Με χαμηλούς τόνους, εισήλθε η Βρετανία στην μετά-Brexit περίοδο, που θα απαιτήσει ξεκάθαρες απόψεις, απομάκρυνση από λαϊκισμούς και προσωπικές φιλοδοξίες. Πολύ προσεκτικό και ενωτικό ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον που μεταδόθηκε μια ώρα πριν την επίσημη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ μετά από 47 ολόκληρα χρόνια . Σε αυτά η σχέση Λονδίνου-Βρυξελλών δοκιμάστηκε όχι λίγες φορές:
Από το 1975, το πρώτο δημοψήφισμα για την ένταξη της χώρας στην τότε ΕΟΚ, την κρίση της στερλίνας το 1992 που προκάλεσαν τα χρηματιστηριακά παιχνίδια του Τζορτζ Σόρος, το άνοιγμα των εσωτερικών συνόρων στους πολίτες χωρών του κομμουνιστικού στρατοπέδου, το όχι των Ευρωπαίων στο αίτημα του τότε πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον να ελεγχθεί η εσωτερική μετανάστευση.
Ενωτικό το μήνυμα του Μπόρις Τζόνσον
Είναι γεγονός ότι οι Βρετανοί δεν ήταν ποτέ ενθουσιώδεις θιασώτες των ευρωπαϊκών εξελίξεων. Εντάχθηκαν σε μια Οικονομική Ένωση η οποία, παρά την διαφωνία του Λονδίνου, μετεξελίχθηκε σε μια μικρή λέσχη Γάλλων και Γερμανών που επιθυμούν μεγαλύτερη ενοποίηση, εμβάθυνση και διαχωρισμό των ευρωπαϊκών χωρών σε ζώνες επιρροής ή μη. Είναι χαρακτηριστική η στάση του Γουίνστον Τσώρτσιλ, ο οποίος μετά τις βαριές απώλειες της χώρας στον πόλεμο με την ναζιστική Γερμανία, επεσήμανε, πρώτος, την ανάγκη για Ενωμένη Ευρώπη δίχως τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου.
Από σήμερα, η κυβέρνηση και ειδικά ο επικεφαλής της Μπόρις Τζόνσον βρίσκονται μπροστά σε μια πρωτοφανή πρόκληση. Πως θα συνδυάσει την εμπορική διαπραγμάτευση με την Ευρώπη με ταυτόχρονες διαπραγματεύσεις με τρίτες χώρες. Όσο για τις Βρυξέλλες θα πρέπει να σφίξουν τα λουριά στις 27 χώρες-μέλη. Η απουσία της Βρετανίας αφήνει μια βαθειά μαύρη τρύπα στους τομείς της Οικονομίας της στρατιωτικής ισχύος της Ασφάλειας. Η στενή σχέση για το άμεσο μέλλον θα πρέπει να είναι το ζητούμενο και των δύο πλευρών.