Την ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών μπορούν να συμβουλεύονται οι πολίτες της χώρας για να μάθουν σε ποιο εκλογικό κέντρο ψηφίζουν στις αυριανές εκλογές. Συγκεκριμένα, στην εφαρμογή που υπάρχει έχουν ενσωματωθεί και τα στοιχεία των ετεροδημοτών που υπέβαλαν σχετική αίτηση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

Η διαδικασία για να μάθετε πού ψηφίζετε 

Για να μάθουν οι πολίτες πού χρειάζεται να πάνε για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, αρχικά καλούνται να μπουν στη διεύθυνση https://mpp.ypes.gov.gr/#/. Στη συνέχεια, συμπληρώνουν το επώνυμο και τα πρώτα στοιχεία από το όνομά τους, αλλά και τα ονόματα του πατέρα και της μητέρας τους. Ακόμα προσθέτουν τη χρονολογία γέννησή τους.

Εναλλακτικά -εφόσον το θυμούνται- συμπληρώνουν μόνο τον Ειδικό Εκλογικό Αριθμό (E.E.A.) και το επώνυμό τους. Έπειτα, πατούν αναζήτηση και βλέπουν τον κωδικό εκλογικού διαμερίσματος, το εκλογικό διαμέρισμα και τον ειδικό εκλογικό αριθμό.

Σημειώνεται πως όσοι το επιθυμούν μπορούν να επικοινωνούν και με το τηλεφωνικό κέντρο του «Μάθε πού ψηφίζεις». Το τηλεφωνικό κέντρο απαντά στους αριθμούς 2131361500 και 2131313800 και λειτουργεί από τις 08:00 έως τις 20:00. Ωστόσο, το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Μαΐου θα λειτουργήσει σε 24ωρη βάση.

Τι ώρα ανοίγουν και κλείνουν οι κάλπες 

Δώδεκα ώρες θα έχουν στη διάθεσή τους οι ψηφοφόροι προκειμένου να ασκήσουν το κορυφαίο δημοκρατικό τους δικαίωμα. Συγκεκριμένα, οι κάλπες θα ανοίξουν στις 07:00 το πρωί της Κυριακής (21/5) και η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί στις 19:00.

Σημειώνεται πως συνήθως η ψηφοφορία παρατείνεται για λίγη ώρα σε περίπτωση που κατά την ώρα λήξης της ψηφοφορίας υπάρχουν ουρές έξω από κάποιο εκλογικό τμήμα.

Τέλος, υπενθυμίζεται πως οι εκλογείς για να ψηφίσουν θα πρέπει να έχουν μαζί τους το δελτίο της αστυνομικής τους ταυτότητας. Εναλλακτικά, μπορούν να κρατούν κάποιο από τα ακόλουθα: σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής, διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης και βιβλιάριο όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Εξίσου αποδεκτή είναι και η χρήση της ψηφιακής ταυτότητας.