Μια πλατφόρμα που συμβάλλει στην αποφυγή του συνωστισμού σε καταστήματα και δημόσιες δομές, ένα καινοτόμο σχεδιαστικό ρομπότ για καλλιτεχνικές παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο, ηλεκτροκίνητα δίκυκλα για eco–friendly μετακινήσεις μέσα στην πόλη, αλλά και μια έξυπνη συσκευή για τα σχολεία, που μετράει την ποιότητα του αέρα στον χώρο για την αποφυγή επιμολύνσεων από ιούς και ρύπους.
Αυτές είναι τέσσερις μόνο από τις συνολικά δέκα καινοτόμες ιδέες για την Αθήνα, που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του 3ου κύκλου του Athens Digital Lab (ADL) του Δήμου Αθηναίων.
Το Athens Digital Lab είναι ο πρώτος δημοτικός τεχνολογικός κόμβος καινοτομίας στην Ελλάδα, ο οποίος υποστηρίζει πρωτοποριακές ιδέες, που μετατρέπονται σε λύσεις για τη λεγόμενη «έξυπνη» πόλη. Υλοποιείται από την Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ) και εντάσσεται στο δυναμικό πρόγραμμα του Δήμου για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων της πόλης, ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ που ανακοινώθηκε πρόσφατα, το οποίο μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει και την ενίσχυση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.
Στο πλαίσιο αυτό, νέοι επιχειρηματίες, ερευνητικές και φοιτητικές ομάδες κλήθηκαν τον περασμένο Ιούλιο από το ADL να καταθέσουν προτάσεις, που να «απαντούν» σε πραγματικές ανάγκες της πόλης, να βελτιώνουν την ποιότητα ζωής κατοίκων και επισκεπτών, αλλά και να αναβαθμίζουν τις υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων. Περισσότερες από 70 προτάσεις κατατέθηκαν, ενώ υπήρξαν τρία στάδια αξιολόγησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι βασικά κριτήρια σε κάθε στάδιο της διαδικασίας ήταν η αποτελεσματικότητα και η δυνατότητα εφαρμογής των λύσεων στην Αθήνα. Τριάντα δύο (32) ομάδες κατάφεραν να περάσουν στο δεύτερο στάδιο, ενώ στο τρίτο η Επιτροπή -στην οποία συμμετείχαν στελέχη του Δήμου Αθηναίων και των εταιρειών COSMOTE και NOKIA που συνεργάζονται με το ADL– επέλεξε 15 ομάδες για να παρουσιάσουν τις λύσεις τους. Από αυτές, οι 10 ξεχώρισαν για το όραμα και την τεχνολογική αρτιότητά της πρότασής τους και επιλέχθηκαν να ενταχθούν στον 3ο κύκλο του προγράμματος. Μέσα στους επόμενους 12 μήνες, θα αναπτύξουν τεχνολογικά προϊόντα και υπηρεσίες για μια πιο σύγχρονη και βιώσιμη πόλη.
Αναλυτικά, οι προτάσεις που προκρίθηκαν:
- Ανθεκτικότητα / Πρόληψη και Διαχείριση κρίσεων
Bespot: Πρόκειται για μία εφαρμογή που υποστηρίζει επιχειρήσεις στον κλάδο της λιανικής και της εστίασης με στόχο την προσέλκυση περισσότερων καταναλωτών, από τους οποίους ζητείται στοχευμένα η γνώμη τους. Ο Δήμος θα είναι σε θέση να αξιοποιήσει το Bespot για να εντοπίσει προβλήματα σε υπηρεσίες, κτίρια, παρακολουθώντας την κίνηση σε πραγματικό χρόνο. Παράλληλα, στους ιδιοκτήτες καταστημάτων δίνεται η δυνατότητα να συλλέγουν χρήσιμα σχόλια, ενώ στους πολίτες να βρίσκουν πληροφορίες για κοντινά σημεία ενδιαφέροντος.
Siba IoT: Η ομάδα έχει αναπτύξει ένα τεχνολογικό προϊόν που στοχεύει στην αξιόπιστη μέτρηση της ποιότητας του αέρα (θερμοκρασία, υγρασία, CO2) κάνοντας οπτικοποίηση και ανάλυση δεδομένων για ανίχνευση συνωστισμού και κίνδυνο επιμολύνσεων από ιούς (π.χ. COVID-19) και ρύπους σε δημόσια κτίρια και σχολεία. Βάσει των μετρήσεων ο Δήμος θα χρησιμοποιεί το Siba ως εργαλείο περιβαλλοντικής παρακολούθησης και κατά συνέπεια πρόληψης απέναντι σε υγειονομικούς κινδύνους.
- Διαχείριση Δημόσιου Χώρου
Mobito Technology: Πρόκειται για μία καινοτόμα εύχρηστη πλατφόρμα, μέσω της οποίας ο Δήμος θα μπορεί να παρέχει λύσεις αστικής κινητικότητας, χρησιμοποιώντας δεδομένα που θα ανταλλάσσουν οι χρήστες. Μέσα από την πλατφόρμα θα επιτευχθεί μία αποτελεσματική χαρτογράφηση της πόλης, συμβάλλοντας και στη βελτίωση της στάθμευσης.
Timefly: Με τη διαχείριση σύγχρονων ηλεκτροκίνητων δικύκλων (mopeds) που θα λειτουργούν με το μοντέλο της οικονομίας του διαμοιρασμού, η Timefly στοχεύει στην πιο αποδοτική και eco-friendly μετακίνηση κατοίκων και επισκεπτών της πόλης. Τα πλεονεκτήματα είναι σημαντικά: Εξοικονόμηση χρόνου στις καθημερινές μετακινήσεις πολιτών, αλλά και μακροπρόθεσμα περιβαλλοντικά οφέλη για την πόλη.
Loader: Η εφαρμογή συνδέει τους οδηγούς ηλεκτρικών αυτοκινήτων με διαθέσιμους σταθμούς φόρτισης, ενθαρρύνοντάς τους να φορτίζουν το όχημά τους με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι οδηγοί ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο για τη διαθεσιμότητα των σταθμών και θα έχουν τη δυνατότητα να φορτίσουν με μικρότερο κόστος το ηλεκτρικό τους αυτοκίνητο. Με αυτόν τον τρόπο, ο Δήμος Αθηναίων θα είναι σε θέση να διαχειριστεί πιο αποδοτικά τους σταθμούς της πόλης.
Dotbot: Η πρόταση αφορά ένα καινοτόμο σχεδιαστικό ρομπότ, το οποίο δημιουργεί εικόνες μεγάλης κλίμακας με ιδιαίτερες τεχνικές σε κάθετες επιφάνειες. Το Dotbot θα συμβάλλει στην επιχείρηση anti-graffiti στην Αθήνα, ενώ οι νέοι καλλιτέχνες θα δοκιμάσουν να πειραματιστούν με τις νέες τεχνολογίες, δημιουργώντας όμορφες εικόνες για την πόλη τους.
New Wave: Πρόκειται για ένα καινοτόμο smart-box («έξυπνο» κουτί), που θα τροφοδοτείται μέσω ενός ηλιακού πάνελ, προσφέροντας δωρεάν Wi-Fi σε κομβικά σημεία της πόλης, όπως στάσεις λεωφορείων και πλατείες. Μέσω αυτού -επιπλέον- οι περαστικοί θα έχουν τη δυνατότητα να φορτίζουν τις ηλεκτρονικές συσκευές τους, καθώς και να παρακολουθούν σε μια μικρή οθόνη χρήσιμες πληροφορίες του Δήμου για την πόλη.
- Έξυπνη εκπαίδευση
Metabusiness: Η AthensCityEdu είναι μια έξυπνη εκπαιδευτική πλατφόρμα ανάπτυξης δεξιοτήτων, η οποία θα δώσει την ευκαιρία της εξατομικευμένης εκπαίδευσης σε στελέχη του Δήμου Αθηναίων, σε επιλεγμένες θεματικές ενότητες. Η περαιτέρω ανάπτυξή της, θα μπορέσει στη συνέχεια να προσφέρει την ίδια δυνατότητα και στους Αθηναίους πολίτες.
- Ανοιχτή θεματική
CityCrop: Η αυτοματοποιημένη έξυπνη συσκευή της Citycrop, επιτρέπει την καλλιέργεια σε εσωτερικούς χώρους. Οι προηγμένοι αλγόριθμοι δημιουργούν το κατάλληλο μικροκλίμα για καλύτερη απόδοση, ενώ οι αισθητήρες ελέγχου των συνθηκών επιταχύνουν την καλλιέργεια με λιγότερο νερό, χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων. Στην πιλοτική εφαρμογή, η CityCrop θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί είτε σε σχολεία για εκπαιδευτικούς σκοπούς είτε σε δομές του Δήμου Αθηναίων.
Worth It: Μια εφαρμογή που φέρνει σε επαφή πολίτες με ΜΚΟ και δομές αλληλεγγύης, ενισχύοντας την εθελοντική προσφορά σε διαφορετικούς τομείς. Απευθύνεται κυρίως σε συνταξιούχους αλλά και σε όσους αναζητούν νέους τρόπους να συνεισφέρουν στο κοινό καλό. Με αυτή την εφαρμογή, ο Δήμος Αθηναίων θα αποκτήσει ένα επιπλέον δυναμικό εργαλείο για την εθελοντική προσφορά στην πόλη.
Όλες αυτές οι ιδέες (VIDEO) θα μετατραπούν σε προηγμένες τεχνολογικές λύσεις και θα υλοποιηθούν σε πραγματικές συνθήκες με τη συμμετοχή των υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων σε διαφορετικές τοποθεσίες της πόλης, βάσει των αντίστοιχων θεματικών ενοτήτων. Οι ομάδες θα έχουν την απόλυτη καθοδήγηση έμπειρων στελεχών, τόσο ψηφιακά όσο και δια ζώσης, ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες που θα υποδεικνύουν τα μέτρα κατά της πανδημίας. Επιπλέον, οι ομάδες θα έχουν πρόσβαση στο ευρύ δίκτυο συνεργατών του Athens Digital Lab καθώς και στον μοντέρνο και εξοπλισμένο χώρο στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων.