Παρά την ανησυχία που έχει διασπείρει η μετάλλαξη Όμικρον, η ελληνική οικονομία συνεχίζει να μετρά θετικές εξελίξεις κοντά στο τέλος του 2021, ολοκληρώνοντας με επιτυχία άλλη μια μεταμνημονιακή αξιολόγηση και έχοντας να περιμένει θετική εξέλιξη για το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου.
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας σε χθεσινές δηλώσεις του επιβεβαίωσε ότι η πορεία του προϋπολογισμού παραμένει θετική και για το τέταρτο τρίμηνο, καθώς τα έσοδα για τον Νοέμβριο εκτιμάται ότι θα έχουν ξεπεράσει τους στόχους του προϋπολογισμού, κατά περίπου 480 εκατ. ευρώ.
Σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ αναμένεται να ανακοινώσει τα στοιχεία για την εξέλιξη του ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου, δηλαδή του διαστήματος Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, όταν είχαμε την ουσιαστική ανάκαμψη του τουρισμού.
Οι εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου, με βάση τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία, είναι ότι ο τζίρος του Τουρισμού, για τον τρίμηνο Ιουλίου Σεπτεμβρίου, έχει ξεπεράσει το 55% του τζίρου του 2019, φτάνοντας τα 10,5 δισ. ευρώ, έναντι 25% του τζίρου του 2019 (περίπου 4,5 δισ. ευρώ), που είχε επιτευχθεί το ίδιο διάστημα του 2020.
Επιπλέον ο τζίρος της συντριπτικής πλειοψηφίας των επιχειρήσεων (με εξαίρεση του κλάδους ένδυσης και υπόδησης) για το τρίτο τρίμηνο του χρόνου, είχε φτάσει στα επίπεδα του 2019 και ήταν αυξημένος κατά 26,9% σε σύγκριση με το τζίρο του 2020, αύξηση που αντιστοιχεί με 19,3 δισ. ευρώ.
Όλα αυτά ενώ η ιδιωτική κατανάλωση παρουσίασε αύξηση κατά 4%, ενώ με διψήφιους ρυθμούς έτρεχαν η οικοδομική δραστηριότητα, οι εξαγωγές και οι επενδύσεις. Με αυτά τα δεδομένα, η αύξηση του ΑΕΠ και για το τρίτο τρίμηνο μπορεί να υπολείπεται από την αύξηση κατά 16,2% που είχαμε στο δεύτερο τρίμηνο του 2021, αλλά αναμένεται ότι θα είναι σημαντική και αν μη τι άλλο, θα διασφαλίζει ότι είναι εφικτή η επίτευξη του ρυθμού ανάπτυξης 6,9% που έχει τεθεί ως επίσημη πρόβλεψη για τον προϋπολογισμό είναι εφικτή, αν όχι συντηρητική.
Το Eurogroup
Σήμερα το απόγευμα, το Eurogroup που θα συνεδριάσει στις Βρυξέλλες και θα έχει ως πρώτο θέμα την έκθεση της 12ης αξιολόγησης της Ελλάδας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, η οποία συνδέεται και με την έγκριση εφαρμογής των μεσοπρόθεσμών μέτρων για το χρέος.
Με άλλα λόγια, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης λαμβάνοντας υπόψιν την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων που θα διαπιστώνει στην έκθεση της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα εγκρίνουν την σχετική εισήγηση της Κομισιόν για την εκταμίευση προς την Ελλάδα της έκτης δόσης από τα κέρδη των ομολόγων (ANFA’s και SNP’s) που διακρατούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες.
Η δόση είναι ύψους 767 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει και τη συνέχιση της αναίρεσης ενός επιπλέον ποσού σε τόκους που θα πλήρωνε η χώρα για ένα δάνειο που είχε γίνει το 2012, για την επαναγορά χρέους.
Με την επιτυχημένη 12η αξιολόγηση, η Ελλάδα κάνει ένα ακόμη βήμα μέχρι και την έξοδο από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, κάτι που αναμένεται μέσα στο 2022.
Στην ίδια συνεδρίαση, θα συζητηθεί άλλη μια φορά το πλαίσιο διαλόγου για τον επαναπροσδιορισμό των δημοσιονομικών κανόνων, μετά τη λήξη της ισχύος της ρήτρας συνολικής διαφυγής του 2023, οπότε και θα επανέλθουν τα όρια και οι δημοσιονομικοί κανόνες, για όλα τα κράτη μέλη.
Η συζήτηση δεν θα γίνει επί της ουσίας, αλλά στην κατεύθυνση να οριστικοποιηθεί το πλαίσιο του διαλόγου που αναμένεται να μπεί στα βασικά θέματα (δηλαδή την επανεξέταση των κριτηρίων για το έλλειμμα και κυρίως το χρέος) μετά το τέλος του πρώτου τριμήνου του επόμενου χρόνου.
Πηγή: capital.gr