Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η σημερινή ημέρα για τις εξελίξεις στη βορειοανατολική Συρία, καθώς απόψε, Τρίτη (22/10), στις 22:00 εκπνέει η εκεχειρία, που συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα ΗΠΑ-Τουρκία. Εν τω μεταξύ, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη συνάντηση Ερντογάν – Πούτιν στο Σότσι, την ώρα που ο Τραμπ δηλώνει έτοιμος για «στρατιωτική δράση κατά της Τουρκίας».

Καθώς η κατάπαυση πυρός φτάνεις προς το τέλος της, η Τουρκία διαμηνύει ότι σε περίπτωση κατά την οποία κρίνει ότι στις 10 το βράδυ (ώρα Τουρκίας) οι δυνάμεις της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) δεν έχουν εγκαταλείψει τις θέσεις τους κοντά στα σύνορα με την Τουρκία προκειμένου να δημιουργηθεί μια «ζώνη ασφαλείας» βάθους περίπου 30 χλμ. οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν.

Μιλώντας στην ιταλική Il Messaggero, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε ότι η Τουρκία θα σταματήσει την επίθεσή της μόνο όταν «όλοι οι τρομοκράτες θα έχουν εκκαθαρισθεί» από την περιοχή και «οι Σύροι θα έχουν απελευθερωθεί από την τυραννία των YPG και από την απειλή του Νταές (η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος)».

Συνάντηση Ερντογάν – Πούτιν στο Σότσι

 

Τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένα στη συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Σότσι και θα κρίνει την επόμενη ημέρα στη βορειοανατολική Συρία.

Η συνάντηση θα έχει νόημα αν έχει ολοκληρωθεί η αποχώρηση και δεν έχουν ξεκινήσει και πάλι oι μάχες εντός της Συρίας.

Αναλυτές πάντως στην Τουρκία είναι άκρως επιφυλακτικοί για το αν το ΥPG και το ΡΥD θα δεχθούν να προχωρήσουν από το Μάνμπιτς στο Κομπάνι και το Καμισλί. Όσο και για το κατά πόσο η Ρωσία θα είναι πρόθυμη να σπαταλήσει δυνάμεις και οικονομικό κόστος για να τους πείσει να το κάνουν.

Το ερώτημα είναι ποια θα είναι τα ανταλλάγματα που θα ζητήσει ο Πούτιν από τον Ερντογάν στην περίπτωση που θα συμφωνήσουν για μια ζώνη εντελώς απαλλαγμένη από Κούρδους σε όλη την παραμεθόριο.

Σύμφωνα τον σύμβουλο του Πούτιν, Γιούρι Ουσακόφ, η Ρωσία πιστεύει ότι μια μακροχρόνια σταθερότητα στην περιοχή μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την αποκατάσταση της ακεραιότητας της Συρίας και πως όλα τα συμφέροντα όλων των εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων της Συρίας πρέπει να να ληφθούν υπ όψιν.

Πομπέο: Προετοιμασμένος και για στρατιωτική δράση ο Τραμπ

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης κατά της Τουρκίας.

«Προτιμούμε την ειρήνη από τον πόλεμο» δήλωσε συγκεκριμένα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ωστόσο ότι «σε περίπτωση που απαιτείται κινητική δράση ή στρατιωτική δράση, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο πρόεδρος Τραμπ είναι πλήρως προετοιμασμένος να αναλάβει αυτή τη δράση».

Ο Μάικ Πομπέο, πάντως, δεν αποκάλυψε ποια είναι η «κόκκινη γραμμή», η οποία ενδεχομένως θα οδηγούσε σε στρατιωτική δράση εναντίον της Άγκυρας. Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε, πάντως, ότι η Ουάσινγκτον θα χρησιμοποιήσει σίγουρα οικονομικές και διπλωματικές δυνάμεις, προτού στραφεί σε στρατιωτική δράση.

Ζώνη ασφαλείας θέλει η Γερμανία

Εν τω μεταξύ, η Γερμανία δια στόματος της υπουργού Αμυνας, Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, ανακοίνωσε πως θα προτείνει στο ΝΑΤΟ μια ζώνη ασφαλείας η οποία θα τεθεί υπό διεθνή έλεγχο, κατά μήκος των συνόρων της Τουρκίας με τη Συρία.

Μάλιστα η Ανγκελα Μέρκελ φέρεται να έχει συμφωνήσει σε αυτό το σχέδιο, την ώρα που ο Ερντογάν συνεχίζει τις επιθέσεις κατά της ΕΕ, λέγοντας πως «συνεχίζει να στηρίζει τους τρομοκράτες που μας επιτίθενται».