Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου (World Cancer Day) καθιερώθηκε στις 4 Φεβρουαρίου του 2000, με στόχο τόσο την ευαισθητοποίηση εκατομμυρίων ανθρώπων όσο και την ενθάρρυνση της κοινωνίας των πολιτών να δρουν προληπτικά και να εξετάζονται τακτικά. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε χθες διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο κ. Μιχάλης Λιόντος, Παθολόγος-Ογκολόγος και επίκουρος επιμελητής στην ογκολογική κλινική του νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» στην Αθήνα τόνισε ότι χάρη στην ανακάλυψη στοχευμένων θεραπειών, τα τελευταία 5 χρόνια έχει επιτευχθεί μια μακροχρόνια ύφεση σε μεταστατικούς νοσήσαντες.
Επιπρόσθετα, σε πολλά νεοπλάσματα έχουν αναπτυχθεί προγράμματα προσχηματικού ελέγχου για πρώιμη διάγνωση, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την καλύτερη ιατρική πορεία καθώς και μεγαλύτερα ποσοστά ίασης.
Ο κ. Λιόντος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ο καρκίνος ανήκει στη καθημερινότητα μας και δε χωρούν ταμπέλες και ταμπού. Οφείλουμε να είμαστε αληθινοί και να μιλήσουμε για τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουμε, έτσι ώστε να κατορθώσουμε να την αντιμετωπίσουμε και να την ξεπεράσουμε.»
Στη συνέχεια, τη δική του εμπειρία μοιράστηκε ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, Πτυχιούχος Ακτινολογίας και Ακτινοθεραπείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, μιας και ολοκλήρωσε την πρακτική του άσκηση στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Πειραιά “Μεταξά”.
Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στα ψυχικά αποθέματα των ασθενών, που απαιτεί το στάδιο της θεραπείας ενώ υπογράμμισε ότι η συνεργασία γιατρών και ακτινολόγων μπορεί να συνεισφέρει ουσιαστικά στην ανακούφιση και στην ίαση των ασθενών.
Η γραμματέας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Κατερίνα Κορωνιά ευχαρίστησε τους ομιλητές για τη συμμετοχή τους και ανέφερε: «Δεν υπάρχει φόβος, υπάρχει αγώνας, υπάρχει μάχη, υπάρχει ελπίδα. Υπάρχει η θέληση για ζωή. Στόχος είναι να δείχνουμε εμπιστοσύνη στους ερευνητές, τους θεράποντες ιατρούς, ώστε να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία.»
Φοιτητές από το σύνολο των Τμημάτων Ιατρικής είχαν τη δυνατότητα να διατυπώσουν πλήθος ερωτήσεων σχετικά με ζητήματα βιοηθικής ενώ εστίασαν στην πιθανότητα εμφάνισης της λόγω κληρονομικότητας. Παράλληλα, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στα αποτελέσματα που έχουν νέες μορφές θεραπείες καθώς αποτελούν σημαντικά όπλα της ιατρικής κοινότητας στη μάχη κατά της νόσου και στην προσπάθεια διασφάλισης της ποιότητας ζωής των ασθενών.
Στη διαδικτυακή εκδήλωση συμμετείχαν ο φοιτητής του Τμήματος Ιατρικής ΕΚΠΑ Άγγελος Μακρής, ο φοιτητής του Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ Γιώργος Κουτσιάς, ο φοιτητής του Τμήματος Ιατρικής Πατρών Κωνσταντίνος Τσιχριντζής, η φοιτήτρια του Τμήματος Ιατρικής Ιωαννίνων Ναταλία Ατζέμογλου, ο φοιτητής του τμήματος Ιατρικής Θεσσαλίας Νικήτας Εμμανουήλ και ο φοιτητής του τμήματος Ιατρικής ΔΠΘ Οδυσσέας Ματζιούνης.