Θα περίμενε κανείς ότι ο Χάρης Δούκας, αυτός ο πολιτικός που έχει μαγέψει τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι θα ήταν πρώτος, έστω δεύτερος, στον δήμο Αθηναίων, όπου άλλωστε εκλέχθηκε. Ή και γιατί όχι σε όλη την Αττική. Ωστόσο τα νούμερα στις εσωκομματικές κάλπες του ΠΑΣΟΚ δείχνουν μια πραγματική πανωλεθρία του Χάρη Δούκα τόσο στην Αττική, όσο και στον ίδιο του τον Δήμο. Στην Α' Αθήνας ο Χάρης Δούκας βγήκε... τέταρτος με μόλις 17%. 

Πίσω βέβαια από αυτό το βατερλό κρύβεται σχεδόν ένας χρόνος διοίκησης Δούκα στην Αθήνα. Μετά την ανίερη συμμαχία ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ακροαριστεράς και ακροδεξιάς με μόνο στόχο να ρίξουν τον Μπακογιάννη, τα αποτελέσματα ήδη φαίνονται: Η επιλογή των ακραίων έφερε έναν Δήμαρχο που έκανε την Αθήνα εμφανώς πιο βρώμικη, έναν Δήμαρχο που έχει γεμίσει με τοξικότητα, διχασμό και ιδεοληψίες του δημότες, μπουρδολογώντας για το απαραίτητο έργο του Μέτρο και τα εργοτάξια του. Έναν Δήμαρχο που εκλέχθηκε με σλόγκαν ότι θα μειώσει κατά 5 βαθμούς τη θερμοκρασία στην πόλη και λίγο μετά ο ίδιος έκανε πλάκα με την υπόσχεση του. Έναν Δήμαρχο που εγκαινιάζει έργα που έχει εγκαινιάσει ήδη ο προκάτοχός του, ένας Δήμαρχος που τα μοναδικά έργα εν εξελίξει που έχει να παρουσιάσει είναι αυτά που άφησε και πάλι ο Κώστας Μπακογιαννης.

Φυσικά η λεγόμενη τιμωρητική ψήφος, η ψήφος σε διάφορους ανίκανους, γελοίους, λαϊκιστές γυρνάει συνήθως μπούμερανγκ. Και εν προκειμένω γύρισε στους Αθηναίους που βιώνουν μια απίστευτη αδιαφορία και ανικανότητα στον Δήμο Αθηναίων, μια κατάσταση που ίσως παρόμοια δεν έχει υπάρξει ξανά. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο Χάρης Δούκας βγήκε τέταρτος στον Δήμο Αθηναίων, στην Αττική, στην Θεσσαλονίκη και στην Κρήτη. Τον έσωσε η επαρχία που ακόμα δεν έμαθε τι θα πει Χάρης Δούκας και φυσικά οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, που στο πρόσωπό του βλέπουν έναν πρόθυμο για συνεργασία με στόχο να ρίξουν τον Μητσοτάκη. Άλλωστε πολλά τοξικά τρολ του ΣΥΡΙΖΑ στο Χ έκαναν αναρτήσεις με τη ψήφο τους υπέρ Δούκα.

Ωστόσο η πραγματικότητα είναι αμείλικτη, ίσως για τον πιο αδιάφορο δήμαρχο Αθηναίων που πέρασε ποτέ: Οι Αθηναίοι έστειλαν μήνυμα για την απαράδεκτη εικόνα της πρωτεύουσας τους τελευταίους μήνες με αποκλειστικό υπεύθυνο τον Χάρη Δούκα. Και αν κρίνουμε από το πρόσφατο debate για τις εσωκομματικές εκλογές, μάλλον δύσκολα θα λάβει το μύνημα.