Σε μια θεωρητική ερώτηση που  απηύθυνε η Ράνια Τζίμα στον γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη στον δεύτερο γύρο ερωτήσεων του αποψινού debate, ο Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε ότι θα πρέπει να κάνουμε πολλά τηλεφωνήματα.

Συγκεκριμένα, η δημοσιογράφος του Mega ρώτησε τον Γιάνη Βαρουφάκη τι θα έκανε στην περίπτωση που αύριο το πρωί καταλαμβάνουν οι Τούρκοι κομάντος μια βραχονησίδα που ανήκει στην Ελλάδα, αλλά για την Τουρκία θεωρείται γκρίζα ζώνη.

Τα τηλεφωνήματα του Γιάνη....

«Ελπίζω να μη γυρίσουμε στα Ίμια», ανέφερε αρχικά ο κ. Βαρουφάκης και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Καθήκον όλων μας η προάσπιση του εθνικού χώρου. Έχει τεράστια σημασία να κρατήσουμε τα ερείσματα που πρέπει να έχουμε διεθνώς, να ξεκαθαρίσουμε στους συμμάχους μας ότι δε θα χρειαστούμε την άδεια τους να χρησιμοποιήσουμε τα πανάκριβα οπλικά συστήματα που μας πούλησαν».

Ο γραμματέρας του ΜέΡΑ25 συνέχισε: «Ασφαλώς πρόκειται για ένα θεωρητικό σενάριο, αυτό που έχει σημασία είναι να μη φτάσουμε εκεί. Η αποτροπή είναι το παν. Να ξεχάσουμε τις διμερείς διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα και να δημιουργήσουμε μια διεθνή περιφερειακή συνδιάσκεψη με ένα θέμα στην ατζέντα, τη χάραξη των θαλασσίων ζωνών».

«Η κατάργηση της υποχρεωτικής στράτευσης είναι απαραίτητη για να αυξηθεί το ετοιμοπόλεμο των ενόπλων δυνάμεων. Εκείνη την κρίσιμη στιγμή, ωστόσο, δύο πράγματα πρέπει να γίνουν -πάρα πολλά τηλεφωνήματα σε όλες τις συμμαχικές δυνάμεις και να ακούσεις προσεκτικά όσα θα σου πουν το υπουργείο Άμυνας, το ΓΕΣ, κτλ για το τι μπορεί να γίνει για να αποσοβηθεί ο κίνδυνος», ανέφερε, τέλος, ο Γιάνης Βαρουφάκης.