Σχεδόν 20 χρόνια πέρασαν από το 2001, όταν το αεροδρόμιο μετακόμισε στα Σπάτα από την έκταση του Ελληνικού. Πριν από περίπου 10 χρόνια, το 2011, διενεργήθηκε ο διαγωνισμός από το ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση της έκτασης των 5.200 στρεμμάτων με την προσέλκυση επενδυτών που θα αναλάβουν να εκτελέσουν μία από τις μεγαλύτερες οικιστικές αναπλάσεις στην Ευρώπη.
Η ιστορία της επένδυσης των 8 δισ. ευρώ που ανέλαβε να εκτελέσει η Lamda Development μοιάζει με την «Οδύσσεια» και σίγουρα διεκδικεί ένα αρνητικό ρεκόρ στα παγκόσμια χρονικά ως προς την πορεία για την υλοποίησή της.
Τον Νοέμβριο του 2014 ο επενδυτής υπέγραψε τη σύμβαση και το 2016 επρόκειτο να μπει η πρώτη μπουλντόζα. Τελικά χρειάστηκε να περάσουν αρκετά ακόμη χρόνια από τότε για να κάνει την εμφάνισή της… Επρεπε να φθάσουμε στις μέρες μας, στις οποίες πλέον οι εργασίες ξεκίνησαν και οι πρώτες κατεδαφίσεις εκτελούνται.
Το αφήγημα της επένδυσης περιλαμβάνει τεράστια διοικητικά εμπόδια αλλά και πολλές δόσεις πολιτικών εμπλοκών, με κυρίαρχες εκείνες της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία έμοιαζε να βάζει τρικλοποδιές σε ένα έργο το οποίο ανοίγει το παραλιακό μέτωπο σε όλη την κοινωνία, δίνει 75.000 θέσεις εργασίας στο βάθος της 25ετίας και προσκαλεί μέσα από τις υποδομές, το Μητροπολιτικό Πάρκο, τα οικιστικά και τουριστικά συγκροτήματα τον πιο ακριβό τουρισμό του κόσμου.
Τα χρόνια πέρασαν, όμως, και στις 3 Ιουλίου το μεγάλο project, που την πρώτη πενταετία θα χρειαστεί 2 δισ. ευρώ, φοράει τα… γιορτινά του με την επίσημη τελετή εκκίνησης των εργασιών από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο Μητροπολιτικός Πόλος Ελληνικού – Αγίου Κοσμά μπήκε στο πρώτο στάδιο της ανάπλασής του, που είναι οι κατεδαφίσεις 450 κτιρίων. Στην πρώτη πενταετία των επενδύσεων των 2 δισ. ευρώ ο επενδυτής θα υλοποιήσει σημαντικό μέρος του Μητροπολιτικού Πάρκου, τις γειτονιές Ενυδρείου και Μαρίνας Αγίου Κοσμά, τον παραθαλάσσιο Πύργο ύψους 200 μέτρων, το εμπορικό κέντρο επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, την ανέγερση συγκροτημάτων κατοικιών, ενώ θα εκτελέσει και έργα υποδομής, ανάπλασης και διαμόρφωσης της αμμώδους παραλίας έκτασης 1 χιλιομέτρου.
Στην εποχή των Μνημονίων, όταν γεννήθηκε το ΤΑΙΠΕΔ, πέρασε σε αυτό και η έκταση προκειμένου να αξιοποιηθεί. Τρία χρόνια μετά τον διαγωνισμό κι αφού αναδείχτηκε ο πλειοδότης ανάμεσα σε εννιά επενδυτικά σχήματα έναντι τιμήματος 915 εκατ. ευρώ με υποχρεωτικές επενδύσεις, η κυβέρνηση άλλαξε. Τότε το 2015 ο Αλέξης Τσίπρας, που προεκλογικά συμμετείχε σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για την παραχώρηση της έκτασης, ανήγγειλε την επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης. Τον Σεπτέμβριο του 2016 εγκρίθηκε η τροποποιημένη σύμβαση και τον Φεβρουάριο του 2016 επανεγκρίθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης. Ωστόσο επ’ αυτού είχαν διαφορετική άποψη οι αρχαιολογικές και δασικές υπηρεσίες, οι οποίες το 2017 μπλόκαραν την επένδυση με την απόπειρα κήρυξης αρχαιολογικών χώρων αλλά ακόμη και ως έκτασης δάσους…
Παλινωδίες ανάμεσα σε υπουργούς και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τρέναραν την επένδυση, ώσπου τελικά τον Μάρτιο του 2018 εγκρίθηκε με Προεδρικό Διάταγμα το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης. Τον Ιανουάριο επίσης του 2019 προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός της ΕΕΕΠ για το καζίνο, με το επενδυτικό σχήμα που περνά στην τελευταία φάση να ανακοινώνεται τον περασμένο Δεκέμβριο. Μεγάλες προκλήσεις του έργου ήταν οι περιβόητες κοινές υπουργικές αποφάσεις που καθορίζουν την ανάπτυξή του. Η νέα κυβέρνηση τον Ιούλιο του 2019 έπιασε το νήμα από κει που είχε μείνει, αλλά ο ενθουσιασμός και η απειρία… από το τέρας της δημόσιας διοίκησης έριχναν αρμόδιους υπουργούς σε αντιφάσεις σε σχέση με τον χρόνο εκκίνησης του έργου. Τελικά αυτές εκδόθηκαν όπως επίσης ψηφίστηκαν και νομοθετικές ρυθμίσεις για την αποσαφήνιση πολεοδομικών θεμάτων αλλά και για να αναλάβει η Lamda Development τις εργασίες κατεδάφισης για λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου.
του Χρήστου Κολώνα από Τα Νέα