Στα… βράχια έριξε το δημοσιονομικό πρόγραμμα της χώρας το πακέτο παροχών της απελθούσας κυβέρνησης διακινδυνεύοντας τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα που είχαν συμφωνηθεί με τους Θεσμούς, αναφέρεται μεταξύ άλλων σε έκθεση για την Ελλάδα που εγκρίθηκε χθες από το ECOFIN στις Βρυξέλλες.
Τα συμπεράσματα της έκθεσης αποτελούν και «καμπανάκι» για τη νέα κυβέρνηση καθώς σε αυτή σημειώνεται ότι τίθεται εν αμφιβόλω ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ τόσο για το τρέχον έτος όσο και για το 2020.
Πιο αναλυτικά στην έκθεση περιέχονται δύο βασικές συστάσεις. Πρώτον καλείται η Ελλάδα να λάβει μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι «υπερβολικές μακροοικονομικές ανισορροπίες, συνεχίζοντας και ολοκληρώνοντας τις μεταρρυθμίσεις σύμφωνα με τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις». Και δεύτερον ζητείται να καταβληθεί προσπάθεια να ενισχυθούν οι επενδύσεις σε μία σειρά από τομείς αιχμής όπως για παράδειγμα οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τα έργα διασύνδεσης και οι ψηφιακές τεχνολογίες.
Ειδικότερα στο μέτωπο των δημοσιονομικών και όσον αφορά στο πακέτο παροχών της προηγούμενης κυβέρνησης στην έκθεση επισημαίνεται ότι ο δημοσιονομικός αντίκτυπος του θα υπερβεί το 1 % του ΑΕΠ το 2019 (σ.σ. προσεγγίζοντας τα 2 δις ευρώ) και τα επόμενα έτη θέτοντας σε κίνδυνο την επίτευξη του συμφωνηθέντος στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα. Προστίθεται δε ότι, τα νέα μέτρα αναμένεται να μειώσουν το διαρθρωτικό ισοζύγιο, εγείροντας ανησυχίες ως προς την επίτευξη του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού στόχου το 2020.
Για τις επενδύσεις, στην έκθεση σημειώνεται ότι η αύξηση των επενδύσεων θα συμβάλει καθοριστικά στη στήριξη πιο μακροπρόθεσμης ανάπτυξης και στη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων. Η Ελλάδα χαρακτηρίζεται από υψηλή εισοδηματική ανισότητα και οι κοινωνικές μεταβιβάσεις έχουν ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά ως προς τον αντίκτυπο στη μείωση του κινδύνου φτώχειας στην Ε.Ε (15,83% το 2017 έναντι μέσου όρου 33,98% στην ΕΕ).
Τέλος για την αγορά εργασίας, αναφέρεται πως , παρά τις πρόσφατες βελτιώσεις, το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων, που αντιπροσώπευαν το 70 % των ανέργων στην Ελλάδα το 2018, είναι πολύ υψηλό, και η υψηλή ανεργία των νέων και η χαμηλή συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας αποτελούν επίσης πηγή ανησυχίας.