Οι υπουργοί της ΕΕ απέτυχαν να φτάσουν σε μία συμφωνία σχετικά με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, εν μέσω σκληρής αντίδρασης της Γαλλίας.
Ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση Χαν δήλωσε πως “η συνεδρίαση των υπουργών της ΕΕ δεν ήταν μια στιγμή δόξας για την Ευρώπη” και ζήτησε συγνώμη από τους πολίτες των δύο βαλκανικών χωρών.
Ο Χαν ανέφερε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ΚΜ της ΕΕ υποστήριξε την πρόταση της Κομισιόν να ξεκινήσουν συνομιλίες με τις δύο χώρες. Δεν ονομάτισε τις χώρες που αντιτίθενται σε αυτή την κίνηση. Τώρα για το θέμα θα επιληφθούν οι ηγέτες της ΕΕ στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής.
«Δυστυχώς δεν ήμαστε σε θέση να πετύχουμε μια ομόφωνη απόφαση και αυτό είναι κάτι που μας λυπεί», δήλωσε η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Φινλανδίας Τίτι Τουπουράινεν, που ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου για το τρέχον εξάμηνο, σημειώνοντας ότι το θέμα θα συζητηθεί στο ανώτερο πολιτικό επίπεδο, στη Σύνοδο Κορυφής αυτής τη εβδομάδας.
Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο “διαχωρισμού” των δύο χωρών, έτσι ώστε να προχωρήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία, η Φινλανδή υπουργός σημείωσε ότι η αρχική πρόταση της Προεδρίας ήταν να δοθεί το πράσινο φως και στις δύο χώρες, αλλά όταν έγινε σαφές ότι δεν είναι δυνατό συζητήθηκαν άλλες λύσεις, συμπεριλαμβανομένου του “διαχωρισμού”. Ωστόσο, είπε, ούτε και αυτό δεν ήταν κάτι στο οποίο μπορούσε να επιτευχθεί ομοφωνία.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν επιμένει πως η ΕΕ πρέπει πρώτα να μεταρρυθμιστεί και μετά να επιτρέψει σε περισσότερες χώρες να ενταχθούν.
Για την Αλβανία, το βασικό επιχείρημα της Γαλλίας αφορούσε τη διαφθορά, ωστόσο καθόλου τυχαίο δεν πρέπει να θεωρείται το γεγονός ότι ο μεγαλύτερος αριθμός αιτούντων άσυλο στη Γαλλία προέρχονται από την Αλβανία. Για τη Βόρεια Μακεδονία, η Γαλλία προέβαλε επιχειρήματα για θέματα νόμου και εσωτερικών μεταρρυθμίσεων.
Αρνητική ήταν και η Ολλανδία, αλλά και η Ιταλία, για διαφορετικούς λόγους. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ιταλία και η Γαλλία διαφώνησαν και με την αποσύνδεση των δύο φακέλων Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας. Και αυτή η απόφαση παραπέμφθηκε για τους ηγέτες.