Τηλεοπτικό μήνυμα προς τους πολίτες θα απευθύνει σήμερα (24/9), στις 6 το απόγευμα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, το μήνυμα του πρωθυπουργού θα αφορά στις εξελίξεις στη χώρα μας σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού και όπως εξήγησε: «ο πρωθυπουργός δεν θα πει για lockdown, θα αναφερθεί στην κατάσταση σήμερα και τι πρέπει να γίνει για να μην εφαρμόσουμε σκληρότερα μέτρα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μετά από σχετική ερώτηση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών διευκρίνισε ότι ο πρωθυπουργός θα περιγράψει την κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα και τί θα γίνει για να κερδίσουμε και αυτό το στοίχημα ώστε να μη χρειαστεί να εφαρμόσουμε αυστηρότερα μέτρα.,,

Επιπλέον να αναφερθεί στα όσα η κυβέρνηση προγραμματίζει για το επόμενο διάστημα.

“Να είμαστε ξεκάθαροι. Δεν θα μιλήσει για κανένα πρόσθετο μέτρο σήμερα ο πρωθυπουργός”, συμπλήρωσε.

Χαρακτηριστικά, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Στέλιος Πέτσας υπογράμμισε ότι “είμαστε σε μια κρίσιμη φάση για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Το παράδειγμα άλλων χωρών ας ληφθεί από όλους μας σοβαρά υπόψη. Η Γαλλία, για παράδειγμα, μια προηγμένη Ευρωπαϊκή χώρα, με περίπου εξαπλάσιο πληθυσμό από την Ελλάδα, καταγράφει σταθερά τις τελευταίες ημέρες πάνω από 10.000 κρούσματα κορωνοϊού ημερησίως”.

Όπως συμπλήρωσε, αναλογικά, δηλαδή, με βάση τον πληθυσμό της, η Ελλάδα θα ξεπερνούσε ακόμη και τα 1.600 κρούσματα ημερησίως. “Όμως, χάρη στα μέτρα που έχουν ληφθεί και χάρη στην ατομική ευθύνη και τη συλλογική ωριμότητα που επέδειξε και εξακολουθεί να επιδεικνύει η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, τα κρούσματα στη χώρα μας έχουν σταθεροποιηθεί σε πάνω από 300 ημερησίως. Η σύγκριση, επίσης, με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με παρόμοιο πληθυσμό, αποδεικνύει ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να τα καταφέρνει καλύτερα στην αντιμετώπιση της πανδημίας από πολλές άλλες χώρες, τόσο σε αριθμό κρουσμάτων όσο και σε αριθμό θανάτων”.

Να τηρήσουμε τα μέτρα

 Η καλύτερη επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα δεν οδηγεί σε εφησυχασμό,΄τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αλλά σε εγρήγορση προκειμένου να την βελτιώσουμε. Συμπλήρηωσε ότι η πανδημία εξελίσσεται δυναμικά. “Και η στρατηγική μας απέναντι στον κορωνοϊό, για να είναι αποτελεσματική, είναι επίσης δυναμική, και καθορίζεται από την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων. Από τον Ιούλιο και κυρίως από τις αρχές Αυγούστου και μετά, παίρνουμε πρόσθετα μέτρα, είτε τοπικού χαρακτήρα, είτε οριζόντια. Παρά τα μέτρα αυτά, τα κρούσματα έχουν σταθεροποιηθεί σ’ ένα μεγάλο ύψος, με τα περισσότερα από αυτά να καταγράφονται στην Αττική. Είναι κατά συνέπεια επιτακτική ανάγκη να τηρούμε όλοι τα μέτρα που ισχύουν στην περιοχή μας. Τηρώντας τις συστάσεις των ειδικών, προστατεύουμε κατ’ αρχήν τη ζωή μας και τη ζωή των δικών μας. Προστατεύουμε ταυτόχρονα τη δουλειά μας. Τον τζίρο της επιχείρησης που δουλεύουμε, δηλαδή το εισόδημά μας. Τους συναδέλφους μας, με τους οποίους συναναστρεφόμαστε καθημερινά. Ενώ προσφέρουμε και στους δικούς μας ανθρώπους, που μας περιμένουν όταν γυρνάμε στο σπίτι – τους παππούδες και τις γιαγιάδες, τους γονείς και τα παιδιά μας”, τόνισε.

Αύξηση του στόλου του ΟΑΣΑ

Προκειμένου να αποφύγουμε σκληρότερα μέτρα που θα κοστίσουν και στην οικονομία και σε ολόκληρη την κοινωνία είναι επομένως επιτακτική ανάγκη να εφαρμόζουμε όλοι, σχολαστικά, τα μέτρα που επιδεικνύουν οι ειδικοί και αποφασίζει η Πολιτεία, υπογράμμισε ο Στέλιος Πέτσας και στάθηκε στη σημασία της χρήσης μάσκας. “Μείζονος σημασίας είναι η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και ιδιαίτερα στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ιδίως κατά τις ώρες αιχμής, χρειάζεται πολλή προσοχή και η Κυβέρνηση καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος της συμφόρησης. Η πολιτική μας για τη μείωση της συμφόρησης βασίζεται στο τρίπτυχο, περισσότερα λεωφορεία, υποχρεωτική τηλεργασία σε ποσοστό 40% όπου είναι εφικτό, καθώς και κυλιόμενο ωράριο για να περιοριστεί ο αριθμός των επιβατών που βρίσκεται την ίδια στιγμή σε αποβάθρες και στάσεις”.

 Ειδικά για τα λεωφορεία, από τα στοιχεία, του ΟΑΣΑ, έκανε σαφές ότι η πληρότητα – άνω του 65% – των οχημάτων στις ώρες αιχμής δεν ξεπερνά το 5,5 %. “Υπογραμμίζεται ότι από τα 850 οχήματα που παραλάβαμε, σήμερα βρίσκονται στους δρόμους της Αθήνας 1.100 λεωφορεία, χωρητικότητας από 60 έως 150 ατόμων. Επειδή όμως, τα περισσότερα λεωφορεία, σε αυτή τη συγκυρία, είναι απαραίτητα, θα γίνουν τις προσεχείς ημέρες και νέες ανακοινώσεις για την άμεση αύξηση του στόλου με δεκάδες λεωφορεία προκειμένου να δρομολογηθούν περισσότερα στις γραμμές που υπάρχει συμφόρηση κατά τις ώρες αιχμής. Υπογραμμίζεται ακόμη ότι στα μέσα Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου, θα έχουμε την πρώτη παράδοση λεωφορείων από συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα”, τόνισε.