Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μιλώντας σε εκδήλωση γερμανόφωνων σχολείων για την επέτειο συμπλήρωσης 30 ετών από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, τόνισε ότι «οι ανθρώπινοι αγώνες για ελευθερία δεν είναι μάταιοι», προσθέτοντας ότι πρέπει να διδαχθούμε από την ύπαρξή του και την πτώση του. «Για εμάς, για τη γενιά μας, αλλά νομίζω για όλον τον κόσμο, η 9η Νοεμβρίου είναι μια μέρα με τεράστιο ιστορικό βάθος», σημείωσε.
«Το Τείχος του Βερολίνου χώρισε φίλους, οικογένειες, μια πόλη, ένα έθνος, στην πραγματικότητα ολόκληρη την ανθρωπότητα στα δύο», τόνισε, για να προσθέσει: «Κατέστησε το Βερολίνο το σημείο που συναντήθηκαν ιστορικά η ελπίδα του ανθρώπου για ελευθερία και η καταπίεση του ανθρώπου από ένα απάνθρωπο καθεστώς».
«Και τελικά μια 9η Νοεμβρίου αποδείχτηκε ότι οι ανθρώπινοι αγώνες για ελευθερία δεν ήταν μάταιοι. Το τείχος αυτό, που η δική μου γενιά πίστευε ότι θα στεκόταν για πάντα, κατέρρευσε», τόνισε. «Δεν πρέπει να το ξεχάσουμε, εμείς που το ζήσαμε δεν πρέπει να το ξεχάσουμε και εσείς που δε το ζήσατε πρέπει να διδαχθείτε από την ύπαρξή του και την πτώση του», συμπλήρωσε.
Ακόμη, επισήμανε: «Θεωρώ υποχρέωση της γενιάς μου να σας μεταφέρει μια εμπειρία που δεν ζήσατε, της έλλειψης ελευθερίας και δημοκρατίας, που τη δική μου γενιά τη σημάδεψε. Η ημέρα αυτή θα πρέπει να διδάσκεται σε όλες τις επόμενες γενιές. Είναι μια μέρα που θα διδάσκει σε όλους μας ότι η ελευθερία και η δημοκρατία δεν είναι αυτονόητες στην κοινωνία των ανθρώπων».
Την εκδήλωση με τίτλο «Γκρεμίζοντας τείχη, χτίζοντας γέφυρες», που πραγματοποιήθηκε στην «Τεχνόπολη» του Δήμου Αθηναίων, διοργάνωσαν μαθητές και μαθήτριες της Γερμανικής Σχολής Αθηνών και της Ελληνογερμανικής Αγωγής, υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.
Τα παιδιά χειροκρότησαν ενθουσιασμένα όταν ο κ. Δένδιας τους κάλεσε να βλέπουν τη ζωή με καθαρό και ελεύθερο μάτι και πρόσθεσε ότι δεν είναι απαραίτητο να είναι άριστοι μαθητές.
«Να σας ευχηθώ και να σας παρακαλέσω να ζήσετε τη ζωή σας όσο πιο ελεύθερα μπορείτε. Μη γίνετε στη ζωή σας θύμα στερεοτύπων. Δέστε τη ζωή με ένα καθαρό και ελεύθερο μάτι», κατέληξε.