Το Συμβούλιο των Υπουργών προσέθεσε 29 άτομα και τρεις οντότητες στον κατάλογο εκείνων που υπόκεινται σε περιοριστικά μέτρα στο πλαίσιο του ισχύοντος καθεστώτος κυρώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράν. Αυτό για τον ρόλο τους στον θάνατο της Μαχσά Αμινί και της βίαιης απάντησης στις πρόσφατες διαδηλώσεις στο Ιράν.
Οι σημερινές καταχωρήσεις περιλαμβάνουν: τα τέσσερα μέλη της ομάδας που συνέλαβε αυθαίρετα την Μαχσά Αμινί, τους επαρχιακούς αρχηγούς των Ιρανικών Δυνάμεων Επιβολής του Νόμου (LEF) και του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), καθώς και τον Ταξίαρχο Κιουμάρς Χεϊνταρί, διοικητή των χερσαίων δυνάμεων του ιρανικού στρατού, για τον ρόλο τους στη βάναυση καταστολή των πρόσφατων διαδηλώσεων. Επιπλέον, η ΕΕ ορίζει τον ιρανικό κρατικό τηλεοπτικό φορέα Press TV υπεύθυνο για την παραγωγή και τη μετάδοση των καταναγκαστικών ομολογιών των κρατουμένων. Επιπλέον, η ΕΕ περιλαμβάνει στη λίστα των κυρώσεων τον Βαχίντ Μοχαμάντ Νάσερ, τον επικεφαλής της ιρανικής αστυνομίας αρμόδιο για τον κυβερνοχώρο για την ευθύνη του να συλλαμβάνει αυθαίρετα άτομα για την έκφραση διαδικτυακής κριτικής στο ιρανικό καθεστώς. Τέλος, η ΕΕ προσθέτει παράλληλα τον υπουργό Εσωτερικών του Ιράν Aχμάντ Βαχίντι, ο οποίος είναι επίσης υπεύθυνος για τις LEF, οι οποίες έχουν διαπράξει σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Τα μέτρα που επιβλήθηκαν σήμερα συνίστανται σε απαγόρευση ταξιδιών και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων. Επιπλέον, οι πολίτες και οι εταιρείες της ΕΕ απαγορεύεται να διαθέτουν κεφάλαια στα πρόσωπα και τις οντότητες στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις. Το καθεστώς κυρώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράν περιλαμβάνει επίσης απαγόρευση εξαγωγών στο Ιράν εξοπλισμού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για εσωτερική καταστολή και εξοπλισμού για την παρακολούθηση των τηλεπικοινωνιών.
Ο κατάλογος εκείνων που υπόκεινται σε περιοριστικά μέτρα της ΕΕ στο πλαίσιο του ισχύοντος καθεστώτος κυρώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράν περιλαμβάνει πλέον συνολικά 126 φυσικά πρόσωπα και 11 οντότητες.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της καταδικάζουν τη συνεχιζόμενη ευρεία και δυσανάλογη χρήση βίας κατά ειρηνικών διαδηλωτών. Αυτό είναι αδικαιολόγητο και απαράδεκτο. Οι πολίτες στο Ιράν, όπως και οπουδήποτε αλλού, έχουν το δικαίωμα να διαδηλώνουν ειρηνικά και αυτό το δικαίωμα πρέπει να διασφαλιστεί σε όλες τις περιστάσεις.
Η ΕΕ προτρέπει το Ιράν να σταματήσει αμέσως τη βίαιη καταστολή των ειρηνικών διαδηλωτών, να απελευθερώσει όσους κρατούνται και να διασφαλίσει την ελεύθερη ροή πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης στο Διαδίκτυο. Επιπλέον, η ΕΕ προτρέπει το Ιράν να διευκρινίσει τον αριθμό των νεκρών και των συλληφθέντων, να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι και να παράσχει τη δέουσα διαδικασία σε όλους τους κρατούμενους. Ο φόνος της Μαχσά Αμινί πρέπει επίσης να διερευνηθεί με ανεξάρτητο και διαφανή τρόπο και οποιοσδήποτε αποδειχθεί υπεύθυνος για τον θάνατό της πρέπει να λογοδοτήσει.