Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός, σε συνέντευξή του την Τρίτη το πρωί (8/1/2022) στο ραδιόφωνο των “Παραπολιτικών” ανέφερε ότι “οι βουλευτές έχουν δικαίωμα να κρίνουν τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, παρά ταύτα οι αποφάσεις της δικαιοσύνης πρέπει να είναι σεβαστές και οι υποθέσεις βγαίνουν από το αρχείο μόνο αν προκύψουν καινούργια στοιχεία”.
Ταραχή από τις δηλώσεις Παπαδόπουλου
Λίγες ώρες αργότερα και δεύτερος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ “γκρέμιζε” το αφήγημα ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «Είμαστε αναγκασμένοι να αποδεχθούμε το πόρισμα της Δικαιοσύνης» για τις υποθέσεις που αφορούν στις ποινικές ευθύνες υπουργών στην υπόθεση Νοβάρτις, είπε ο βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ Σάκης Παπαδόπουλος, τοποθετούμενος στην ολομέλεια της Βουλής επί της κύρωσης της σύμβασης δωρεάς του Ιδρύματος Νιάρχος για την κατασκευή Παιδιατρικού Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη. «Δεν μπορούμε να αρνηθούμε» το πόρισμα. Άλλωστε, η εξεταστική επιτροπή στην οποία συμμετείχα κι εγώ, είχε καταλήξει στο ότι από τις δέκα περιπτώσεις πολιτικών, για τρεις αποφασίσαμε ότι θα έπρεπε να διερευνηθεί το ενδεχόμενο ποινικών ευθυνών (Αβραμόπουλου, Γεωργιάδη και Λοβέρδου) είπε ο κ. Παπαδόπουλος. Ευχήθηκε μάλιστα, και στον Ανδρέα Λοβέρδο να αθωωθεί στο δικαστήριο για το ποινικό μέρος της υπερκοστολόγησης δαπανών φαρμάκων.
Όπως σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος, (τα μέλη της τότε προκαταρκτικής επιτροπής) θελήσαμε τη διερεύνηση ευθυνών από τη δικαιοσύνη και την οικονομική εισαγγελία διαφθοράς, η οποία έκανε άριστη δουλειά γιατί ουσιαστικά συμφώνησε ότι, μόνο για αυτές τις περιπτώσεις έπρεπε να διερευνηθούν οι ευθύνες και τώρα έβαλε στο αρχείο την υπόθεση την οποία γνωρίζουμε.
Πρόσθεσε επίσης ότι οφείλαμε μια καθαρή απάντηση εκ μέρους της ομάδας των βουλευτών που συμμετείχαν στην εξεταστική επιτροπή, περιλαμβανομένου του αείμνηστου Αντώνη Μπαλωμενάκη.
Σημειώνεται ότι ζητώντας το λόγο ο κ. Παπαδόπουλος, ενημέρωσε το σώμα ότι ως μέλος της τότε εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση του σκανδάλου στην υγεία και το φάρμακο θέλησε να τοποθετηθεί ενώπιον της Βουλής «για τα συμπεράσματα που αφορούν την πορεία των αποφάσεων που έβγαλε η Δικαιοσύνη και της δικής μου αντίληψης για το θέμα, για το αν υπάρχουν ευθύνες, τι είδους ευθύνες, πολιτικές, ενδεχόμενες ποινικές. Θέλω να δώσω μια καθαρή εξήγηση και δεν θα ήθελα να τη δώσω στα τηλεοπτικά δίκτυα, ήθελα να τη δώσω εδώ στη Βουλή και επειδή είναι η τελευταία φορά που βάζω υποψηφιότητα, δεν θα βάλω στις επόμενες εκλογές» είπε ο κ. Παπαδόπουλος.
Η τοποθέτηση του κ. Παπαδόπουλου έρχεται σε πλήρη αντίθεση με ότι έχουν εκφράσει οι σχετικές ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Απευθυνόμενος μάλιστα στην πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε ότι έγινε έρευνα, «στείλατε ανθρώπους να εξεταστούν, και τώρα που αρχειοθετούνται οι υποθέσεις, απορώ: Είναι δουλειά των βουλευτών να κάνουν νομικές παρατηρήσεις επί των πράξεων αρχειοθέτησης; Σας τιμά αυτό;».
Δουλειά μας, είπε ο κ. Πλεύρης, είναι να διασφαλίσουμε το δημόσιο χρήμα. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες από τα υπουργεία Υγείας, Οικονομικών και Δικαιοσύνης προκειμένου να αποζημιωθεί το ελληνικό Δημόσιο από τη Νοβάρτις. Ήδη υπάρχει πρόταση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και συστήνουμε τις επιτροπές και θα ζητήσουμε και την παρουσία με δικηγορικό γραφείο στις ΗΠΑ, στη βάση της απόφασης του Νιου Τζέρσεϋ, η οποία απευθύνεται σε συγκεκριμένες κατηγορίες για υπερσυνταγογράφηση κλπ, και ορίζει ρητώς ότι ο όρος κρατικός αξιωματούχος αφορά γιατρούς που υπηρετούν στο ΕΣΥ, είτε ιδιώτες γιατρούς, διότι διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα με τη συνταγογράφηση. Θα διεκδικήσουμε τα χρήματα που δεν διεκδικήσατε εσείς επί πέντε χρόνια, είπε προς τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Πλεύρης, στη βάση του σκανδάλου, «και όχι στη βάση που ήταν η στοχοποίηση δέκα πολιτικών προσώπων, που δικαιώνονται από την ελληνική δικαιοσύνη».