Η Τουρκία, με τη γενικότερη επιθετική ρητορική της και με τις αδιανόητες εκφράσεις κυβερνητικών αξιωματούχων της κατά της Ελλάδας, υπονομεύει τη δημιουργία ενός κλίματος που θα επέτρεπε εποικοδομητικό διάλογο, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, τονίζει σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, εκφράζοντας παράλληλα την ευχή αυτό να αλλάξει.
Ειδικότερα, ο Νίκος Δένδιας στέλνει το μήνυμα πως είναι χρήσιμο και για την Τουρκία να αντιληφθεί ότι είναι προς το συμφέρον της να έχει έναν φιλικό και αξιόπιστο γείτονα που ανήκει στην ίδια συμμαχία, αλλά και στην ΕΕ και πως «οφείλει να αντιληφθεί επίσης ότι όπως δε διεκδικούμε ούτε σπιθαμή εδάφους της, το ίδιο απαιτούμε και από αυτήν».
Μάλιστα, επαναλαμβάνει πως η διαφορά είναι επιλύσιμη στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.
Όπως παρατηρεί ο Νίκος Δένδιας, η κλιμάκωση της ρητορικής από τουρκικής πλευράς έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα και διαμηνύει πως απαιτείται επαγρύπνηση, εγρήγορση, ομόνοια και ψυχραιμία και ότι απέναντι στην κλιμακούμενη απειλή, η Ελλάδα θωρακίζεται.
Επίσης, εκτιμά ότι «όσο πλησιάζουμε προς τις τουρκικές εκλογές η ένταση δεν θα μειωθεί και ο κίνδυνος ενός ατυχήματος ή ενδεχομένως μιας εσκεμμένης προκλητικής κίνησης αυξάνεται».
Αναφερθείς στο μεταναστευτικό, κάνει λόγο για εργαλειοποίησή του και για διαρκείς προσπάθειες σπίλωσης της εικόνας της χώρας μας, μέσω της συνεχούς διασποράς ψευδών ειδήσεων.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει ότι στο διπλωματικό πεδίο έχει αναλάβει την ενημέρωση των φίλων και συμμάχων, καθώς και την ενίσχυση του πλέγματος σχέσεων που έχουμε δημιουργήσει. «Ουδεμία επαφή μας γίνεται τυχαία. Αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής» καθιστά σαφές και σημειώνει ότι επιβεβαιώνεται η κατανόηση των εταίρων μας και οι δημόσιες τοποθετήσεις τους απηχούν πλέον την ανάγκη εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου, του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου και της κοινής λογικής, αναφέροντας ως το πλέον πρόσφατο παράδειγμα τη στάση της Γερμανίας και της Μεγάλης Βρετανίας.