Τα αρχεία –ψηφιακά και έντυπα– των τελευταίων 5 - 6 δολοφονιών στον κόσμο της νύχτας και των εγκληματικών δραστηριοτήτων που έχουν σχέση με πώληση προστασίας σε νυχτερινά, λαθρεμπόριο καυσίμων και λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων, επανεξετάζονται με ιδιαίτερη μεθοδικότητα από τις ειδικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. στην προσπάθειά τους να βρουν –χωρίς τις κωλυσιεργίες του παρελθόντος– τους δράστες της δολοφονίας του 44χρονου Βαγγέλη Ζαμπούνη, τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής έξω από βενζινάδικό του, στον Νέο Κόσμο.

Γράφει ο Κώστας Δημητράκος 

Hδη οι έρευνες έχουν αποδώσει κάποιους καρπούς καθώς έχουν συλληφθεί δύο ύποπτοι άντρες –ρωσόφωνοι, σύμφωνα με τις πληροφορίες– για τους οποίους υπήρχαν ισχυρές ενδείξεις και πληροφορίες ότι εμπλέκονταν στη δολοφονία του 55χρονου Γιάννη Σκαφτούρου στα Σκούρτα Βοιωτίας (Μάιος 2022) και των Βασίλη Ρουμπέτη και Διονύση Μουζακίτη στον Πειραιά (Ιούνιος 2023). Ο Ρουμπέτης εφέρετο να ήταν ο βασικός ανταγωνιστής του Ζαμπούνη στις παράνομες δουλειές, κυρίως στο λαθρεμπόριο καυσίμων και στην πώληση προστασίας σε πολλά καταστήματα εστίασης, κυρίως καφέ, εστιατόρια και μπαρ. Ο Ρουμπέτης, άνθρωπος μεγαλωμένος στα κυκλώματα της οπαδικής βίας και της καθημερινής εγκληματικότητας, εφέρετο να ήταν ο οργανωτής παλαιότερης απόπειρας δολοφονίας του Ζαμπούνη, όταν κοντά στο βενζινάδικό του στον Νέο Κόσμο είχε βρεθεί ένα αυτοκίνητο με όπλα. Λεγόταν, τότε, ότι ο Ζαμπούνης είχε αντιληφθεί την απόπειρα και έσπευσε να εξαφανιστεί για να γλιτώσει και αργότερα πήρε την εκδίκησή του σκοτώνοντας τον Ρουμπέτη αλλά και τον κουνιάδο του, τον Διον. Μουζακίτη, στον Πειραιά. Πριν από όλα αυτά, ο Ζαμπούνης είχε γλιτώσει το 2018 από ακόμα μία απόπειρα δολοφονίας έξω από εταιρεία πετρελαιοειδών στην Ακτή Κονδύλη στο λιμάνι του Πειραιά. 

Βίαιοι και αδίστακτοι 

Ολος αυτός ο πόλεμος είχε ξεκινήσει το 2016 και οι πληροφορίες που συγκέντρωναν οι ερευνητές των δολοφονιών στον χώρο του ελληνικού οργανωμένου εγκλήματος, κατέγραφαν, μεταξύ άλλων, και τη βίαιη είσοδο μιας μεγάλης και αδίστακτης ομάδας ρωσόφωνων μαφιόζων που επεδίωξαν με όλους τους τρόπους και πολύ αίμα να αποκτήσουν τον έλεγχο μεγάλους μέρους των εγκληματικών δραστηριοτήτων στο λαθρεμπόριο καυσίμων, από τη μία, και το λαθρεμπόριο τσιγάρων, από την άλλη πλευρά. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τις τωρινές επιχειρήσεις αστυνομικών, μετά τη δολοφονία του Ζαμπούνη. Εκτός από τους δύο ρωσόφωνους, που συνελήφθησαν και χθες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, φέρονται να εμπλέκονται σε ακόμα μία δολοφονία στην Πιερία (Ιούλιος 2023) και σε δύο εμπρησιμούς, σε πρατήριο υγρών καυσίμων ιδιοκτησίας Σκαφτούρου, όπου κάηκαν σταθμευμένα αυτοκίνητα (Ιούνιος 2023) και μια βιομηχανική αποθήκη όπου καταστράφηκαν μηχανήματα που χρησιμοποιούνται στο λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων (Ιούνιος 2023). Συνολικά έχουν ταυτοποιηθεί ακόμα πέντε άτομα ως ύποπτα. Ενας από αυτούς βρίσκεται στις φυλακές της Λάρισας, ένας στις φυλακές των Μαυροβουνίου, για άλλα αδικήματα. Αλλοι δύο έχουν διαφύγει –κατά πληροφορίες– στο εξωτερικό. Επίσης, ένας από τους συλληφθέντες έχει πέσει θύμα βομβιστικής ενέργειας στο παρελθόν από την οποία γλίτωσε βαριά τραυματισμένος. 

Μαφία… εισαγωγής 

Για τους ερευνητές, όπως μας διαβεβαιώνουν οι πηγές μας, θεωρείται απολύτως σίγουρο ότι ορισμένα από τα θύματα αυτού του πολέμου, τουλάχιστον τα τελευταία δύο χρόνια, είχαν σημαντικές επαφές με τους «εισαγόμενους» μαφιόζους ώστε να ενισχύσει ο καθένας τον δικό του στρατό και να αποκτήσει υπεροπλία με σκοπό τον έλεγχο. Βάσει αυτής της λογικής, αυτό που πρέπει να ισχύει είναι ότι ο Σκαφτούρος και ο Ρουμπέτης ανήκαν σε εκείνους που είχαν τις επαφές με τους ρωσόφωνους ενώ ο Ζαμπούνης προσπαθούσε να διατηρήσει τα ηνία των κυκλωμάτων που του είχαν κληροδοτήσει τόσο ο ίδιος ο Στεφανάκος, όσο και όσοι βρίσκονταν κοντά του και θεωρούσαν τον Ζαμπούνη ως το επόμενο ισχυρότερο όνομα όλων.