Το Horasis India Meeting πραγματοποίεισαι, πριν από δυο μέρες, σε συνεργασία με το Ελληνο-Ινδικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Οικονομίας (HICCE), του Συνδέσμου Βιομηχάνων της Ινδίας (CII) καθώς και του οργανισμού HORASIS, μεγάλη εκδήλωση με στόχο την προώθηση της συνεργασίας, των επενδύσεων και της βιώσιμης ανάπτυξης των δύο χωρών, Ελλάδας – Ινδίας. Η συγκεκριμένη εκδήλωση διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και ήταν υπό την αιγίδα του υπουργείου Οικονομικών, του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, καθώς και του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Στις εργασίες του Συνεδρίου έδωσε το παρών μια πληθώρα στελεχών, σε κυβερνητικό, επενδυτικό, και επιχειρηματικό επίπεδο και από τις δύο χώρες. Κεντρική ομιλία στο επίσημο δείπνο ηγετικών προσωπικοτήτων της ιδιωτικής οικονομίας και των δύο κρατών ήταν η δρ Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, βουλευτής Ηλείας της Ν. Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και Απεσταλμένη του Έλληνα Πρωθυπουργού για την Προστασία των Ωκεανών, η οποία τόνισε ότι «Η Ελλάδα και η Ινδία γιορτάζουν 75 χρόνια διπλωματικών σχέσεων με την αμοιβαία επίσκεψη στα δύο κράτη των αρχηγών κρατών και την υπογραφή Στρατηγικής Συμφωνίας Συνεργασίας. Έχει έρθει η ώρα να αναζητήσουμε δρόμους υλοποίησης της διμερούς στρατηγικής συνεργασίας και να συσφίγξουμε ακόμα περισσότερο τις διμερείς μας σχέσεις προς αμοιβαία ωφέλεια και των δύο λαών μας».

Αναφέρθηκε στις σύγχρονες προκλήσεις όπως: κλιματική αλλαγή, φτώχεια και ασφάλεια τροφίμων και νερού, οικονομικά προσιτή ενέργεια, μετανάστευση, γεωπολιτικά ζητήματα που απειλούν την ειρήνη και πρότεινε συνεργασία για την αντιμετώπισή τους, ενώ υπογράμμισε τις νέες προοπτικές που δημιουργεί ο Οικονομικός Διάδρομος Ινδίας - Μέσης Ανατολής - Ευρώπης (IMEC), κυρίως στον Τομέα της Πράσινης Ενέργειας και της Γαλάζιας Οικονομίας. Όπως ανέφερε στην ομιλία της η δρ Αυγερινοπούλου, η Ελλάδα και η Ινδία έχουν ήδη υπογράψει μια σημαντική Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας, καθώς και Συμφωνία στον Αγροτικό Τομέα. Η IMEC θα συνδέσει λιμάνια στην Ινδία, όπως το Mundra, το Kandla και το Jawaharlal Nehru Port Trust με το λιμάνι του Πειραιά. Θα συνδέσει την Ινδία με την Ευρώπη μέσω Ελλάδας.

Πρόσθεσε δε ότι «η Ελλάδα είναι ένα καθιερωμένο κέντρο logistics και μια διεθνής πύλη, ανοιχτή για την υποστήριξη ακόμη περισσότερων έργων συνδεσιμότητας, εμπορίου, ναυτιλίας και πράσινης ενέργειας». Ενώ επιβεβαίωσε τους παρευρισκομένους ότι «η συνεργασία των δύο χωρών, στη βιώσιμη γαλάζια οικονομία, τα πράσινα καύσιμα, τις λιμενικές υποδομές, την ναυπηγοκατασκευαστική και τη ναυτιλία θα είναι μια προσέγγιση win-win και για τους δύο λαούς!». Τέλος, δεν αμέλησε να αναφερθεί και στην ευκαιρία και τις τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης στην πανεπιστημιακή συνεργασία.

Η Ινδία, με την ταχύτατα αναπτυσσόμενη οικονομία της και τον πληθυσμό της, αναδεικνύεται ως ένας σημαντικός παίκτης σε παγκόσμιο επίπεδο, και η Ελλάδα, ως πλέον αναπτυσσόμενη οικονομία εντός της ΕΕ, καθώς και λόγω της γεωπολιτικής της θέσης, μπορεί να αποτελέσει τον πιο οικονομικό και σταθερό δρόμο για την είσοδό της Ινδίας και στην ευρωπαϊκή αγορά. Η στρατηγική συνεργασία που έχει υπογραφεί ανάμεσα στις δύο χώρες πρέπει να ξεκινήσει να υλοποιείται με γοργά βήματα. Το Συνέδριο ολοκλήρωσε τις εργασίες του με μια πρωτοβουλία της δρος Αυγερινοπούλου, την επίσκεψη επενδυτών και διανοητών Ινδών στους Αρχαιολογικούς χώρους της Αρχαίας Ολυμπίας και των Δελφών.