Υπέρ των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων τάσσεται η κοινή γνώμη, σύμφωνα με το β' μέρος της δημοσκόπησης της MRB για λογαριασμό της τηλεόρασης του Open. 

Σύμφωνα λοιπόν με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, το 52,7% τάσσεται υπέρ της ίδρυσης των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων στη χώρα, έναντι ποσοστού 44,1% που διαφωνεί.

Μάλιστα, πάνω από τους μισούς (ποσοστό 50,5%) εκτιμά ότι η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων θα αναβάθμιζε την ανώτερη δημόσια εκπαίδευση.

Το 40,3% συμφωνεί με το δικαίωμα γάμου στα ομόφυλα ζευγάρια

Συνολικά, η στάση της ελληνικής κοινωνίας είναι αρνητική σε ενδεχόμενες πρωτοβουλίες. Πιο συγκεκριμένα, ως προς τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, οι πολίτες τοποθετούνται αρνητικά σε ποσοστό 52,9% και θετικά τοποθετείται το 40,3%. Οι γυναίκες, οι ηλικίες 17-34 ετών και τα άτομα με ανώτερη μόρφωση εμφανίζουν υψηλότερο ποσοστό αποδοχής.

MRB: Σχεδόν 7 στους 10 διαφωνούν με την υιοθεσία παιδιών από ομόφυλους

Η τεκνοθεσία συγκεντρώνει το υψηλότερο ποσοστό διαφωνίας, 68,7%, με μόνο το 24,2% να συμφωνεί με την παραχώρηση του συγκεκριμένου δικαιώματος.

Οι απόψεις τόσο για το δικαίωμα του γάμου όσο και γι' αυτό της τεκνοθεσίας έχουν σαφές ιδεολογικό πρόσημο, με όσους πολίτες αυτοπροσδιορίζονται ως Δεξιοί/Κεντροδεξιοί να είναι περισσότερο αρνητικοί, ενώ οι Κεντρώοι, Αριστεροί και Κεντροαριστεροί να είναι οι περισσότερο θετικά διακείμενοι.

Οι ψηφοφόροι του κυβερνώντος κόμματος τοποθετούνται αρνητικά τόσο στον γάμο όσο και στην τεκνοθεσία, με ποσοστά 60,7% και 77,4%, αντίστοιχα.

MRB: Οι μισοί θα πήγαιναν σε γάμο ομόφυλου ζευγαριού

Τέλος, στην ερώτηση εάν θα πήγαιναν προσκεκλημένοι σε γάμο ομόφυλου ζευγαριού, το 31,5% δηλώνει ότι θα πήγαινε χωρίς κανένα πρόβλημα, το 18,3% θα πήγαινε αλλά θα ένιωθε άβολα, το 21,6% θα έβρισκε μια δικαιολογία για να μην πάει και το 22,6% θα αγνοούσε παντελώς την πρόσκληση, θεωρώντας την προσβλητική.

Τι έδειξε το α' μέρος της δημοσκόπησης

Το πρώτο μέρος της δημοσκόπησης επιβεβαίωσε ξανά την απόλυτη κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας η οποία διατηρεί μια διαφορά 20 ποσοστιαίων μονάδων.

Η δημοσκόπηση της MRB προστίθεται σε αυτές των τελευταίων εβδομάδων που δείχνουν το ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι καθαρά τρίτος με ένα ποσοστό πολύ κοντά στο 10%. Επιπλέον, η συγκεκριμένη δημοσκόπηση είναι η δεύτερη στη σειρά που δείχνει ότι η Νέα Αριστερά δεν καταφέρνει να φτάσει το όριο του 3%. 

Στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία παίρνει 32,5%, το ΠΑΣΟΚ 12,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ 10,9% και το KKE 8,1%. Ακολουθούν η Ελληνική Λύση με 5%, η Πλεύση Ελευθερίας: με 3,3% και οι Σπαρτιάτες με 3%. Κάτω από 3% παίρνουν η Νίκη, το ΜέΡΑ25 και η Νέα Αριστερά. Με αναγωγή στο σύνολο, η Νέα Δημοκρατία ανεβαίνει στο 38,8%, το ΠΑΣΟΚ στο 14,6% και ο ΣΥΡΙΖΑ στο 13%. Πολύ κοντά στο όριο του 10% βρίσκεται το ΚΚΕ με 9,7%. Ελληνική Λύση, Πλεύση Ελευθερίας, Σπαρτιάτες και Νίκη καταφέρνουν να μπουν στη Βουλή, ενώ εκτός μένουν το ΜέΡΑ25 και η Νέα Αριστερά. 

mrb2.png

Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι η πλειοψηφία των πολιτών ανησυχεί για το γεγονός ότι δεν υπάρχει ισχυρή αντιπολίτευση. Πάντως και σε προσωπικό επίπεδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού. Είναι ο πολιτικός αρχηγός με τις περισσότερες θετικές αξιολογήσεις και, με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο, ο καταλληλότερος πρωθυπουργός. Δεύτερος πιο δημοφιλής αρχηγός είναι ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ συνεχίζονται οι χαμηλές πτήσεις για τον Στέφανο Κασσελάκη. Μόλις το 18,5% των πολιτών αξιολογεί θετικά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και 10,1% κρίνει ότι είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός. 

mrb3.png

 

Οι πολίτες αξιολογούν ως μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας την ακρίβεια και την Υγεία. Είναι στην πλειοψηφία τους αρνητικοί τόσο στο θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών όσο και -ακόμα περισσότερο- στην υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια. Για ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, οι πολίτες φοβούνται λιγότερο ένα θερμό επεισόδιο σε σχέση με πριν από ένα χρόνο και θεωρούν σε μεγαλύτερο ποσοστό ότι η εξωτερική πολιτική της χώρας πηγαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση.