Συνεδριάζει αύριο, Πέμπτη 15 Ιουνίου, στις 11:00, η διακομματική επιτροπή σχετικά με τη διεξαγωγή - ή μη - του ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών ενόψει των εκλογών στις 25 Ιουνίου, το οποίο έχει προγραμματιστεί για αύριο, ύστερα και από την κήρυξη εθνικού πένθους που αποφάσισε η υπηρεσιακή κυβέρνηση, με αφορμή το πολύνεκρο ναυάγιο που σημειώθηκε σήμερα, Τετάρτη 14 Ιουνίου, σε διεθνή ύδατα, ανοιχτά της Πύλου. Αξίζει να αναφερθεί πως νωρίτερα, σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Εσωτερικών, δεν υπήρχε κάποιο επίσημο αίτημα για σύγκληση Διακομματικής Επιτροπής.

Εδώ και λίγες ώρες επικρατεί έντονος προβληματισμός σχετικά με τη διεξαγωγή του ντιμπέιτ που πρόκειται να πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη 15 Ιουνίου. Υπενθυμίζεται πως το ντιμπέιτ είναι προγραμματσιμένο για αύριο το βράδυ στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, στις 9 το βράδυ, ωστόσο η βαριά σκιά με το πολύνεκρο ναυάγιο ανοικτά της Πύλου, έχει οδηγήσει τους πολιτικούς αρχηγούς και τα κόμματα να αναβάλουν/ακυρώσουν τις δραστηριότητές τους για σήμερα τουλάχιστον.

Σε δίλημμα πολιτικά κόμματα και δημοσιογράφοι

Ο προβληματισμός επικρατεί τόσο μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, όσο και των δημοσιογράφων που θα συμμετάσχουν για το κατά πόσον θα πρέπει να γίνει τελικά το ντιμπέιτ. Ακόμη και οι δημοσιογράφοι που θα μετάσχουν στην τηλεμαχία (Γ. Κουβαράς, Α. Σρόιτερ, Γ. Παπαδάκης, Ρ. Τζίμα. Σία Κοσιώνη. Π. Στάθης, Μάρα Ζαχαρέα) εμφανίζονται σοβαρά προβληματισμένοι για το εάν θα πρέπει να διεξαχθεί τελικά σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις για το debate είναι αρμοδιότητας της διακομματικής επιτροπής.

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα για το ναυάγιο μιλούν για 79 νεκρούς, ωστόσο οι φόβοι που εκφράζονται είναι για εκατοντάδες θύματα. Σε ένα τέτοιο ζοφερό σκηνικό, τα κόμματα και οι πολιτικοί αρχηγοί ακύρωσαν τις προγραμματισμένες για σήμερα εκδηλώσεις και ομιλίες τους. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβαλε την προγραμματισμένη για απόψε ομιλία του στην Πάτρα, ενώ το κόμμα, νωρίτερα, μέσα από σχετική ανακοίνωσή του, διεμήνυσε ότι αναστέλλει όλες τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις του κατά τη διάρκεια του εθνικού πένθους που κήρυξε η ελληνική κυβέρνηση.