Επιστρατεύθηκε και ο λαϊκισμός. Διότι για το ΠΑΣΟΚ μιλάμε, που θεμελίωσε άλλωστε το φαινόμενο στη διάρκεια της δεκαετίας του ’80. Μετά, όταν βρέθηκε και το ίδιο αντιμέτωπο με τα αδιέξοδα του λαϊκισμού, είπε να ψάξει για μια «εκσυγχρονιστική» διέξοδο. Γιατί τα θυμηθήκαμε όλα αυτά; Διότι δεν μας αφήνουν να αγιάσουμε οι «σύντροφοι»... «Μυστήρια πράγματα. Περπατήσαμε πάνω-κάτω τη λαϊκή αγορά στον Αγιο Σώστη, στον Νέο Κόσμο. Οσο και να ρωτήσαμε, όσο και να ψάξαμε, δεν βρήκαμε κανέναν να περιμένει μέρισμα 150.000 ευρώ ή να θέλει να δώσει γονική παροχή ακίνητο αξίας 2.000.000 ευρώ στο παιδί του. Μπορεί να σταθήκαμε άτυχοι. Μπορεί και όχι. Προχωράμε».
Με αυτήν την αναφορά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Δημήτρης Μάντζος, πρώην διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας και εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, προσπάθησε να δικαιολογήσει όλη αυτήν τη συζήτηση περί φορολογίας μερισμάτων που ενόχλησε τη μεσαία τάξη.
Συνεχείς αστοχίες
Χάλασε ο κόσμος, πολλοί εκνευρίστηκαν και ο Δημήτρης Μάντζος υπογράμμισε, γιατί, όπως σημείωσε, «έχει γίνει μεγάλη παρανόηση», τα κάτωθι: «Δεν μιλάμε για φορολόγηση επιχειρήσεων, αλλά μερίσματος». Η ζημιά όμως έγινε. Ο Δημήτρης Μάντζος μάς είπε για το ΠΑΣΟΚ μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 FM ότι «είναι αυτό το οποίο έχει κλέψει τα φώτα της δημοσιότητας». Με τις συνεχείς αστοχίες του να υποθέσουμε...
Το ΠΑΣΟΚ, βλέπετε, δυσκολεύεται να ξεφύγει από τον κακό εαυτό του. «Η φορολογική πολιτική του ΠΑΣΟΚ έχει μία ξεκάθαρη στόχευση: τη δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών, που θα χρηματοδοτεί ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος, που θα μειώνει τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες», μας είπε στις 30 Μαΐου ο Δημήτρης Μάντζος. Και διευκρίνισε: «Μιλάμε για το διανεμόμενο μέρισμα επί των κερδών». «Αυτό δεν είναι ελκυστικό για να έρθει κάποιος επενδυτής, ούτε για να μείνει στην Ελλάδα για να επιχειρήσει», του είχε απαντήσει ο Ακης Σκέρτσος.
Χωρίς καμία πρόθεση να ιδεολογικοποιηθεί η συζήτηση: η ανάπτυξη είναι που φέρνει φορολογικά έσοδα και χρηματοδοτεί τα πάντα, μεταξύ τους και την πολιτική μείωσης των ανισοτήτων, όχι η αναδιανεμητική πολιτική, που πλήττει στην Ελλάδα κυρίως τη μεσαία τάξη. Η αύξηση της φορολογίας αποτρέπει την ανάπτυξη. Elementary, my dear Watson. Είναι να απορεί κανείς αν όλοι αυτοί στη Χαριλάου Τρικούπη είδαν τα αποτελέσματα των εκλογών της 21ης Μαΐου σε γειτονιές όπως η Β΄ Πειραιώς, άλλοτε προπύργια της Αριστεράς. Μια βόλτα στο Πέραμα και μια κουβέντα για τα Ναυπηγεία που επαναλειτούργησαν επί των ημερών της Νέας Δημοκρατίας ίσως να τους διαφώτιζε για το τι συνέβη στις εκλογές.
Ακατανόητη τακτική
Είναι όντως ακατανόητη η τακτική του ΠΑΣΟΚ, δεδομένου ότι η λέξη «φορολόγηση» από μόνη της, ειδικά μετά τα όσα περάσαμε την αλήστου μνήμης περίοδο 2015-2019, προκαλεί εκνευρισμό στον πολύ κόσμο. Αυτό εκδηλώθηκε άμεσα, μετά τις δηλώσεις του γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Δουδωνή για την αύξηση της φορολογίας στα μερίσματα, με 15% από 100.000 και πάνω.
Αλλά το σοσιαλιστικό απωθημένο είναι έτοιμο να κατασπαράξει τον «κακό» καπιταλισμό. Η ΠΑΣΟΚάρα η ορθόδοξη είναι εδώ. Πού είσαι, Ανδρέα, να δεις τα παιδιά της Αλλαγής. Σαν να μην πέρασε μια μέρα. Ομως, θα επιμείνουμε. Η συνεχής αναφορά στη φορολόγηση, με απόπειρα μάλιστα εξωραϊσμού πρότερων αναφορών σε «αυξητικές» version της, ζημιώνει το ΠΑΣΟΚ. Το ξαναλέμε: ζημιώνει. Αν δεν το καταλαβαίνουν στη Χαριλάου Τρικούπη και δη τα νέα στελέχη της, το κόμμα τους θα παραμείνει στα έδρανα της ελάσσονος αντιπολίτευσης να κάνει παρέα στο ΚΚΕ.
«Εμείς και στο προηγούμενο διάστημα θελήσαμε να επιβάλουμε συνθήκες σοβαρότητας στον δημόσιο διάλογο... Να μιλήσουμε για εναλλακτικές προτάσεις διακυβέρνησης του τόπου μας», είπε ο Δημήτρης Μάντζος. «Γνήσια προοδευτική εναλλακτική απέναντι στη Νέα Δημοκρατία» είναι το ΠΑΣΟΚ, διαλαλεί ο ίδιος.
Πήξαμε και πάλι στις αναφορές εξ αριστερών για την εναλλακτικότητα στον δημόσιο διάλογο. Αυτές τις «εναλλακτικές προτάσεις διακυβέρνησης» πόσο τις πληρώσαμε την περίοδο 2015-2019! Δεν έμαθαν τίποτα τελικά τα τελευταία χρόνια στη Χαριλάου Τρικούπη; Μήπως εκεί μοιάζουν τελικά περισσότερο απ’ όσο νομίζουν με τον ΣΥΡΙΖΑ;