έχει αφαιρέσει ούτε έναν στρατιώτη από την κατεχόμενη περιοχή. Ενδεχόμενη πώληση Φ35 θα είναι αντίθετη προς τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών».