Μεταφορά έως και 10.000 αιτούντων άσυλο από το Ανατολικό Αιγαίο στην ενδοχώρα προβλέπει, μεταξύ άλλων, το σχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού – προσφυγικού στα νησιά.

Πρόκειται για αλλοδαπούς για τους οποίους έχει γίνει άρση του γεωγραφικού περιορισμού και έτσι εξαιρούνται της διαδικασίας επιστροφών στην Τουρκία, δυνάμει της «κοινής δήλωσης» Τουρκίας – Ε.Ε. Στις δομές του Ανατολικού Αιγαίου διαμένουν σήμερα πάνω από 28.000 αιτούντες άσυλο, ενώ μόνο στη Μόρια –όπου στις αρχές της εβδομάδας έχασε τη ζωή του ένα 5χρονο αγόρι από το Αφγανιστάν– βρίσκονται 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες σε δομή χωρητικότητας 3.000 ατόμων.

Ενόψει της μεταφοράς των αιτούντων άσυλο στην ηπειρωτική χώρα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει καλέσει σήμερα όλους τους περιφερειάρχες της χώρας σε έκτακτη σύσκεψη στο μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη πρόκειται να ζητηθεί από τους περιφερειάρχες να προτείνουν ή να στηρίξουν τη λειτουργία δομών στην επικράτειά τους, έτσι ώστε να υπάρξει διασπορά των αιτούντων άσυλο σε όλη τη χώρα. Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, μάλιστα, έχει καταρτίσει λίστα με ανενεργά στρατόπεδα, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία νέων δομών φιλοξενίας με σχετικά χαμηλό κόστος.

Πρωτοβουλίες προωθούνται και σε διπλωματικό επίπεδο, μετά την προκαταρκτική συμφωνία που επετεύχθη στη Βαλέτα ανάμεσα στη Μάλτα, την Ιταλία, τη Γερμανία και τη Γαλλία. Αφορά την εφαρμογή ενός συστήματος αυτόματης κατανομής των μεταναστών που καταφθάνουν στη Μάλτα και την Ιταλία. Οι λεπτομέρειές της δεν δημοσιοποιήθηκαν, ωστόσο ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών εξέφρασε την επιθυμία «να υπάρξει μια φιλόδοξη μεταρρύθμιση που θα περιλαμβάνει επίσης την Ισπανία, την Ελλάδα και την Κύπρο». «Θετικό βήμα» χαρακτήρισε τη συμφωνία η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Νατάσα Μπερτό. Η Ελλάδα δεν ήταν παρούσα στη συνάντηση, ωστόσο τα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναμένεται να θέσουν το θέμα στην επικείμενη σύνοδο υπουργών Εσωτερικών, την 8η Οκτωβρίου, στο Λουξεμβούργο.

Ταυτόχρονα με τα παραπάνω, αλλαγές προωθούνται στον νόμο για το άσυλο, με στόχο την επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης των αιτημάτων. Κυβερνητικές πηγές διευκρινίζουν συγκεκριμένα ότι στόχος είναι να σταματήσει η αέναη δυνατότητα επαναφοράς του αιτήματος ασύλου εκ μέρους του αιτούντος, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι οι όποιες αλλαγές στον νόμο θα γίνουν με σεβασμό πάντα στο διεθνές δίκαιο και στις ευρωπαϊκές συνθήκες. Σημειώνεται ότι το 24ωρο από 6 π.μ. της 25ης Σεπτεμβρίου μέχρι τις 6 π.μ. της 26ης Σεπτεμβρίου διασώθηκαν από πλωτά του Λιμενικού στο Ανατολικό Αιγαίο, καθώς και στην Καλαμάτα, 208 αλλοδαποί, ενώ στη στεριά εντοπίστηκαν επιπλέον 390 άτομα.

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ