Δίδυμο γυναικών αναλαμβάνει την ηγεσία της Δικαιοσύνης. Η τελική απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να εισηγηθεί σήμερα Τρίτη, 30 Ιούνη, στο Υπουργικό Συμβούλιο την Ειρήνη- Μαίρη Σαρπ για τη θέση της προέδρου του Συμβουλίου Επικρατείας και την Αγγελική Αλειφεροπούλου για την προεδρία του Αρείου Πάγου.
Το υπουργικό Συμβούλιο θα επιλέξει και πέντε Αντιπροέδρους του Αρείου Πάγου ενώ ο υπουθργός θα εκκινήσει τη διαδικασία προεπιλογής νέος ακόμα αντιπροεδρου για το ΣτΕ , εξαιτίας της επιλογής της κας Σαρπ που προάγεται στη θέση της προέδρου.
Επετηρίδα και ψηφοφορία της Βουλής
Τα κριτήρια προφανώς είναι ποιοτικά αλλά και αυτά της επετηρίδας , καθώς και οι δυο δικαστές, είναι οι αρχαιότερες αντιπρόεδροι στην ιεραρχία των δυο δικαστηρίων. Μάλιστα πρώτευσαν με μεγάλη διαφορά από τους συναδέλφους τους που ειχαν προεπιλογεί στην ψηφοφορία της διάσκεψης των προεδρων.
Χαρακτηριστικό είναι πως η κα Σάρπ έλαβε 20 ψήφους και ακολούθησαν με 8 ψήφους οι αντιπρόεδροι Μιχάλης Πικραμένος και Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου. Ο Δημήτριος Σκαλτσούνης έλαβε 5, η Μαρία Καραμανώφ 1 και ο Ιωάννης Γράβαρης κανένα, ενώ υπήρξαν και 3 λευκοί ψήφοι.
Και οι δυο γυναίκες δικαστές συνταξιοδοτούνται το καλοκαίρι του 2021, συνεπώς του χρόνου θα υπάρξει εκ νέου επιλογή των ηγεσιών των δικαστηρίων.
Η κα Σάρπ
Η αντιπρόεδρος και πρόεδρος του Β’ Τμήματος του ΣτΕ έχει δώσει διαπιστευτήρια επι σειρά ετών , νομικής επάρκειας, βαθιάς γνώσης και ψύχραιμης κρίσης. Εχει προεδρεύσει στις δίκες για τον ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου (αντικατέστησε στην προεδρία της διασκεψης τον παραιτηθέντα Νικο Σακελλαρίου) και στη δίκη για τη μείωση των αντικειμενικών αξιών. Άλλωστε το τμήμα που προεδρεύει ασχολείται με οικονομικά και εφοριακά ζητήματα.
Η κα Αλειφεροπούλου
Η (μέχρι σήμερα) αρχαιότερη αντιπροεδρος Αγγελική Αλειφεροπούλου , θεωρείται μετριοπαθής και εξαιρετικά ικανή νομικός που χαίρει εκτιμησης στο χώρο. Προσφάτως μάλιστα κληρώθηκε από την Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, για τη θέση της Προέδρου της Επιθεώρησης των δικαστών.
Θεωρείται μάλιστα ότι θα συνεχίσει να υφίσταται το κλίμα ομαλής μετάβασης σε μια εποχή που κυρίως στην ποινική δικαιοσύνη τα πνεύματα είναι οξυμένα με δικαστές να δέχονται διαρκώς επιθέσεις και τη Δικαιοσύνη να έχει ανάγκη από ψύχραιμες και νηφάλιες φωνές.
Πηγή: dikastiko.gr