Ο υποψήφιος δήμαρχος Νίκαιας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Δημήτρης Λιντζέρης, ιατρός και πρώην βουλευτής, μας λέει ότι η απόφασή του να τεθεί επικεφαλής σε μια ευρύτερη διακομματική δημοτική κίνηση έχει ως επιδίωξη να βγει ο δήμος δυναμικά στο φως, αφήνοντας πίσω τις αδυναμίες του παρελθόντος.

Η Νίκαια και ο Αγιος Ιωάννης Ρέντη αναζητούν μια αναπτυξιακή προσπάθεια διαρκείας. Τι πρέπει να γίνει ώστε να τεθούν οι βάσεις για το αύριο;

Αποτελεί κοινό τόπο πως η Νίκαια και ο Ρέντης έχουν ανάγκη για ένα αναπτυξιακό άλμα που θα στηρίζεται στην κινητοποίηση όλων των συντελεστών της κεντρικής διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Αυτό προϋποθέτει συγκεκριμένο σχέδιο, σωστή μέθοδο και κατάλληλη δημοτική ηγεσία. Οι πολίτες της Νίκαιας και του Ρέντη έχουν ανάγκη ενός άλματος στο μέλλον. Παρά τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει κατά καιρούς, ο τόπος μας δεν έχει ακόμη αποδεσμευτεί από τις δυσμενείς συνέπειες μιας στρεβλής ανάπτυξης. Τρανό παράδειγμα τα προβλήματα της καθημερινότητας που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του δήμου, με κύρια εκείνα της καθαριότητας και και της έλλειψης πρασίνου, του κυκλοφοριακού και της έλλειψης χώρων στάθμευσης. Εξίσου όμως σημαντικά θέματα είναι και αυτά των κατάλληλων υποδομών, του «μαρασμού» της αγοράς, αλλά και η απουσία κατάλληλων δημόσιων χώρων για την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου.

Αναμφίβολα πρέπει να γίνουν πολλά. Οι επικείμενες δημοτικές εκλογές είναι μια μεγάλη ευκαιρία να χαράξουμε και να περπατήσουμε νέους δρόμους. Φιλοδοξία μου και δέσμευσή μου είναι να ανοίξουμε νέες προοπτικές στον βιωματικό μου τόπο. Δεν αρκεί η βούληση. Ούτε βέβαια μεγαλοστομίες και διακηρύξεις, οι οποίες όπως έχει φανεί στερούνται πρακτικού αντικρίσματος. Ελεγε ένας σπουδαίος διανοητής, ο Χέγκελ: «Η αλήθεια της πρόθεσης είναι η πράξη». Αυτό η πραγματικότητα το επιβεβαιώνει με τον πιο σαφή και καθαρό τρόπο.

Ο δήμος πρέπει να μετατραπεί σε ισχυρή πολιτική και αναπτυξιακή υποδομή. Δεν νοείται η κεντρική διοίκηση ή η περιφέρεια να σχεδιάζουν παρεμβάσεις στο τόπο μας ερήμην του δήμου. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι ένας κρίκος της κρατικής γραφειοκρατίας, ούτε περιορίζεται βέβαια σε διοικητική διεκπεραίωση υποθέσεων. Αντίθετα, πρέπει να μετατραπεί σε ένα εργαστήριο παραγωγής αναπτυξιακής πολιτικής ρεαλιστικής, με βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους μετρήσιμους στόχους σε όλους τους τομείς δράσεις. Οπως η καθαριότητα, το περιβάλλον, οι οικονομικές και εμπορικές δραστηριότητες, η Παιδεία και εν γένει η γενικότερη βελτίωση του επιπέδου ζωής των κάτοικων.

Η απόφασή μου να τεθώ επικεφαλής σε μια ευρύτερη διακομματική δημοτική κίνηση έχει αυτή την ακριβώς επιδίωξη: να βγει ο δήμος δυναμικά στο φως αφήνοντας πίσω τις αδυναμίες του παρελθόντος. Για να γίνουν όλα αυτά πρέπει να υπάρξουν επαγρύπνηση, συναπόφαση και συμμετοχή των δημοτών στην προσπάθεια πριν και κυρίως μετά τις εκλογές.

Διεκδικείτε τη διοίκηση ενός δήμου με μεγάλο πολιτιστικό φορτίο. Πώς μπορούν να αναδειχθούν η ιστορία του και η παράδοσή του σε όλο τους το εύρος;

Η ταυτότητα, η ιστορία, η διαδρομή της Νίκαιας και του Ρέντη ξεχωρίζουν για το πλούσιο αξιόλογο και διαρκώς επίκαιρο πολιτισμικό τους φορτίο, το οποίο χρειάζεται ανάδειξη και επέκταση. Η πόλη αυτή δημιουργήθηκε το 1922 απ’ τη Μικρασιατική Καταστροφή. Εδώ φιλοξενήθηκαν πρόσφυγες, που από νοικοκύρηδες στη Μ. Ασία και στον Πόντο βρέθηκαν διωγμένοι χωρίς στον ήλιο μοίρα. Εφεραν όμως μαζί τους τις παραδόσεις, την εργατικότητά τους και την ικανότητά τους να δημιουργήσουν ισχυρά πολιτιστικά και κοινωνικά αποθέματα, το οποίο κι έκαναν. Η πόλη ακόμα χαρακτηρίζεται από την ένδοξη και δραματική συμμετοχή της στην Εθνική Αντίσταση. Μετά τον πόλεμο ο πληθυσμός αυξήθηκε κατά πολύ, ως αποτέλεσμα της εσωτερικής μετανάστευσης που παρατηρήθηκε τότε. Αυτό είναι το παρελθόν μας. Δεν είναι όμως άγκυρα που μας κρατά καθηλωμένους στο χθες, αλλά πυξίδα για ένα καλύτερο και δημιουργικό αύριο. Το πλεονέκτημα του δήμου είναι ότι διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις να αναδειχθεί σε ένα ζωντανό, ελκυστικό, πολιτιστικό φάρο, συνδυάζοντας την παράδοση με τις σύγχρονες αναζητήσεις. Ο τόπος μας μπορεί να γίνει χώρος αναφοράς των ανθρώπων του πολιτισμού, της τέχνης και των γραμμάτων. Αλλωστε, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που τον τίμησαν και τον ανέδειξαν στα δύσκολα πέτρινα χρόνια. Θα μπορούσα να αναφέρω τον Μάρκο Βαμβακάρη, τον Μίκη Θεοδωράκη, τη Μελίνα Μερκούρη και τόσους άλλους που άφησαν το αποτύπωμά τους. Οι υποδομές που διαθέτει ο δήμος για πολιτιστικές δραστηριότητες είναι αξιόλογες. Με πρώτες εκείνες του Κατράκειου και των γύρω χώρων, του Κηποθεάτρου, του Πολυχώρου «Μάνος Λοΐζος» και του θεάτρου «Μίκης Θεοδωράκης» στου Ρέντη, που αναμένουν βελτίωση και δημιουργική αξιοποίηση. Η επένδυση στον πολιτισμό είναι από τις βασικές μου προτεραιότητες αν οι συνδημότες μου με εκλέξουν δήμαρχο.

Περιοδεύετε συνεχώς και μιλάτε με τους πολίτες, αλλά και με τους ανθρώπους της αγοράς και έχετε προφανώς ιεραρχήσει τα θέλω τους και τις προτεραιότητές τους. Τι ζητούν από τη δημοτική αρχή;

Η πικρή αλήθεια είναι ότι οι εμπορικές αγορές στη Νίκαια και στου Ρέντη υπολείπονται κατά πολύ των αναπτυξιακών δυνατοτήτων που διαθέτει ο δήμος μας. Συνομιλώντας καθημερινά λοιπόν με τους καταστηματάρχες και τους επαγγελματίες της περιοχής μας, διαπιστώνω πως χρειάζεται άμεσα ανάπτυξη και είναι αυτό που έχουν πραγματική ανάγκη. Και αυτό γιατί η εμπορική κίνηση έχει συρρικνωθεί δραστικά, με αποτέλεσμα την οικονομική υποβάθμιση. Χρειάζεται να δημιουργήσουμε εκ νέου ένα ιστορικό κέντρο που να σφύζει από ζωή, κίνηση, ποικιλία δραστηριοτήτων και επεξεργαζόμαστε ήδη σχέδια για αυτό. Χρειάζονται πολιτικές υποστήριξης και καινοτόμες ιδέες για να ξεφύγουμε από την κατάσταση του μαρασμού και της υστέρησης. Η αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως είναι το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, καθίσταται απαραίτητη. Η ορθή παρέμβαση σε αυτά θα δημιουργήσει κοινωνικό πλεόνασμα προς όφελος των κατοίκων. Γι’ αυτό και η αναζωογόνηση της αγοράς είναι για μένα κεντρικός στόχος και βασική επιδίωξη.