Στην «φάκα» της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος πολυβραβευμένος συγγραφέας παιδικών βιβλίων, καθώς στην κατοχή του βρέθηκε πορνογραφικό υλικό με ανήλικους, ενώ ο δικηγόρος του Σταύρος Γεωργόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε ότι δεν έχει γίνει καμία καταγγελία, ούτε υπήρξε καμία εξωτερίκευση κακοποιητικής συμπεριφοράς εκ μέρους του. Εξέφρασε τον αποτροπιασμό και την απέχθειά του για το συγκεκριμένο υλικό.
Ειδικότερα, ο 55χρονος είναι γνωστός και βραβευμένος και συνελήφθη μετά από αξιοποίηση πληροφοριών από το εξωτερικό. Σε έλεγχο σπίτι του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 2 σκληροί δίσκοι, ενώ από την επιτόπια έρευνα στα ψηφιακά πειστήρια εντοπίστηκε πλήθος αρχείων πορνογραφίας ανηλίκων.
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, τον γνωστό συγγραφέα ανίχνευσε το ειδικό λογισμικό Child Protection System που διαθέτει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να κατεβάζει πορνογραφικό υλικό που «πρωταγωνιστούσαν» ανήλικα παιδιά.
Ο δικηγόρος του συγγραφέα, Σταύρος Γεωργόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε ότι δεν έχει γίνει καμία καταγγελία, ούτε υπήρξε καμία εξωτερίκευση κακοποιητικής συμπεριφοράς εκ μέρους του. Εξέφρασε τον αποτροπιασμό και την απέχθειά του για το συγκεκριμένο υλικό.
“Πρόσβαση απέκτησε στο εν λόγω υλικό μέσω μιας εφαρμογής, στην οποία ανεβαίνουν βίντεο, τραγούδια και ταινίες, αλλά και παράνομο υλικό από χρήστες και κάποιοι επισκεπτόμενοι έχουν την δυνατότητα να αποκτήσουν πρόσβαση” τόνισε ο κ. Γεωργόπουλος.
Εξήγησε ότι το download του υλικού δεν έγινε επιλεκτικά, ενώ ο ίδιος ήθελε να αποκτήσει πρόσβαση σε πρωτογενές υλικό για την συγγραφή βιβλίου σε σχέση με την σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση ανηλίκων, πάντοτε με καταγγελτικό χαρακτήρα και για παιδαγωγικές σκοπούς.
“Δεν είχε αντιληφθεί ότι επειδή το υλικό αυτό δεν διακινείται νόμιμα ότι είναι κακούργημα. Θεώρησε ότι δεν υπόκειται σε περιορισμούς” κατέληξε, αρνούμενος να κρίνει την απόφαση της εισαγγελέως και της ανακρίτριας.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της αστυνομίας
Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας-κακουργηματικού χαρακτήρα-σε βάρος ατόμου, για πορνογραφία ανηλίκων, μέσω διαδικτύου.
Η σύλληψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο δράσεων για την αντιμετώπιση του φαινομένου της πορνογραφίας ανηλίκων, κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών που περιήλθαν από αλλοδαπές Αρχές, μέσω διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας.
Συγκεκριμένα, μετά από ενδελεχή και εμπεριστατωμένη διαδικτυακή έρευνα εντοπίστηκε χρήστης, εντός της ελληνικής επικράτειας, ο οποίος απέκτησε πρόσβαση σε διάφορους ιστοτόπους – εφαρμογές και κατείχε πρόσφορα για διαμοιρασμό αρχεία με υλικό σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων.
Τα ανωτέρω τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και εκδόθηκε σχετικό βούλευμα για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, ενώ μετά από αλληλογραφία με τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου και από την περαιτέρω αστυνομική προανάκριση, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία του εμπλεκόμενου ατόμου και προέκυψε ο τόπος κατοικίας του.
Στη συνέχεια, κλιμάκιο αστυνομικών διενήργησε έρευνα στην οικία του, όπου συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 2 σκληροί δίσκοι, ενώ από την επιτόπια έρευνα στα ψηφιακά πειστήρια εντοπίστηκε πλήθος αρχείων πορνογραφίας ανηλίκων.
Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια, θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για περαιτέρω εργαστηριακή εξέταση.
Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα, όπου παραπέμφθηκε σε Ανακριτή και ακολούθως διατάχθηκε η προσωρινή του κράτηση.
Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
Τηλεφωνικά: 11188
Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
Μέσω twitter: @CyberAlertGR
Μέσω της διαδικτυακής πύλης (portal) της Ελληνικής Αστυνομίας ( https://portal.astynomia.gr )
Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD