Επεισοδιακά έκλεισε η απολογία του πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής Νίκου Μίχου, ο οποίος κατά την διάρκεια της εξέτασης του έδωσε διαφορετικές εκδοχές για κομβικές υπερασπιστικές θέσεις του άλλοτε αρχηγού του Νίκου Μιχαλολιάκου, αλλά και εξέφρασε σκεπτικισμό για μία σειρά θεμάτων όπως η οικονομική διαχείριση αλλά και η χαλαρή αντιμετώπιση του κόμματος κατά όσων ενεπλάκησαν στην δολοφονία Φύσσα.
Έντονο φραστικό επεισόδιο μεταξύ του συνήγορου του Νίκου Μίχου με την πλευρά των συνηγόρων του Νίκου Μιχαλολιάκου
Λίγο πριν κλείσει η απολογία του πρώην βουλευτή, που αποχώρησε το 2017 από την Χρυσή Αυγή, σημειώθηκε φραστικό επεισόδιο μεταξύ του συνηγόρου του και ενός εκ των συνηγόρων του Νίκου Μιχαλολιάκου με αφορμή την προτροπή του πρώτου προς τον εντολέα του να αναφερθεί στις ιδεολογικές του διαφορές με το κόμμα.
Ο κ. Μίχος ξεκίνησε να απαντήσει λέγοντας πως δεν είναι μεγάλες, με τον συνήγορο του αρχηγού του κόμματος να του φωνάζει «δεν σου βγήκε ε;».
Ακολούθησε ένταση με τον μεν συνήγορο του κ. Μιχαλολιάκου να φωνάζει «γελοίο» τον συνήγορο του κ. Μίχου και τον δικηγόρο να απαντά προς όλη την ομάδα των δικηγόρων του αρχηγού της Χρυσής Αυγής «άντε ρε γελοίοι, καραγκιόζηδες» και απευθυνόμενος ειδικά προς τον συνήγορο που του επιτέθηκε πρώτος να λέει «άντε ρε φασιστάκο».
Το δικαστήριο αμέσως αποχώρησε χωρίς ωστόσο να κατευναστεί αμέσως η ένταση καθώς ο συνήγορος του κ. Μίχου άρχισε να φωνάζει προς τους δικαστές που έφευγαν «ωραία προστασία. Τους έχετε ασύδοτους τόσα χρόνια» και από την πλευρά των συνηγόρων του αρχηγού της Χρυσής Αυγής να ακούγεται «πάμε έξω να μου τα πεις αυτά».
Η κατάσταση εξομαλύνθηκε μετά από λίγο και ενώ είχαν πλησιάσει τα έδρανα των συνηγόρων οι αστυνομικοί ώστε να αποτραπεί ενδεχόμενη κλιμάκωση της έντασης.
Η απολογία του Νίκου Μίχου
Απολογούμενος ο Νίκος Μίχος ανέφερε πως το βράδυ της δολοφονίας Φύσσα, όταν ο ίδιος ήταν στην Εύβοια, τον ειδοποίησαν πως «έγινε ένα περιστατικό με κάποιον Ρουπακιά τον οποίο δεν ήξερα». Όπως είπε ο κ. Μίχος «Πέσαμε όλοι από τα σύννεφα. Όλοι βρίζαμε. Έγινε ένα μπάχαλο εκείνο το βράδυ. Ξυπνήσαμε και δεν ξέραμε τι είχε συμβεί. Ήταν αισχρό. Όσο πολιτικός αντίπαλος κι αν είσαι με κάποιον δεν κάνεις τέτοιο πράγμα. Το καταδικάσαμε. Δεν ξέραμε τι έχει γίνει. Μας είπαν στην αρχή για καβγά στο ποδόσφαιρο, μετά είπαν ότι είχαν προηγούμενα, αλλά ό,τι και να ήταν το καταδικάσαμε όλοι. Είχαμε τρελαθεί όλοι γιατί ήταν το κόμμα σε άνοδο και θα έπεφτε από τέτοιο πράγμα. Ήταν χοντρό για εμάς. Μας στοίχισε πολύ».
Κατά τον πρώην βουλευτή οι υπεύθυνοι για την δολοφονία «ας πάνε ισόβια, αυτό τους αξίζει. Αλλά όχι άνθρωποι που δεν έχουν σχέση με την τοπική του Πειραιά. Δεν μπορεί άνθρωποι από όλη την Ελλάδα να καταδικαστούν. Δεν έχουν σχέση. Οι τοπικές δεν είχαν σχέση μεταξύ τους».
Ο πρώην βουλευτής ωστόσο έδωσε για την επίμαχη νύχτα και μία άλλη εκδοχή από εκείνην που έδωσε η σύζυγος του Νίκου Μιχαλολιάκου ως προς τον χρόνο που ενημερώθηκε η ίδια και ο αρχηγός για την δολοφονία. Έτσι ενώ η κ. Ζαρούλια απολογούμενη δήλωσε πως έμαθαν για την δολοφονία την επόμενη μέρα, ο κ. Μίχος σήμερα είπε: «Είχα μιλήσει εκείνη τη νύχτα με όλους. Ο Παναγιώταρος ήταν; Ο Λαγός; Θυμάμαι με τον Λαγό που μίλησα έβριζε θεούς και δαίμονες».
Πρόεδρος: Και ο αρχηγός;
Κατηγορούμενος: Αν θυμάμαι καλά μου είπε ότι μίλησε με τον Μιχαλολιάκο και έβριζε κι εκείνος. Είχε γίνει χαμός σας λέω. Του λέω ποιος το έκανε ρε Γιάννη; Μου λέει εκείνος ο ηλίθιος!
Πρόεδρος: Τον ήξερε δηλαδή;
Κατηγορούμενος: Δεν ξέρω.
Αιχμές για τα οικονομικά και για το ότι δεν διαγράφηκαν οι εμπλεκόμενοι στην δολοφονία του Παύλου Φύσσα
Ο Μίχος, είπε επίσης πως μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα «έπρεπε να διαγραφούν οι υπεύθυνοι της Τοπικής» κάτι που δεν έγινε και το οποίο τον πείραξε όπως είπε γιατί τους είχαν πει πως όταν «βγει ο αρχηγός από την φυλακή θα γίνουν όσα πρέπει». Επέκρινε επίσης τον άλλοτε αρχηγό του και για το θέμα της ανάληψης πολιτικής ευθύνης λέγοντας :«Βγήκε μια μέρα ο Μιχαλολιάκος και ανέλαβε την πολιτική ευθύνη χωρίς να ξέρουμε τίποτα. Έπρεπε να την αναλάβει και να προχωρήσουμε σε διαγραφές. Αυτός το έκανε προεκλογικά, μόνος του, σε λάθος χρόνο και χωρίς διαγραφές».
Άφησε επίσης αιχμές για την οικονομική διαχείριση λέγοντας πως «Ένα άλλο θέμα που με πείραξε ήταν το που πήγαιναν τα λεφτά από τις συνδρομές και όχι μόνο. Οι δράσεις είχαν σταματήσει. Που πήγαιναν τα χρήματα;».
Τοποθετώντας τον εαυτό του ως «πατριώτη από τα γεννοφάσκια του» με οικογένεια αντίστοιχης τοποθέτησης, ο πρώην βουλευτής είπε πως ουσιαστικά μπήκε ενεργά στην Χρυσή Αυγή μετά τα Ίμια, στην δεκαετία του 1990 οπότε: «Άρχισα να πηγαίνω σε εκδηλώσεις, όποτε μπορούσα γιατί ήταν μακριά από το χωριό μου. Έχω πάνω απ’ όλα τη σημαία και την πατρίδα μου, αλλά προτιμούσα στον ελεύθερο χρόνο να πηγαίνω ταξίδια με τη μηχανή μου. Δεν ήταν ο έρωτας μου η Χρυσή Αυγή, αλλά η μηχανή.. Μου είπε ο Μιχαλολιάκος να κατέβω βουλευτής. Του είπα ότι δεν έχω τελειώσει πανεπιστήμια, ούτε είμαι από πολιτική οικογένεια. Εκείνος απάντησε ότι με εμπιστεύεται και να φτιάξω ένα ψηφοδέλτιο. Δεν περίμενε να πάρω 7.500 ψήφους. Χρησιμοποίησα και τις γνωριμίες του πατέρα μου και οι άνθρωποι με στήριξαν».
Απολογία Κούζηλου: Πολιτική η δίωξη
Η διαδικασία ξεκίνησε με την απολογία του πρώην βουλευτή Νίκου Κούζηλου, ο οποίος δηλώνοντας αθώος είπε πως είναι καθαρά πολιτική η δίωξη της Χρυσής Αυγής.
Ο πρώην βουλευτής αρνήθηκε την ύπαρξη στρατιωτικής δομής στην οργάνωση, λέγοντας ότι «όπως είπε και ο Ηλίας ο Κασιδιάρης ήταν μια προσπάθεια να πηγαίνουν συντεταγμένοι στο σημείο, (σσ το μνημείο στον Μελιγαλά) να υπάρχει μια ωραία εικόνα. Τα παραγγέλματα ήταν για να υπάρχει ωραία εικόνα.. Αυτά που λένε περί ιεραρχίας και εντολών Μιχαλολιάκου δεν ισχύουν. Ιεραρχία υπάρχει σε όλα τα κόμματα αλλά όχι αυτό που αφήνουν να εννοηθεί για εμάς. Εμάς μας έλεγε να είμαστε σωστοί και να κάνουμε ότι νομίζουμε».
Ο Κούζηλος υποστήριξε ότι ανήκει πολιτικά στον «πατριωτικό χώρο» και ότι δεν θέλησε να ενταχθεί σε άλλο κόμμα μετά την Χρυσή Αυγή.