Δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο ότι για πρώτη φορά στον ΣΥΡΙΖΑ έχει ανάψει η «δελφινολογία» σε τέτοιο βαθμό που μπορεί να επηρεάσει καταλυτικά και άμεσα τις επόμενες κινήσεις Τσίπρα.
Τα αίτια δεν έχουν να κάνουν μόνο με προσωπικές φιλοδοξίες, υπάρχει κάτι βαθύτερο που αναλύουν στελέχη πολλών τάσεων μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ κι έχει να κάνει με την κατάσταση στην οποία θα βρεθεί το κόμμα αν επιβεβαιωθούν οι μέχρι στιγμής δημοσκοπήσεις.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανακάμπτει δημοσκοπικά και αν ο κ. Μητσοτάκης οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές και ο Αλέξης Τσίπρας όχι μόνο δεν βρεθεί πρώτο κόμμα, αλλά δεν συμπληρώσει καν τα ποσοστά του 2019, τότε νομοτελειακά και, παρά την πρόσφατη επικράτησή του στις εσωκομματικές εκλογές, το πιθανότερο είναι πως θα οδηγηθεί σε παραίτηση.
Αυτό «διαβάζουν» με ιδιαίτερη προσοχή τα πιο ψύχραιμα στελέχη της Κουμουνδούρου και καλλιεργούν το ανάλογο κλίμα. Σίγουρα δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά, ούτε στην περίπτωση της Εφης Αχτσιόγλου ούτε στην περίπτωση της επανακάμψασας Ρένας Δούρου.
«Καθοδηγήτρια»
Η συζήτηση και για τα δύο αυτά πρόσωπα δεν πρέπει να θεωρείται απότοκο της πρωτιάς τους στις εσωκομματικές εκλογές για την Κ.Ε., αντιθέτως η πρωτιά τους μπορεί να προέκυψε επειδή ακριβώς και οι δύο πρωτεύσασες έχουν βρεθεί στο επίκεντρο τέτοιων αναζητήσεων και κατά το παρελθόν.
Η Ρένα Δούρου είναι σίγουρα εκείνη που το 2008 «πήρε από το χέρι» τον νεαρό, τότε, Αλέξη για να του ανοίξει πόρτες στα κανάλια της ενημέρωσης, να τον γνωρίσει με μεγαλοδημοσιογράφους και καναλάρχες και γενικότερα να τον «επικοινωνήσει» στον οικονομικό και κοινωνικό ιστό της Αθήνας. Η άνεση της κ. Δούρου να του ανοίγει πόρτες, έκανε καχύποπτο τον κ. Τσίπρα και όταν πια εκλέχθηκε βουλευτής (το πρώτο διάστημα της προεδρίας του ήταν εκτός Βουλής) άρχισε να τη βλέπει ανταγωνιστικά. Βουλευτίνα και η κ. Δούρου από το 2012, είχε εντυπωσιακή κοινοβουλευτική παρουσία, όμως λίγο αργότερα παραιτήθηκε για να ηγηθεί το 2014 στις αυτοδιοικητικές εκλογές και να εκλεγεί περιφερειάρχης Αττικής. Δεν είναι σίγουρο αν ήταν δική της ιδέα η Περιφέρεια, ή παρότρυνση Τσίπρα. Το βέβαιο είναι ότι ο κ. Τσίπρας δεν θα την είχε στα «πόδια» του όσο πλησίαζε προς την εξουσία, αλλά και η ίδια έβλεπε ένα εφαλτήριο των ηγετικών φιλοδοξιών της…
Στην Περιφέρεια, η κ. Δούρου έχτιζε αργά και σταθερά το ηγετικό προφίλ της, αποφεύγοντας την έκθεσή της στα ΜΜΕ, στις κυβερνητικές συμπληγάδες και στις πολυτάραχες εσωκομματικές αντιπαραθέσεις του πρώτου εξαμήνου του 2015. Εμεινε έξω απ’ όλα αυτά! Ομως έμελλε να σημαδευτεί από δυο τραγωδίες στην Περιφέρειά της. Στη Μάνδρα και στο Μάτι. Οσο κι αν στηρίχθηκε κομματικά, στην κοινωνία έμειναν ερωτήματα, η ίδια δεν έπαψε όμως να έχει τις φιλοδοξίες της και αυτό αποτυπώνεται τόσο στη συγκρότηση του επιτελείου της στην Περιφέρεια όσο και στους χαμηλούς τόνους που εξακολουθεί να κρατά μετά την εκλογική της ήττα, αλλά και την «ήπια» αντιπολίτευση προς στον Γ. Πατούλη.
Η «μικρή»
Η Εφη Αχτσιόγλου «ξεπετάχτηκε» πολιτικά μέσα από τη διαπραγμάτευση με τους τροϊκανούς και, με την παρότρυνση του Γ. Κατρούγκαλου και τις ευλογίες των δανειστών μας, ανέλαβε υπουργός Εργασίας από το 2016 έως το 2019 και μάλιστα χωρίς αυτήν τη μακρά περίοδο να συνδεθεί αρνητικά το όνομά της με την υπουργική της θέση, σε αντίθεση με τον «μέντορά» της Γ. Κατρούγκαλο.
Βεβαίως η σχέση της με την πολιτική ξεκίνησε από νωρίς, όταν νέα δικηγόρος βρέθηκε το 2014 με συμβουλευτικό ρόλο στην ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Η κ. Αχτσιόγλου έχει όμως και μια «προκλητική» πρωτιά. Τοποθετήθηκε σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ (Ιανουάριος 2015, Σεπτέμβριος 2015 και Ιούλιος 2019), για να εκλεγεί βουλευτής την τρίτη φορά.
Το πρόσωπο της επόμενης μέρας
Οι ηγετικές φιλοδοξίες της κ. Αχτσιόγλου δεν εμφανίστηκαν «στα καλά του καθουμένου». Ηταν λίγο πριν από τις εκλογές του Ιουλίου 2019 και πολλοί έβλεπαν την ήττα που ερχόταν. Οι εσωκομματικές διεργασίες βρίσκονταν στην ημερήσια διάταξη ακόμα και μέσα σε υπουργικά γραφεία, όπως αυτό του κ. Τσακαλώτου, όπου συχνά πυκνά αντάλλασσε ιδέες με τους συντρόφους από την κίνηση «+53», της οποίας ηγείτο. Σε μια τέτοια συνάντηση έπεσε το όνομα της Εφης Αχτσιόγλου ως το πρόσωπο που θα έβγαινε μπροστά στην περίπτωση βαριάς ήττας του Τσίπρα.
Η ιδέα αυτή των «+53» μαθεύτηκε από τον κ. Τσίπρα, τον εξόργισε γιατί πίσω από την πλάτη του ετοίμαζαν τη διαδοχή του. Ο Νίκος Παππάς ήταν εκείνος που τον απέτρεψε από το να αντιδράσει εν θερμώ. Πράγματι, λίγα 24ωρα μετά, αποφάσισε να «υπονομεύσει» αυτήν την επιλογή τοποθετώντας την κ. Αχτσιόγλου, μόνο γι’ αυτόν τον λόγο, εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σε μια κρίσιμη στιγμή, όπως η επερχόμενη εκλογική αναμέτρηση.
Η κ. Αχτσιόγλου, παρά το γεγονός ότι εκτιμήθηκε η διαπραγματευτική της ικανότητα στο υπουργείο, στη θέση της εκπροσώπου Τύπου δεν άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Σίγουρα το νεανικό προφίλ της, το life style που έχει υιοθετήσει και η αξιόλογη πορεία της είναι στα συν για την κοινωνία. Για τους κομματικούς μηχανισμούς ίσως παραμένουν μακριά από την Αριστερά τους.
Η στάση του κ. Τσίπρα, κατά το παρελθόν, απέναντι στην κ. Δούρου και την κ. Αχτσιόγλου ίσως καθορίσει και την τωρινή απέναντί τους στην Κ.Ε. του κόμματος το Σαββατοκύριακο. Θα «ανεχθεί» τις φιλοδοξίες τους ή θα τις υπονομεύσει με τον τρόπο του; Οπερ έδει δείξαι…
από την έντυπη έκδοση του tomanifesto