Με ακραίες αναφορές θρησκευτικού περιεχομένου ο Κυριάκος Βελόπουλος επιχείρησε, μέσα από το debate ν΄ απευθυνθεί στο κοινό του που δείχνει να κρατά αποστάσεις μετά τις τελευταίες εσωκομματικές εξελίξεις στην Ελληνική Λύση. Μίλησε στο ίδιο κοινό αγοράζει τα «χειρόγραφα του Ιησού» για την Παναγία την… γκέισα.

Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τον Κυριάκο Βελόπουλο και το κόμμα του, να έχουν υποστεί πλήγμα από τις καταγγελίες πρώην πλέον βουλευτών του. Τα όσα έχει υποστηρίξει δημοσίως ο Αντώνης Μυλωνάκης και οι καταγγελίες του δημιούργησαν συνθήκες δημοσκοπικής πτώσης. Σε σημείο μάλιστα που να παίζεται ακόμη και η παραμονή της Ελληνικής Λύσης στην Βουλή μετά τις δεύτερες κάλπες.

Στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Βελόπουλος εκμεταλλεύθηκε το debate, την παρουσία του δίπλα στους άλλους πολιτικούς αρχηγούς και ενδεχομένως και τα ποσοστά τηλεθέασης που τελικά δεν ήταν χαμηλά, όπως κάποιοι προεξοφλούσαν.

Οι αναφορές του στην «Παναγία την Γκέσια» και την «Παναγία την Ινδιάνα», φωτοτυπίες των οποίων κράδαινε μπροστά στον τηλεοπτικό φακό που μετέδιδε το debate (μέσω και των περισσότερων, πανελλαδικής εμβέλειας, τηλεοπτικών σταθμών), απευθύνθηκε στους ψηφοφόρους τους. Λογικά και σε αυτούς που μετακινήθηκαν στην… γκρίζα ζώνη μετά τις εσωκομματικές εξελίξεις.

Και απευθύνθηκε με τον ίδιο τρόπο (γνωρίζει άλλωστε τις… τηλεπωλήσεις) που απευθύνεται όταν καλεί τηλεθεατές να αγοράσουν τα «χειρόγραφα του Ιησού Χριστού» που μόνο αυτός κατέχει και θέλει να τα μοιραστεί με τους υπόλοιπους.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι οι εικόνες, φωτοτυπίες των οποίων κράδαινε καταγγέλλοντας την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας διότι περιλαμβάνονται σε σχολικά βιβλία, ούτε προσπάθεια να θιγούν τα Θεία αποτελούν ούτε τίποτα από τα συνωμοσιολογικά που επικαλέστηκε.

Το αντίθετο αναδεικνύουν την παγκοσμιότητας της Ορθοδοξίας και φυσικά την ενσωμάτωση στις κουλτούρες άλλων χωρών. Τα υπόλοιπα προς μόνο στο κυνήγι του σταυρού (του εκλογικού) που… χάνεται παραπέμπουν.