Την ώρα που στο τραπέζι των δυτικών έχουν πέσει νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, στη Μόσχα γίνονται κινήσεις για να μην καταρρεύσει οριστικά η οικονομία της χώρας, επιβάλλοντας capital control και μέτρα κατά των επενδυτών που προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη Ρωσία.

«Είναι βέβαιο» ότι θα επιβάλουμε και νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας που συνεχίζει την εισβολή στην Ουκρανία, «που αγωνίζεται για την επιβίωσή της», προειδοποίησε ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς .

«Το λουτρό αίματος πρέπει να σταματήσει» στην Ουκρανία, η δεύτερη σε μέγεθος πόλη της οποίας, το Χαρκίβ, υφίσταται σφοδρούς βομβαρδισμούς, πρόσθεσε ο γερμανός καγκελάριος κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης με τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ στο Βερολίνο.

«Εχουμε φθάσει σε μία πολύ δραματική κατάσταση, η Ουκρανία αγωνίζεται κυριολεκτικά για την επιβίωσή της», συνέχισε ο Ολαφ Σολτς.

«Οι κινήσεις των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων που έχουμε διαπιστώσει σήμερα είναι πολύ σημαντικές και γι’αυτό δεν πρέπει να τρέφουμε ψευδαισθήσεις».

«Θα είναι μία πολύ δραματική περίοδος, οι μέχρι στιγμής εικόνες που μας θλίβουν, με πολλούς νεκρούς και τραυματίες, τα κατεστραμμένα κτίρια και τις υποδομές, δεν είναι παρά η αρχή αυτού που πιθανότατα θα ακολουθήσει», προέβλεψε ο γερμανός καγκελάριος.

Στην συγκυρία αυτή, «είναι βέβαιο» ότι θα υιοθετήσουμε νέες κυρώσεις, ανακοίνωσε ο καγκελάριος της Γερμανίας εκτιμώντας ότι οι κυρώσεις που έχουν ήδη ανακοινωθεί από την Δύση «επηρεάζουν σημαντικά τις οικονομικές ικανότητες» της Ρωσίας.

Στο στόχαστρο οι επενδυτές

Η Ρωσία θα απαγορεύσει προσωρινά σε ξένους επενδυτές να πωλούν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία προκειμένου να διασφαλιστεί ότι λαμβάνουν μια μελετημένη απόφαση και όχι μια απόφαση που καθορίζεται από πολιτικές πιέσεις, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός, καθώς η Μόσχα απαντά στην κλιμάκωση των δυτικών κυρώσεων.

«Στη σημερινή κατάσταση με τις κυρώσεις, ξένοι επιχειρηματίες αναγκάζονται να οδηγηθούν, όχι από οικονομικούς παράγοντες, αλλά να λαμβάνουν αποφάσεις υπό πολιτικές πιέσεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν σε κυβερνητική συνεδρίαση.

«Προκειμένου να δοθεί σε μια επιχείρηση η ευκαιρία να λάβει μια μελετημένη απόφαση, ετοιμάστηκε προεδρικό διάταγμα για την επιβολή προσωρινών περιορισμών στην αποχώρηση από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία», δήλωσε ο ίδιος, χωρίς να δίνει λεπτομέρειες.

Οι ρωσικές αρχές σπεύδουν να απαντήσουν στις ολοένα και πιο σκληρές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τη Δύση από τότε που η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία την περασμένη Πέμπτη.

Διεθνείς εταιρίες, που λειτουργούν στη Ρωσία εδώ και δεκαετίες, έχουν πει ότι θα παύσουν τις επενδύσεις τους, μεταξύ των οποίων η BP και η Shell, μέτοχοι αντίστοιχα στην κορυφαία ενεργειακή εταιρία της Ρωσίας Rosneft και στο εργοστάσιο υγροποιημένου φυσικού αερίου Sakhalin 2.

Ο Μισούστιν δήλωσε ότι η Ρωσία είναι «ανοικτή στον διάλογο με επενδυτές που έχουν εποικοδομητική στάση» και ότι «Αναμένουμε πως αυτοί που επένδυσαν στη χώρα μας θα είναι σε θέση να συνεχίσουν να εργάζονται εδώ».