Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται εκτός επενδυτικής βαθμίδας, τα ελληνικά ομόλογα αποτελούν μία ελκυστική επένδυση, με τα spreads να αναμένεται να μειωθούν το επόμενο διάστημα, όπως επισημαίνει στο Capital.gr η DZ Bank, στα πλαίσια της νέας της έκθεσης για την αγορά ομολόγων της Ευρώπης. Αν και η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας θα φτάσει το 8,7% φέτος, ωστόσο η ανάκαμψη του τουρισμού θα συμβάλλει στη συνολική ανάκαμψη της δραστηριότητας στη συνέχεια, όπως επισημαίνει.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την DZ Bank, η Ευρώπη φαίνεται να περνά στη δεύτερη φάση, μετά την κορύφωση της πανδημίας, με όλο και περισσότερες χώρες να ανοίγουν τις οικονομίες τους. Ωστόσο, η οικονομική κατάρρευση θα είναι έτσι και αλλιώς καταστροφική. Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ θα βιώσουν την πιο σοβαρή ύφεση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε γενικές γραμμές, η DZ Bank αναμένει ότι τα μέτρα της ΕΚΤ καθώς και μία συμφωνία γύρω από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ που έχει προτείνει η Κομισιόν θα βοηθήσουν στη σταθεροποίηση των spreads των ομολόγων της περιφέρειας της ευρωζώνης στη συνέχεια και καθώς οι οικονομίες ανακάμπτουν θα υπάρξει συρρίκνωση των spreads και στα ομόλογα του πυρήνα της ευρωζώνης.
Η ελληνική οικονομία και ο τουρισμός
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα γενικότερα, η DZ Bank σημειώνει πως από τα μέσα του 2019, η χώρα έχει μία φιλική προς τις επιχειρήσεις κυβέρνηση η οποία απολαμβάνει υψηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού.
Ο δείκτης του ελληνικού χρέους έχει παραμείνει σε γενικές γραμμές αμετάβλητος από την εποχή της κρίσης του δημόσιου χρέους της ευρωζώνης, αλλά είναι πιθανό να αυξηθεί κατά σχεδόν 19 ποσοστιαίες μονάδες το 2020 λόγω της πανδημίας (στο 195% από το 176,6% το 2016). Η αύξηση των δαπανών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό και θα αυξήσει το χρέος, με το δημοσιονομικό έλλειμμα να φτάνει φέτος το 8%. Η συρρίκνωση του ΑΕΠ θα συμβάλει επίσης στην αύξηση του χρέους, όπως σημειώνει η DZ Bank, με τον δείκτη χρέους προς ΑΕΠ να υποχωρεί ωστόσο το 2021 στο 188%.
Σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία γενικότερα, οι διεθνείς ταξιδιωτικοί περιορισμοί λόγω της κρίσης του κορονοϊού έχουν πλήξει ιδιαίτερα τον τουρισμό, σημειώνει η τράπεζα. Καθώς η Ελλάδα έχει καταγράψει σχετικά χαμηλό αριθμό κρουσμάτων του Covid-19, οι άλλοι τομείς της οικονομίας αναμένεται να χτυπηθούν λιγότερο από ό,τι σε άλλες χώρες της ευρωζώνης. Με τον τουρισμό να αποτελεί ένα μεγάλο κομμάτι του συνολικού ΑΕΠ της χώρας, η DZ Bank αναμένει ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 8,7% το 2020. Μόλις ξεκινήσουν και πάλι τα αεροπορικά ταξίδια, ο τουρισμός είναι πιθανό να ανακάμψει, γι ‘αυτό και προβλέπεται θετικός ρυθμός ανάπτυξης το 2021, τον οποίο ωστόσο η DZ Bank τοποθετεί ιδιαίτερα χαμηλά και στο μόλις 0,9%.
- Κορωνοϊός: Πιο κοντά στο εμβόλιο αλλά με λιγότερες ελπίδες για μακροχρόνια προστασία
- Ελληνοτουρκική κρίση: Γιατί δεν δοκιμάζουμε το «Φόσμπερι φλοπ»;
- Ξαναβγαίνει η χώρα στις αγορές το επόμενο δίμηνο
- Σκευωρία Novartis: O Άρειος Πάγος αρχίζει νέα έρευνα μετά τα έγγραφα-φωτιά Αγγελή: Η Τουλουπάκη έστειλε γραπτό υπόμνημα
- Φίλης: Κίνηση «ματ» η οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ (vid)
Τα ομόλογα
Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ανήκουν στην περιφέρεια, όπου οι αποδόσεις τείνουν να αυξάνονται καθώς ο κίνδυνος αγοράς ενισχύεται, επειδή οι επενδυτές προτιμούν ασφαλή κρατικά ομόλογα για λόγους διαχείρισης κινδύνου.
Λίγο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού στην Ευρώπη, οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών κρατικών ομολόγων προσωρινά σχεδόν τετραπλασιάστηκαν, αγγίζοντας σχεδόν τις 400 μονάδες βάσης. Μέχρι τώρα, έχουν επιστρέψει στις 150 μονάδες βάσης περίπου, δηλαδή περίπου στο επίπεδο που είχαν στα τέλη του 2019. Σε κάποιο βαθμό, η μείωση της απόδοσης οφείλεται στο γεγονός ότι η ΕΚΤ αγοράζει ομόλογα του ελληνικού δημοσίου στο πλαίσιο του νέου προγράμματος PEPP από τα τέλη Μαρτίου.
Το ελληνικό spread έναντι της Γερμανίας έχει σημειώσει αρκετή μεταβλητότητα το τελευταίο διάστημα, αυξάνοντας την κορυφή των 417 μονάδων βάσης στα μέσα Μαρτίου και επιστρέφοντας μόλις κάτω από 200 μονάδες βάσης σήμερα. Όπως εκτιμά η πορεία των ελληνικών spreads θα παραμένει στενά συνδεδεμένη με τη ροή ειδήσεων γύρω από την οικονομία και τις επιπτώσεις της κρίσης
Όπως σημειώνει η DZ Bank, καθώς η αξιολόγηση της Ελλάδας από τους διεθνείς οίκους είναι κάτω από το investment grade, και καθώς η χώρα έχει τον υψηλότερο δείκτη χρέους στην ευρωζώνη και τα spread είναι αρκετά ευμετάβλητα, η Ελλάδα τοποθετείται στην κατηγορία των χωρών με αξιολόγηση “Αυξημένου κινδύνου (ER)”, η οποία είναι μία νέα κατηγοριοποίηση της DZ Bank, αντίστοιχη με αυτήν της αξιολόγησης του Outperform (υπεραπόδοση) που διατηρούσε πριν.
Tα ελληνικά ομόλογα συνεχίζουν να αποτελούν μια ελκυστική επένδυση
Όπως εξηγεί στο Capital.gr ο Daniel Lenz, αναλυτής της αγοράς ομολόγων της DZ Bank, παρά την αξιολόγηση “Elevated Risk”, τα ελληνικά ομόλογα συνεχίζουν να αποτελούν μια ελκυστική επένδυση – ειδικά για τους speculative και βραχυπρόθεσμους επενδυτές. Τα ελληνικά ομόλογα έχουν συμπεριληφθεί στο PEPP, ο αντίκτυπος της πανδημίας μπορεί να μην είναι τόσο σοβαρός όσο στην Ιταλία για παράδειγμα, και ο τουριστικός τομέας ανακάμπτει σιγά-σιγά.
Επιπλέον, τονίζει ο Lenz, τα ελληνικά ομόλογα αναμένεται να επωφεληθούν από μία πιθανή συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε, καθώς η Ελλάδα μπορεί να λάβει ένα αρκετά μεγάλο μερίδιο της προτεινόμενης κατανομής των κεφαλαίων από την Κομισιόν. Ως εκ τούτου, καταλήγει ο αναλυτής της DZ Bank, οι επενδυτές θα μπορούσαν να επωφεληθούν τις προσεχείς εβδομάδες από την πιθανότητα νέας συρρίκνωσης των ελληνικών spreads.
ΠΗΓΗ: capital.gr