Σημαντικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα της πρόνοιας προβλέπονται στο νομοσχέδιο που συζητείται από σήμερα στη Βουλή, από την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου. Στόχος, όπως αναφέρει η ίδια, είναι η πρόνοια να λειτουργήσει ως ενεργητικός μοχλός για την προώθηση αλλαγών στην κοινωνία και όχι απλά ως ένας παθητικός μηχανισμός απονομής επιδομάτων.
Όπως, μάλιστα, ανακοινώθηκε σήμερα, 482.335 ευάλωτοι συμπολίτες θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση μέσα στον Δεκέμβριο. Δικαιούχοι θα είναι όσοι εισπράττουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Η ενίσχυση είναι 200 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, ενώ θα προστίθενται 100 ευρώ για κάθε επιπλέον ανήλικο μέλος και 50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος.
Αναλυτικά, στο νομοσχέδιο της πρόνοιας προβλέπονται, μεταξύ άλλων:
- Προγράμματα ενίσχυσης Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας και Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ)
Με στόχο την περαιτέρω υγειονομική θωράκιση των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων μέσα στην τρέχουσα πανδημία, αξιοποιούνται ευρωπαϊκά κονδύλια, που εκτιμώνται σε ύψος περίπου 2 εκατ. ευρώ.
Επίσης, θα διανεμηθεί υγειονομικό υλικό (μάσκες-γάντια) στο σύνολο του προσωπικού όλων των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων, συμπεριλαμβανομένων των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας, αλλά και θα καλυφθεί το κόστος διεξαγωγής rapid tests.
«Πρόκειται για συνολικά 8.000 εργαζόμενους σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές κλειστής φροντίδας, για τους οποίους δείχνουμε έμπρακτα τη μέριμνά μας ως κράτος. Η ασφάλεια των εργαζομένων και η προάσπιση της υγείας των ωφελουμένων των δομών αυτών, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη τον ιδιαίτερα ευάλωτο χαρακτήρα της υγείας τους, αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης», σημειώνει η κ. Μιχαηλίδου.
- Παράταση για αιτήσεις επιδομάτων γέννησης
Όσοι γονείς δεν πρόλαβαν ή δεν έκαναν σωστά την αίτησή τους, λόγω δικού τους σφάλματος ή σφάλματος των υπηρεσιών των νοσοκομείων, θα μπορέσουν να το λάβουν τώρα, καθώς δίνεται παράταση.
Σύμφωνα με την υφυπουργό Εργασίας, πρόκειται για επίδομα 2.000 ευρώ ως βοήθημα στους νέους γονείς, με στόχο τη στήριξη του οικογενειακού προϋπολογισμού τον πρώτο χρόνο του παιδιού, αλλά και την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, «που για εμάς αποτελεί ένα εξαιρετικά σοβαρό εθνικό ζήτημα».
Ο φετινός προϋπολογισμός του επιδόματος γέννησης είναι 123 εκατ. ευρώ και η πρόβλεψη για το 2021 φτάνει στα 160 εκατ. ευρώ. Έως σήμερα, έχουν καταβληθεί περίπου 82,6 εκατ. ευρώ σε περισσότερους από 52.876 δικαιούχους.
Δείτε όλες τις αλλαγές
- Επέκταση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος
Εντάσσονται για πρώτη φορά σε αυτό άστεγοι και γυναίκες θύματα βίας που διαβιούν σε ξενώνες φιλοξενίας.
Όπως τονίζει η κ. Μιχαηλίδου, περίπου 400 συμπολίτες μας, αυτήν τη στιγμή, που βρίσκονται σε ξενώνες φιλοξενίας και έως τώρα έμεναν έξω από την κάλυψη του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, θα υποστηριχθούν για πρώτη φορά από την πολιτεία για την επανένταξή τους.
- Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους
Το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους» προβλέπει την άμεση μετάβαση αστέγων σε αυτόνομη διαβίωση (μίσθωση κατοικίας) ταυτόχρονα με τη διασφάλιση θέσης εργασίας. Αποτελεί συνέχεια και βελτίωση των δύο πρώτων επιτυχημένων προγραμμάτων επανένταξης αστέγων, που έχουν υλοποιηθεί, και αποκτά πλέον χαρακτήρα μόνιμης δημόσιας πολιτικής, με την πρόβλεψη για ανά διετία εφαρμογή του από πόρους του κρατικού προϋπολογισμού.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις πυλώνες:
α. Επιδότηση ενοικίου για διάστημα 24 μηνών, καθώς και κάλυψη δαπανών για οικοσκευή και λοιπές λειτουργικές ανάγκες του νοικοκυριού.
β. Παροχή υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής στήριξης και διασύνδεσης με συμπληρωματικές κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες.
γ. Υπηρεσίες ενεργοποίησης, κατάρτισης και προώθησης στην εργασία, που περιλαμβάνουν επιδότηση εργασίας, κάλυψη μη μισθολογικού κόστους, επιδότηση για δημιουργία επιχείρησης, επαγγελματική κατάρτιση και απόκτηση δεξιοτήτων, μοριοδότηση για συμμετοχή σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας και εργασιακή συμβουλευτική από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), ένταξη σε Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας.
Η κ. Μιχαηλίδου επισημαίνει ότι, συνολικά, με τη ρύθμιση ενισχύεται η μέριμνα κατά του κοινωνικού αποκλεισμού των αστέγων συμπολιτών μας, με τη διασφάλιση της στέγασης και της ένταξής τους στην αγορά εργασίας.
Το εν λόγω πρόγραμμα αφορά συνολικά 600 νοικοκυριά -εκ των οποίων 450 μονοπρόσωπα και 150 πολυπρόσωπα- και 250 ενήλικες ωφελούμενους, ενώ η προϋπολογισθείσα δαπάνη ανέρχεται σε περίπου 10.000.000 ευρώ.
- Ρυθμίσεις για την καταβολή επιδόματος στεγαστικής συνδρομής
Για τους ηλικιωμένους ανασφάλιστους πολίτες που λαμβάνουν επίδομα στεγαστικής συνδρομής, δημιουργείται ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη χορήγηση του επιδόματος, προωθώντας παράλληλα τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).
Το επίδομα στεγαστικής συνδρομής είναι διαφορετικό από το επίδομα στέγασης, έχει οροφή τα 362 ευρώ και καταβάλλεται για την κάλυψη δαπανών ενοικίου. Υπολογίζεται ότι, μαζί με τις εκκρεμείς αιτήσεις, αφορά περισσότερους από 2.000 ανασφάλιστους ηλικιωμένους με χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια (4.320 ευρώ). Για τις νέες αιτήσεις το ηλικιακό όριο ευθυγραμμίζεται με το όριο για τα λοιπά προνοιακά επιδόματα (67ο έτος), ενώ για τις εκκρεμείς αιτήσεις παραμένει στα 65 έτη.
«Συνεχίζουμε την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του ΟΠΕΚΑ, όπως κάναμε και με το επίδομα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών. Χάρη στην ειδική ψηφιακή πλατφόρμα, οι δικαιούχοι έλαβαν το σχετικό επίδομα, το οποίο δεν τους είχε καταβληθεί για δύο ολόκληρα χρόνια (2018-2019)», υπογραμμίζει η υφυπουργός Εργασίας.
- Κάλυψη θέσεων εποπτευόμενων φορέων
Οι διαδικασίες για την πρόσληψη, μέσω ΑΣΕΠ, τακτικού προσωπικού στα ανά τη χώρα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας και λοιπούς προνοιακούς φορείς βρίσκονται σε στάδιο ολοκλήρωσης.
Με διάταξη δίνεται η απαραίτητη παράταση των υφιστάμενων συμβάσεων, μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών πρόσληψης και την ανάληψη υπηρεσίας από τους επιτυχόντες και, μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2021, εφόσον απαιτηθεί.
- Ακατάσχετο προνοιακών παροχών
Για τη διασφάλιση των βασικών εισοδημάτων των ευπαθών ομάδων προχωρά ο χαρακτηρισμός συγκεκριμένων παροχών ως ακατάσχετων, ακόμα και σε περιπτώσεις ύπαρξης οφειλών ή χρεών προς το Δημόσιο ή τρίτους.
Πρόκειται για τη σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκων, το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων και το μηνιαίο χρηματικό βοήθημα (Επίδομα Ομογενών Προσφύγων), για τα οποία απουσίαζε έως σήμερα οποιαδήποτε τέτοια προστατευτική ρύθμιση.
Με τη διάταξη επιτυγχάνεται η αποτελεσματικότερη προστασία της ευπαθούς ομάδας των οικονομικά αδυνάμων και ανασφάλιστων ηλικιωμένων ατόμων, καθώς και των ομογενών προσφύγων, διασφαλίζοντάς τους στοιχειώδεις πόρους διαβίωσης.