Απολύτως ρεαλιστικό και απολύτως εφικτό χαρακτήρισε ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογάννης, το Σχέδιο της «Διπλής Ανάπλασης», υπογραμμίζοντας ότι η χρηματοδότηση του είναι διασφαλισμένη. Όπως είπε ο κ. Μπακογιάννης, μιλώντας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το νέο γήπεδο του Παναθηναικού θα είναι από τα πιο σύγχρονα στην Ευρώπη αλλά και με μια «μοναδικότητα»: Από τις κερκίδες του οι φίλαθλοι θα βλέπουν την Ακρόπολη.
Και ευχαρίστησε για την καθοριστική συμβολή που είχαν στη δρομολόγηση των έργων, τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τους υπουργούς κκ Γεωργιάδη, Σκυλακάκη και Γεραπετρίτη, τους εκπροσώπους του « Ερασιτέχνη» και της ΠΑΕ Παναθηναικού κ.α.
Το Δημοτικό Συμβούλιο στη σημερινή του συνεδρίαση ενέκρινε κατά πλειοψηφία τις Συμβάσεις Παραχώρησης μεταξύ Δήμου – Ερασιτέχνη Παναθηναικού , Δήμου – ΠΑΕ Παναθηναικού και Δήμου – «Ερασιτέχνη» – «ALPHA ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΕΛΑΙΩΝΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», εξουσιοδοτώντας παράλληλα τον δήμαρχο να τις υπογράψει.
Στην εισήγηση του ο κ. Μπακογιάννης έκανε λόγο για «ιστορική συνεδρίαση» και τόνισε ότι τέτοια έργα που «ξεπερνούν τον ορίζοντα μιας θητείας, οφείλουν να είναι πέρα και πάνω από παρατάξεις και ιδεολογίες, κόμματα και χρώματα». Σύμφωνα με το δήμαρχο «ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα αυτού του μεγέθους και αυτής της ποιότητας» σηματοδοτεί «την ουσιαστική ενηλικίωση της αυτοδιοίκησης» η οποία «διαχρονικά αντιμετωπίζεται σαν το ανήλικο προστατευμένο τέκνο του κεντρικού πολιτικού συστήματος. Η διπλή ανάπλαση είναι η καλύτερη δυνατή απάντηση. Στην πράξη. Με ένα εμβληματικό έργο. Με ένα έργο ναυαρχίδα. Η αυτοδιοίκηση, μέσω του Δήμου Αθηναίων, κάνει μια υπέρβαση».
Θέτοντας, είπε, «από την πρώτη ημέρα» τον «πήχη πολύ ψηλά, επαναφέραμε την Διπλή Ανάπλαση, την μεγαλύτερη πολεοδομική, αναπτυξιακή, κοινωνική παρέμβαση την οποία έχει ποτέ επιχειρήσει Δήμος στην Ελλάδα» και η οποία «παρά τις πολλές εξαγγελίες εδώ και δυο δεκαετίες έχει εξελιχθεί σε γεφύρι της ‘Αρτας».
Πρόκειται, πρόσθεσε, για«μια μεγάλη χωροταξική και πολεοδομική παρέμβαση για τη δημιουργία δύο υπερτοπικών – μητροπολιτικών πόλων αναψυχής, αθλητισμού, πολιτιστικών και άλλων συμπληρωματικών λειτουργιών στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και στον Βοτανικό. Στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας προβλέπεται η δημιουργία ελεύθερου χώρου πρασίνου, εντευκτηρίου, αθλητικού μουσείου και υπογείου πάρκινγκ. Στον Βοτανικό «οι νέες αθλητικές εγκαταστάσεις είναι ο καταλύτης για την ταυτόχρονη μετατροπή της περιοχής από άναρχη ζώνη βιομηχανίας και βιοτεχνίας, σε ορθολογικώς πολεοδομούμενη περιοχή, με σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις, κοινόχρηστους χώρους και χώρους πρασίνου καθώς και κτήρια κεντρικών λειτουργιών», είπε. Συνολικά έχουν δεσμευθεί και θα επενδυθούν στον Ελαιώνα, πρόσθεσε, «140 εκατομμύρια από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, σε δίκτυα κοινής ωφελείας, στο πράσινο, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, στον φωτισμό, στα πάρκα, στους δρόμους, σε κίνητρα μετεγκατάστασης μεταφορικών εταιριών, σε πεζοδρόμια».
Παράλληλα θα αποδοθούν σε κοινή χρήση, είπε, 92.200 τετραγωνικά μέτρα που καταλαμβάνονται σήμερα από το Ναυτικό Οχυρό, εκ των οποίων 74.000 τ.μ. αφορούν αμιγώς σε χώρους πρασίνου κ.α. Σχετικά με τη χρηματοδότηση επισήμανε ότι 140 εκατομμύρια είναι από το Tαμείο Aνάκαμψης και Aνθεκτικότητας. Από αυτά τα 97 είναι για τα έργα του Δήμου (το 42% για υποδομές και το 62% για έργα πρασίνου), ενώ τα υπόλοιπα 43 εκατ. ευρώ θα διατεθούν από το κράτος για κίνητρα μετεγκατάστασης των μεταφορικών εταιρειών και για έργα ανάπλασης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Άλλα 115 εκατομμύρια από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων για το γήπεδο «όπως έχει δημόσια δεσμευθεί η κυβέρνηση», 12 εκατομμύρια από την ALPHA ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΕΛΑΙΩΝΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» για τις εγκαταστάσεις του «Ερασιτέχνη». Συνολικά, τόνισε, «επενδύονται 267 εκατομμύρια δημόσιων, ευρωπαϊκών, εθνικών και ιδιωτικών πόρων» ενώ επίσης «εκτιμάται ότι θα γίνει κινητοποίηση άμεσων ιδιωτικών επενδύσεων περίπου 470 εκατομμυρίων ευρώ». Ο κ. Μπακογιάννης υπογράμμισε ιδιαίτερα τα έσοδα που θα έχει ο δήμος ετησίως. Το συνολικό ελάχιστο εγγυημένο έσοδο για το Δήμο Αθηναίων και το ελληνικό δημόσιο θα είναι 145.000 ευρώ από τις σουίτες συν 270.000 ευρώ από τις λοιπές εμπορικές χρήσεις» δηλαδή 415.000 ευρώ ετησίως.
Ο επικεφαλής της « Ανοιχτής Πόλης», Νάσος Ηλιόπουλος δήλωσε ότι συμφωνεί με το Σχέδιο αλλά επισήμανε τον «κίνδυνο η «Διπλή Ανάπλαση» να μετατραπεί σε 1,5 ή μία ανάπλαση» αν δεν γίνουν αντίστοιχα έργα στην ευρύτερη περιοχή τόσο στα «Κουντουριώτικα», που είναι σήμερα το γήπεδο του Παναθηναικού, όσο και στον Βοτανικό όπου θα μεταφερθεί. Για τον σκοπό αυτό ζήτησε να υπάρξει «συγκεκριμένη χρηματοδότηση και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα» για τα έργα – παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Αθήνα είσαι εσύ», Παύλος Γερουλάνος εξέφρασε τη στήριξη του στο Σχέδιο, με το οποίο, όπως είπε, «επιτέλους ο Βοτανικός αποκτά προοπτική ενώ αναβαθμίζονται και τα «Κουντουριώτικα», δυο περιοχές με τεράστιες αναπτυξιακές προοπτικές». Επίσης πρότεινε να προβλεφθεί στον Βοτανικό η ανέγερση κατοικιών αλλά και η λειτουργία μικρομεσαίων επιχειρήσεων ώστε και να παραμείνουν οι υπάρχοντες κάτοικοι αλλά και να προσελκύσει νέους η περιοχή. Ο κ. Γερουλάνος ζήτησε ακόμη στα έργα ανάπλασης να συμπεριληφθούν και οι προσφυγικές κατοικίες της Λεωφ. Αλεξάνδρας.
Από τη «Λαϊκή Συσπείρωση», η δημοτική σύμβουλος, Βούλα Παναγή ανέφερε ότι «η «Διπλή Ανάπλαση» εντάσσεται στον ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό του κεφαλαίου για το Λεκανοπέδιο της Αττικής και ειδικότερα για τη Αθήνας, που ξεδιπλώνεται με έργα μεγάλης ή μικρότερης εμβέλειας με κριτήριο την κερδοφορία του και όχι τις λαϊκές ανάγκες. Επίσης κατήγγειλε ότι «παίζονται χοντρά επιχειρηματικά και πολιτικά παιχνίδια πάνω στις πλάτες των φίλων του Παναθηναϊκού και πάνω στην ανάγκη ο Παναθηναϊκός να έχει μια σύγχρονη και λειτουργική έδρα, σημειώνοντας ότι η παράταξη τάσσεται υπέρ της παραμονής της ομάδας στην ιστορική της έδρα με τον απαιτούμενο εκσυγχρονισμό του γηπέδου και καταψηφίζει τις συμβάσεις.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Αθήνα και πάλι Αθήνα», Γιώργος Βουλγαράκης δήλωσε ότι συμφωνεί με το Σχέδιο αλλά επισήμανε τους κινδύνους που μπορεί στο μέλλον να υπάρξουν στη χρηματοδότηση των έργων από εξωγενείς παράγοντες, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, η πανδημία κ.ά., που έχουν επιπτώσεις στην οικονομία.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας», Πέτρος Κωνσταντίνου επισήμανε ότι «ο Δήμος Αθηναίων θ΄αποσβέσει σε 237 χρόνια την επένδυση που θα κάνει» με βάση τα ετήσια έσοδα που προβλέπεται να έχει. Πρόκειται, είπε, για «χαριστική σύμβαση σε καπιταλιστές».
Δεν είναι «σχέδιο ανάπλασης» του Βοτανικού αλλά μόνο μεταφορά του γηπέδου, υποστήριξε ο επικεφαλής της παράταξης «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα», Παναγιώτης Κεφαλληνός.