Ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Όλαφ Σολτς θα έχουν επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, την Τρίτη 8 Μαρτίου έγινε γνωστό.

Αντικείμενο της επικοινωνίας δεν είναι άλλο από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία καθώς ο Κινέζος πρόεδρος εκτιμάται πως είναι ο μοναδικός άνθρωπος που θα μπορούσε να επηρεάσει τον Πούτιν, αν και δεν θα πρέπει να αναμένονται εξελίξεις στο θέμα.

Άλλωστε η Κίνα υπερασπίστηκε την «αιώνια φιλία» της με τη Ρωσία και επέκρινε τις ΗΠΑ ότι προσπάθησαν να δημιουργήσουν μια «εκδοχή του ΝΑΤΟ» στην περιοχή Ινδίας – Ειρηνικού, απορρίπτοντας τις διεθνείς εκκλήσεις για καταδίκη της εισβολής του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία.

Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γι, τόνισε ότι η φιλία μεταξύ του Πεκίνου και της Μόσχας είναι ακόμα πολύ ισχυρή και επανέλαβε την υποστήριξη του Πεκίνου για «διάλογο» και «διαπραγματεύσεις», αλλά δεν διευκρίνισε συγκεκριμένα μέτρα που είχε λάβει η Κίνα.

Επίσης επιβεβαίωσε το «αδιαμφισβήτητο μήνυμα προς τον κόσμο ότι η Κίνα και η Ρωσία από κοινού αντιτίθενται στις προσπάθειες αναβίωσης της νοοτροπίας του ψυχρού πολέμου». «Ανεξάρτητα από το πόσο επισφαλής και προκλητική μπορεί να είναι η διεθνής κατάσταση, η Κίνα και η Ρωσία θα διατηρήσουν τη στρατηγική εστίασή τους και θα προωθήσουν σταθερά τον ολοκληρωμένο στρατηγικό συντονισμό μας για μια νέα εποχή», είπε.

Το Πεκίνο «περπατάει» σε ένα διπλωματικό τεντωμένο σχοινί καθ’ όλη τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αρνούμενο να καταδικάσει τη στενή του σύμμαχο Μόσχα, αφού μόλις τον περασμένο μήνα διαλαλούσε μια στρατηγική εταιρική σχέση «χωρίς όρια» μεταξύ των δύο χωρών. «Η φιλία μεταξύ των δύο λαών είναι σταθερή και οι μελλοντικές προοπτικές συνεργασίας και των δύο πλευρών είναι τεράστιες», είπε ο Γουάνγκ Γι σε ετήσια ενημέρωση τύπου τη Δευτέρα.

Ωστόσο, είπε ότι η Κίνα είναι «πρόθυμη να συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα για να πραγματοποιήσει την απαραίτητη διαμεσολάβηση, όταν είναι απαραίτητο».

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Κίνα πρέπει να μεσολαβήσει στις μελλοντικές ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, καθώς οι δυτικές δυνάμεις δεν μπορούν να εκπληρώσουν αυτόν το ρόλο.

Το Πεκίνο έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θα διαδραμάτιζε «εποικοδομητικό ρόλο στην έκκληση για διαπραγματεύσεις» για την επίλυση της κρίσης, αλλά δεν έχει δεσμευτεί να συμμετάσχει ή να φιλοξενήσει ειρηνευτικές συνομιλίες.

Ο Γουάνγκ Γι είπε επίσης ότι η Κίνα θα στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία.

Παράλληλα, περιέγραψε τη σχέση Κίνας-Ρωσίας ως «την πιο κρίσιμη διμερή σχέση του κόσμου», η οποία «ευνοεί την παγκόσμια ειρήνη, σταθερότητα και ανάπτυξη».

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη δέσμευση εταιρικής σχέσης του περασμένου μήνα ως κάτι που δείχνει «ξεκάθαρα και αναμφισβήτητα στον κόσμο» ότι και οι δύο χώρες «αντιτίθενται από κοινού στην αναβίωση της νοοτροπίας του Ψυχρού Πολέμου και στην πυροδότηση ιδεολογικών αντιπαραθέσεων».

Παρόλα αυτά «υπάρχει μόνο ένα άτομο στον κόσμο, νομίζω, που έχει επιρροή στον Βλαντιμίρ Πούτιν – και αυτός είναι ο (κινέζος πρόεδρος) Σι Τζινπίνγκ», είπε μιλώντας στο CNBC ο οικονομολόγος, Στέφεν Ρόουτς.

«Εννοώ ότι η Κίνα έχει πραγματικά το ατού εδώ και νομίζω ότι εξαρτάται από τον Σι να αδράξει την ευκαιρία», πρόσθεσε.