Έκτακτη σύσκεψη θα έχει στις 12:00 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για το θέμα της έξαρσης του κορωνοϊού στην Κίνα και για τις συστάσεις της ΕΕ για τις αφίξεις από την ασιατική χώρα.
Σημειώνεται ότι χθες σε συνεδρίαση του μηχανισμού έκτακτης αντιμετώπισης κρίσεων της ΕΕ, τα κράτη μέλη συμφώνησαν σε μια συντονισμένη προληπτική προσέγγιση υπό το πρίσμα των εξελίξεων της COVID-19 στην Κίνα, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη για επαρκή, αξιόπιστα δεδομένα και τη χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών από την Κίνα από τις 8 Ιανουαρίου 2023.
Τα κράτη μέλη συμφώνησαν:
* να συστήσουν σε όλους τους επιβάτες σε πτήσεις από και προς την Κίνα να φορούν ιατρική μάσκα (FFP2/N95/KN95).
*να παρέχουν συμβουλές σε εισερχόμενους και εξερχόμενους διεθνείς ταξιδιώτες που προέρχονται από ή έχουν προορισμό την Κίνα, καθώς και στο προσωπικό αεροσκαφών και αεροδρομίων, σχετικά με μέτρα προσωπικής υγιεινής και υγείας.
*ενθαρρύνονται ενθέρμως για την εισαγωγή, για όλους τους επιβάτες που αναχωρούν από την Κίνα προς τα κράτη μέλη, απαίτησης αρνητικού τεστ COVID-19 που λαμβάνεται όχι περισσότερες από 48 ώρες πριν από την αναχώρηση από την Κίνα.
Επίσης, τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται να συμπληρώσουν αυτά τα μέτρα με:
*τυχαίους ελέγχους επιβατών που φτάνουν από την Κίνα κατά την άφιξή τους στα κράτη μέλη, ανάλογα με την περίπτωση, και αλληλουχία όλων των θετικών αποτελεσμάτων για την ενίσχυση της επιτήρησης της επιδημιολογικής κατάστασης.
*έλεγχο λυμάτων από αεροδρόμια με διεθνείς πτήσεις και αεροσκάφη που φτάνουν από την Κίνα
*συνέχιση της προώθησης της κοινής κατανομής εμβολίων και του εμβολιασμού, συμπεριλαμβανομένων των αναμνηστικών δόσεων, ιδιαίτερα μεταξύ των ευάλωτων ομάδων.
Η IPCR, με την υποστήριξη του ECDC και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, και λαμβάνοντας υπόψη την αξιολόγηση του ΠΟΥ, θα συνεχίσει να παρακολουθεί την επιδημιολογική κατάσταση στην ΕΕ και τις εξελίξεις στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένου του επιπέδου των δεδομένων που ανταλλάσσονται, με σκοπό τη διασφάλιση του συντονισμού της ΕΕ τυχόν μέτρα που κρίνονται απαραίτητα.
Τα κράτη μέλη συμφωνούν να αξιολογήσουν την κατάσταση και να επανεξετάσουν τα μέτρα έως τα μέσα Ιανουαρίου 2023.
Ανησυχία ΠΟΥ
Ο δε Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επέκρινε χθες Τετάρτη την «πολύ στενό» τρόπο με τον οποίο οι αρχές της Κίνας ορίζουν τους θανάτους από covid-19, επισημαίνοντας ότι τα δεδομένα που δημοσιεύει το Πεκίνο δεν προσφέρουν μια ακριβή εικόνα της κατάστασης στη χώρα, όπου παρατηρείται έξαρση της νόσου.
Σήμερα ο οργανισμός υγείας επεσήμανε στην εβδομαδιαία έκθεσή του για τη νόσο ότι το Πεκίνο έχει ανακοινώσει από την 1η Ιανουαρίου 2023, 208.018 νέα κρούσματα covid και 648 θανάτους.
Παράλληλα ο ΠΟΥ επανέλαβε χθες τη στήριξή του στην απόφαση πολλών χωρών να ζητούν αρνητικό τεστ covid από τους ταξιδιώτες που προέρχονται από την Κίνα. Την ίδια ώρα οι χώρες μέλη της ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία, βάσει της οποίας οι 27 χώρες του μπλοκ «ενθαρρύνονται ενεργά» να ζητούν από όλους τους ταξιδιώτες που προέρχονται από την Κίνα να παρουσιάζουν πριν την αναχώρησή τους αρνητικό τεστ covid, όχι περισσότερων από 48 ωρών.
«Οι τρέχοντες αριθμοί που δημοσιεύονται από την Κίνα δεν αντιπροσωπεύουν τις πραγματικές επιπτώσεις της νόσου σε ό,τι αφορά τις νοσηλείες, τις εισαγωγές στις μονάδες εντατικής θεραπείας και κυρίως σε ό,τι αφορά τους θανάτους», δήλωσε ο Μάικλ Ράιαν αρμόδιος για τη διαχείριση υγειονομικών κρίσεων στον ΠΟΥ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Η Κίνα είναι αντιμέτωπη με μια έξαρση των κρουσμάτων του κορονοϊού, αφού εγκατέλειψε αιφνιδιαστικά στις αρχές Δεκεμβρίου την πολιτική της «μηδενικής covid». Οι αρχές όμως ανακοινώνουν πολύ λίγους θανάτους από τη νόσο, αφού άλλαξαν τη μεθοδολογία τους: πλέον μόνο όσοι πεθαίνουν λόγω αναπνευστικής ανεπάρκειας που οφείλεται στην covid καταγράφονται ως θάνατοι από τη covid.
«Αυτός ο ορισμός είναι πολύ στενός», υπογράμμισε ο Ράιαν.
«Εξακολουθούμε να ζητάμε από την Κίνα πιο γρήγορα, πιο τακτικά και πιο αξιόπιστα στοιχεία για τις νοσηλείες και τους θανάτους, καθώς και μια πιο ολοκληρωμένη και σε πραγματικό χρόνο αλληλούχιση του ιού», επεσήμανε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς στην ίδια συνέντευξη Τύπου.
Σημειώνοντας ότι ο ΠΟΥ «ανησυχεί» για την κατάσταση στην Κίνα, ο Τέντρος τόνισε τη σημασία του εμβολιασμού.
Παράλληλα ο οργανισμός υγείας επανέλαβε τη στήριξή του στα μέτρα που έλαβαν πρόσφατα κάποιες χώρες για τους ταξιδιώτες από την Κίνα.
«Με μια τόσο αυξημένη κυκλοφορία (του κορονοϊού) στην Κίνα και απουσία ολοκληρωμένων δεδομένων (…) είναι εντελώς κατανοητό ότι κάποιες χώρες λαμβάνουν μέτρα» περιοριστικά, σημείωσε.