Νέο προβάδισμα και διψήφιο ποσοστό στην Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ , δίνει η δημοσκόπηση της Metron Analysis για το «Βήμα της Κυριακής».
Πιο συγκεκριμένα με 15,1 μονάδες διαφορά προηγείται η Νέα Δημορκατία του ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται με ποσοστό 37,1% έναντι 22% του ΣΥΡΙΖΑ. Τρίτο κόμμα είναι το Κίνημα Αλλαγής με 5,7% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 5%, η Ελληνική Λύση με 4,8% και το ΜέΡΑ25 με 4%.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την άλλη συνεχίζει να διατηρεί πολιτικά την πρωτοκαθεδρία καθώς το 65% των πολιτών αξιολογεί θετικά τον τρόπο με τον οποίο ασκεί τα καθήκοντά του και εξακολουθεί να έχει μεγάλη απήχηση στους κεντρώους (71%) και στους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους (52%), ακόμη και στους αριστερούς (31%).
Στο ερώτημα για το ποιος είναι καταλυλότερος πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται κατά 30 μονάδες έναντι του Αλέξη Τσίπρα (48% έναντι 18%) ενώ είναι και ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός με 66% θετικές γνώμες.
Ο Αλέξης Τσίπρας, βελτιώνει ελαφρώς το προφίλ του καθώς οι αρνητικές γνώμες μειώθηκαν στο 65% από 67% τον Δεκέμβριο και η δημοφιλία του αυξήθηκε σε έναν μήνα κατά 5 μονάδες, 41% από 36%.
Αγκάθια Προσφυγικό, Ασφάλεια και Παιδεία
Τρία είναι τα καμπανάκια που χτυπούν οι πολίτες στην κυβέρνηση. Πρόκειται για: την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας (οι θετικές γνώμες μειώθηκαν από το 52% στο 45%), την Παιδεία (οι θετικές γνώμες από 49% έπεσαν στο 38%), το Μεταναστευτικό (οι θετικές γνώμες από 25% έφθασαν στο 16%).
Ψήφος εμπιστοσύνης στη νέα ΠτΔ
Η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου αναδεικνύεται πρόσωπο ευρείας αποδοχής και στην κοινωνία, καθώς το 59% των πολιτών συμφωνεί με τη συγκεκριμένη επιλογή.
Ελληνοτουρκικά
Σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, προβάλλει o υπερκομματικός φόβος για το ενδεχόμενο πολεμικής σύρραξης (61%) αλλά και η διακομματική συναίνεση για την επιλογή της προσφυγής στη Χάγη.
Εκλογικός νόμος
Η αλλαγή του εκλογικού νόμου από απλή σε ενισχυμένη αναλογική, που ψηφίστηκε την Παρασκευή στη Βουλή, απορρίπτεται από το 52% των πολιτών ενώ υποστηρίζεται από το 38%.
Οι νεότερες ηλικίες 17-44 ετών και οι ψηφοφόροι του Κέντρου, της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς τάσσονται υπέρ της απλής αναλογικής.
Αντιθέτως, οι μεγαλύτερες ηλικίες 55 ως άνω των 65 ετών και οι κεντροδεξιοί και δεξιοί ψηφοφόροι θεωρούν σωστή την αλλαγή του εκλογικού νόμου.