Την απαλλαγή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου από τη μόνη κακουργηματική πράξη που αντιμετωπίζει (ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας) και την πλήρη απαλλαγή της Ελένης Τουλουπάκη (δικάζεται μόνο για κατάχρηση εξουσίας) πρότεινε η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου, καθώς όπως σημείωσε δεν προέκυψαν στοιχεία ενοχής για την δικαζόμενη εισαγγελική λειτουργό, αλλά ούτε και για τον πρώην υπουργό.
Η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου, υποστήριξε στην αγόρευσή της ότι η κατηγορία σε βάρος της εισαγγελέως Ελένη Τουλουπάκη αφορούσε την παράλειψη της να στείλει στη Βουλή αναφορές που είχε υποβάλλει το ΚΙΝΑΛ για δύο πρώην υπουργούς Υγείας επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, τους Παν. Κουρουμπλή και Ανδρέα Ξανθό σχετικά με τις τιμολογήσεις των φαρμάκων.
Αποτιμώντας το αποδεικτικό υλικό της δίκης, έκρινε ότι η κατάχρηση εξουσίας έχει να κάνει με την παράλειψη της άσκησης ποινικής δίωξης, εν προκειμένω όμως η κατηγορία αφορά στη μη αποστολή της δικογραφίας αμελλητί στη Βουλή και υποστήριξε πως για αυτό το σκέλος της υπόθεσης δεν προκύπτει ούτε παράβαση καθήκοντος της κ. Tουλουπάκη.
Ανέφερε ακόμη ότι οι αναφορές των βουλευτών κατατέθηκαν στην προκάτοχό της κατηγορουμένης, την Ελένη Ράικου. Από τους επίκουρους της κ.Ράικου, για αυτές τις αναφορές, δεν είχε σχηματιστεί δικογραφία. Δεν πήραν ΑΒΜ και δεν καταχωρήθηκαν ως μηνύσεις. Αντιμετωπίστηκαν ως έγγραφα και συσχετίστηκαν με τη δικογραφία της Νοβάρτις.
Επίσης σημείωσε ότι οταν ανέλαβε η Ελένη Τουλουπάκη ως εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς δεν είχε ενημέρωση από την προκάτοχό της και τους επίκουρους της για το στάδιο που είχε φτάσει η δικογραφία της Novartis, αλλά για τις συγκεκριμένα έγγραφα. Δεν υπήρχε και ιδιαίτερος λόγος προς ενημέρωση.
Επιπλέον είπε ότι στα έγγραφα, δεν γίνεται σαφής αναφορά σε βάρος του κ.Κουρουμπλή ή άλλου πολιτικού και δεν προκύπτει σαφής καταγγελία για συγκεκριμένο ποινικό αδίκημα. Καταθέτοντας εδώ οι 2 εκ των 3 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ είπαν ότι ήθελαν να εισφέρουν στοιχεία με την αναφορά τους για τη Νοβάρτις. Ο Ανδρέας Λοβέρδος ήθελε να συγκρίνει τη δική του θητεία με αυτή του κ. Κουρουμπλή και να απαντήσει στη σχετική κριτική.
Τόνισε πως η μη τιμολόγηση των φαρμάκων δεν είναι ποινικό αδίκημα. Η τιμολόγηση είναι μία διαδικαστική πράξη του υπουργείου Υγείας και δεν προβλέπεται να γίνεται μία φορά το εξάμηνο. Ο νόμος αναφέρει απλώς “δύο φορές το έτος”, ενώ ανέφερε ακόμη ότι η τιμολόγηση δεν επηρεάζει τη φαρμακευτική δαπάνη. Αν είχε τόση σημασία, θα υπήρχε σταθερή νομοθετική πρόβλεψη. Μάλιστα τόνισε ότι είναι «αόριστη, ασαφής και αβάσιμη νομικά η αναφορά περί οικονομικού οφέλους από τη μη τιμολόγηση.”