«Η εντολή του πρωθυπουργού είναι το αυτονόητο στοίχημα και το όραμα που έχουμε: να γίνει επιτέλους η ΕΡΤ αυτό που περιμένουν οι πολίτες από εκείνη. Ένας σύγχρονος, ανεξάρτητος ραδιοτηλεοπτικός φορέας, παρέχοντας αντικειμενική ενημέρωση, και υψηλής στάθμης προγράμματα, επιμορφωτικά και πολιτιστικά», ανέφερε ο προτεινόμενος για τη θέση του προέδρου της ΕΡΤ ΑΕ, Κωνσταντίνος Ζούλας, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Ο κ. Ζούλας που έχει συγκεντρώσει τα πυρά της αντιπολίτευσης γιατί προτάθηκε για τη θέση αυτή, αν και μέχρι πρότινος ήταν επικεφαλής του Γραφείου Τύπου της ΝΔ, έσπευσε να επισημάνει: «Σπεύδω να σας απαντήσω, προκαταβολικά, σε ένα ερώτημα που προφανώς θα δεχθώ: “Πως είναι δυνατό να γίνει αμερόληπτη η ΕΡΤ, με πρόεδρο έναν δημοσιογράφο που μέχρι πρότινος είχε την ευθύνη του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού;” Η απάντηση βρίσκεται στη δημοσιογραφική μου πορεία των σχεδόν 30 ετών, την οποία δεν θα δεχόμουν να διακυβεύσω αν δεν είχα την ρητή εντολή του πρωθυπουργού, να αποκτήσει επιτέλους η ΕΡΤ τον ρόλο που της επιτάσσει το Σύνταγμα, δηλαδή, την αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων καθώς και των προϊόντων του λόγου και της τέχνης και την εξασφάλιση της ποιοτικής στάθμης των προγραμμάτων που επιβάλλει η κοινωνική αποστολή της».

Ο Κωνσταντίνος Ζούλας αναφέρθηκε στη δημόσια δέσμευση του πρωθυπουργού ότι «αδιαπραγμάτευτος στόχος της νέας κυβέρνησης είναι η ΕΡΤ να γίνει πραγματικά ένα δημόσιο και ακηδεμόνευτο μέσο μαζικής ενημέρωσης, σύμφωνα με τα καλύτερα διεθνή πρότυπα. Δηλαδή, με συντακτική και λειτουργική ανεξαρτησία, πλήρως προσαρμοσμένη στο σύγχρονο ψηφιακό περιβάλλον, με τις αξίες του πλουραλισμού, της αξιοκρατίας, της αντικειμενικότητας, της λογοδοσίας και της διαφάνειας».

«Η ΕΡΤ βρίσκεται σήμερα στην πιο κρίσιμη στιγμή της. Νομίζω, κανένας εκ των παρισταμένων μπορεί να αρνηθεί ότι η ΕΡΤ ουδόλως υπηρέτησε την αποστολή της, παραβιάζοντας βάναυσα ακόμη και στοιχειώδεις κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, εξ ου και οι πολίτες την έβγαλαν από την χάρτη των επιλογών τους και την απαξίωσαν. Η ΕΡΤ επίσης δεν έχει σήμερα πόρους, τα ταμεία της είναι άδεια, για να δημιουργήσει νέο πρόγραμμα -και αυτό συνέβη λόγω της επιλογής τής προηγούμενης κυβέρνησης να διαθέσει δεκάδες εκατομμύρια για τη μετάδοση πρωταθλημάτων όχι μόνο της πρώτης αλλά και της δεύτερης και τρίτης κατηγορίας-, ενώ χρειάζεται και γενναία ανανέωση του προσωπικού της χωρίς προφανώς να γίνουν απολύσεις», είπε ο κ. Ζούλας. Και προσέθεσε ότι από τους 2.200 μόνιμους εργαζόμενους στην ΕΡΤ, μόνο οι 170 είναι κάτω των 40 ετών και την ίδια στιγμή τα ραδιόφωνα δεν έχουν ηχολήπτες, στην τηλεόραση απουσιάζουν ακόμη και μοντέρ και ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός χρειάζεται προφανώς ανανέωση, ενώ η ΕΡΤ είναι το μόνο κανάλι που σήμερα χρησιμοποιεί κασέτες και όχι τη σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία.

«Η πρόκληση είναι να ανακτήσει η ΕΡΤ την αμεροληψία στις ειδήσεις, αναδεικνύοντας εμπράκτως την ανεξαρτησία και την αμεροληψία της και να εκσυγχρονιστεί, να δημιουργήσει συνθήκες μετεξέλιξης της σε ένα σύγχρονο ραδιοτηλεοπτικό φορέα», είπε ο κ. Ζούλας και υπογράμμισε: «Στοίχημα μας είναι σε λίγους μήνες από σήμερα, όταν συμβαίνει ένα σημαντικό γεγονός, στην Ελλάδα και στον κόσμο, να είναι αυθόρμητη η επιλογή των πολιτών, να γυρίζουν στις συχνότητες της ΕΡΤ για πλήρη και αμερόληπτη ενημέρωση για ό,τι συμβαίνει. Δεύτερος στόχος να απευθυνθεί η ΕΡΤ στους νέους».

Αναφερόμενος στην επαγγελματική του διαδρομή, ο Κωνσταντίνος Ζούλας είπε ότι εργάζεται ως δημοσιογράφος εδώ και 31 χρόνια και σε όλη τη διάρκεια της δημοσιογραφικής του πορείας εργάστηκε σε ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης «διανύοντας όλη τη δημοσιογραφική ιεραρχία», από το ελεύθερο ρεπορτάζ ως την πολιτική αρθρογραφία.

«Είχα την τύχη να εργαστώ με μεγάλους δασκάλους της δημοσιογραφίας και να εργαστώ και στις 4 μορφές ενημέρωσης- έντυπης, ηλεκτρονικής, ραδιοφωνικής, τηλεοπτικής. Υπήρξα επί 26 χρόνια δημοσιογράφος της Καθημερινής και παλαιότερα της Μεσημβρινής. Είχα την τύχη να ζήσω από τη ξεκίνημά της την ελεύθερη ραδιοφωνία, καθώς ήμουν εκ των πρώτων συνεργατών του Αθήνα 9,84, ενώ από το 1998 άρχισα να εργάζομαι και στην τηλεόραση, αρχικά στον ANT1, ως ανταποκριτής στις Βρυξέλλες, στη συνέχεια επί 7 χρόνια στην ΕΡΤ, έχοντας την ευθύνη εκπομπών κυρίως πολιτικής ειδησεογραφίας, και την περίοδο 2016-2017 στον Σκάι παρουσιάζοντας μια εκπομπή ερευνών”, είπε και προσέθεσε:

«Σε όλη τη διάρκεια αυτών των ετών, εκτιμώ ότι άσκησα με αμεροληψία, ανεξαρτησία και κυρίως με μετριοπάθεια το δημοσιογραφικό λειτούργημα. Το επισημαίνω αυτό διότι θεωρώ ότι αυτά τα στοιχεία της δημοσιογραφικής μου διαδρομής, εκτίμησε ο σημερινός πρωθυπουργός, τόσο όταν μου ζήτησε να αναλάβω, την τελευταία διετία το Γραφείο Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και προσφάτως όταν μου έκανε την πολύ τιμητική πρόταση, να με προτείνει ως πρόεδρος της ΕΡΤ».

Θετική κατά πλειοψηφία

Θετική γνώμη κατά πλειοψηφία, διατύπωσε η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τους τέσσερις προτεινόμενους για τη Διοίκηση της ΕΡΤ, δηλαδή, για τους κ.κ. Κωνσταντίνο Ζούλα, Γιώργο Γαμπρίτσου για τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ αντιστοίχως, και τους Νίκο Ελματζιόγλου και Ιωάννα Στεφανάκη για τις θέσεις δύο μελών στο ΔΣ. «Υπέρ» της πρότασης της κυβέρνησης τάχθηκε η ΝΔ. «Κατά» δήλωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση. «Παρών» δήλωσαν το Κίνημα Αλλαγής και το ΜέΡΑ 25.